الگوی مدیریتی دوران دفاع مقدس؛ راهکار حل مشکلات کشور + صوت
هفته دفاع مقدس در تقویم جمهوری اسلامی ایران به هفته آغازین جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران اطلاق میشود. این هفته، فرصت مغتنمی است تا با بازخوانی ابعاد مختلف دفاع مقدس نسل امروز را علاوه بر شور و هیجان آن دوران، بیش از پیش با فراز و فرودهای هشت ساله جنگ تحمیلی، سبک مدیریت جهادی و تصمیمهای عقلانی آن دوره آشنا کنیم.
همچنین مطالعه و تبیین عملکرد و شیوههای رفتاری و عملیاتی فرماندهان، مدیریت جهادی ادارهکنندگان جنگ در هشت سال، بکارگیری بهترین تاکتیکها در حساسترین موقعیتها، مرور و بهرهگیری از تجارب مدیریتی دوران دفاع مقدس قطعاً میتواند به دستیابی به راهکارهای اساسی و مبنایی برای حل مشکلات و مسائل امروز جامعه، عبور از گردنههای بحرانی در کشور و ایستادگی در مقابل تحریمهای ناجوانمردانه دشمنانان کمک کند.
در این راستا سردار اسماعیل کوثری، نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانیم؛
ایکنا ـ درباره عقلانیت و مدیریت هوشمندانه میدان علاوه بر ابعاد احساسی، شور و عواطف حاکم بر هشت سال جنگ تحمیلی، بگویید.
متأسفانه آن اندازه که باید و شاید به ابعاد و زوایای بسیار دقیق و مؤثر دفاع مقدس پرداخته نمیشود. اگر در دوران دفاع مقدس اینچنین مدیریت موفقی را از سوی فرماندهان و مدیران میدان نبرد شاهد بودیم به دلیل تفکر بسیار دقیق و تصمیمگیری در بحرانها بود. انجام عملیاتها با شناسایی و شناخت صحیح وضعیت دشمنان بود.
حرکت فرماندهان پیش از رزمندگان
از طرف دیگر فرماندهان در برخی از مواقع حتی پیش از رزمندگان، حرکت میکردند و همین امر باعث شادابی، محکم و مصم بودن و ایستادگی رزمندگان در مقابل دشمنان میشد. بنابراین در دوران دفاع مقدس فرماندهان و رزمندگان یکی بودند و فرماندهان امتیاز و برتری خاصی بر رزمندگان نداشتند لذا تمام اینها موجب شد که رزمندگان به ادامه نبرد علیه باطل، فدارکاری و از خودگذشتگی در میدان نبرد علاقهمندتر میشدند.
فرماندهان و مدیران میدان هشت سال نبرد حق علیه باطل با محاسبات دقیق علیه دشمن و با علم به امکانات محدود نظامی کشور در آن زمان در مقابل رژیم بعث عراق میجنگیدند. این خصوصیات، موجب خلاقیت، ابتکارات و ابداعات شد تا همه دست به دست هم دهند و در نهایت کار با موفقیت به نتیجه برسد. بنابراین مدیریت و فرماندهی جنگ تحمیلی کمنظیر بود.
ایکنا ـ درباره الگوی مدیریتی دفاع مقدس برای اداره بهتر امروز کشور بفرمایید.
از خودگذشتن، فداکاری، صرفنظر کردن از منافع برای خویشتن و عدم درنظر گرفتن امتیازات از جمله الگوهای مدیریتی فرماندهان و مسئولان در دوران دفاع مقدس بود. این باعث شد که رزمندگان هم به تأسی از این رفتار و اخلاق این موضوع را دنبال کنند و خودشان نیز بر این منش عمل کنند لذا همین پیروی نیز باعث موفقیت شد.
پذیرش مسئولیت به عنوان تکلیف الهی
در آن زمان از پذیرش مسئولیت به دلیل تعهد و امانتی که به همراه داشت، حضور بیشتر در میدان و سایر سختیهایی که داشت، امتناع میکردند اما چون میگفتند تکلیف الهی است، آن هنگام مسئولیت را میپذیرفتند چرا که مسئولیت و مدیریت در اسلام به معنای کاسبی و طعمه نیست اما باید گفت امروز مسئولیتها به سرعت پذیرفته میشود و حتی برای گرفتن مسئولیتها تلاش میکنند.
همچنین در دوران دفاع مقدس، حضور فرماندهان جوان و شادابی را شاهد بودیم که با تدبیر، ابتکار، خلاقیت و طرح هایی که به اجرا میگذاشتند، زمینه رسیدن به نتایج مثبت را فراهم میکردند.
ایکنا ـ پس با استناد به مؤلفههای مدیریت فرماندهان در دوران دفاع مقدس میتوان گفت، پذیرش مسئولیت برای خدمت به مردم نه دریافت امتیازات، حلقه مفقوده مدیریت امروز است؟
بله، مواردی چون توجه به خودسازی، شجاعت، جوان گرایی در فرماندهان، ابتکار و خلاقیت، یکسانسازی شرایط و عدم تبعیض بین فرمانده و رزمندگان و کنترل هوشمندانه میدان و سایر موارد مهمترین مواردی است که در میان فرماندهان در دوران جنگ تحمیلی ملموس بود و در کنار آن نیز از امتیاز گرفتن فرماندهان، خبری نبود آنچه مهم بود رضایت خدا و خدمت برای سربلندی و اقتدار ایران و جامه عمل پوشاندن به فرمایش حضرت امام راحل بود. همانطور که امروز نیز مقام معظم رهبری بارها در فرمایشاتشان تأکید کردند مسئولان به چهار سال نمایندگی در مجلس شورای اسلامی یا پست و مسئولیتی در وزارتخانه وابسته نشوند چراکه این مسئولیتها و پست ها دائمی نیست بلکه مسئولان و مدیران باید برای خدمت صادقانه تلاش کنند اما متأسفانه برخی در عمل به آن پایبند نیستند.
اساس توان بازدارندگی ایران از دوران دفاع مقدس
ایکنا ـ آیا میتوان قدرت موشکی و توان بازدارندگی بالای امروز ایران را از دستاوردهای دوره دفاع مقدس دانست؟
اصل و اساس قدرت و توانمندی امروز کشور از دوران جنگ تحمیلی شروع شد چراکه در آن زمان تعدادی از برادران به این فکر افتادند. به ویژه باید از شهید حسن طهرانیمقدم و در پشتیبانی این موضوع از حاج محسن رفیقدوست نام ببرم البته هستند بسیاری از عزیزان که در راه ارتقای توان بازدارندگی کشور شهید شدند و یا افرادی که در سوریه دوره دیدند، این افراد با اقتدار و محکم ایستادگی کردند تا به نتیجه برسند. به ویژه پس از پذیرش قطعنامه، درباره موشک شاهد پیگیریها، تشویقها و ترغیبهای مقام معظم رهبری بودیم و این یعنی این تفکر صرفاً تئوری نبود.
شهید حسن طهرانی مقدم در عملیات خیبر در سال 62 گفت «من موشک میسازم» و این موضوع را عملی کرد، پای آن ایستاد و در نهایت آن را به اجرا در آورد این یعنی بکارگیری اراده و توانمندی انسان که باید به فعلیت برسد اما برخی ناامید هستند اما بچههای جنگ نا امید نبودند و به این موضوع باور داشتند و محکم دنبال آن رفتند.
از این موارد در کار مهندسی و عملیاتها بسیار زیاد بود که بیان جزء به جزء آن از حوصله زمان خارج است. همچنین برخی فکر میکردند شاید در بحث کلاسیک نظامی نمیتوان به این موارد دست پیدا کنیم اما بر روی حساب و کتاب پیش رفتیم و نتیجه نیز گرفتیم. بنابراین باید نتایج و تجربههای هشت سال ایستادگی جمهوری اسلامی ایران در مقابل دنیا را تبیین کرد و برای این روزها در جهت مدیریت، ابتکارات و خلاقیتها بکار بگیریم تا بتوان مشکلات کشور را تا حدی حل کرد.
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید