کشاورزی و دامپروری

آفت نماتد بلای جان باغات مرکبات، پسته و زیتون



به گزارش خبرنگار مهر، تورهای رسانه‌ای به لحاظ تولید محتوا زمینه گزارش‌های علمی و پژوهشی را به وجود می‌آورند و با افزایش اطلاعات علمی خبرنگار در حوزه‌ای که فعالیت دارد او را به کارشناسی زبده تبدیل می‌کند. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج از مجموعه‌های علمی وزارت جهاد کشاورزی بوده که مطالعات گسترده‌ای در بخش انواع گیاهان و حیوانات دارد. بازدید از موزه‌های پرندگان، جانوران و حشرات در کنار انواع گیاهان بومی و غیربومی حاکی از قدمت مطالعات بخش کشاورزی در کشور دارد.

فرهاد سعیدی، رئیس بخش تحقیقات لوژی مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور درباره نماتدها به مهر گفت: کرم‌های انگلی می‌توانند تا ۱۰۰ درصد به محصولات خسارت وارد کنند.

در توضیح نماتدها لازم به بیان است که نماتد یا بیماری خاک که از آن با سرطان یا انگل زمین هم نام می‌برند، یکی از بیماری‌هایی است که زمین‌های کشاورزی به آن مبتلا می‌شوند. این بیماری ریشه گیاه را درگیر کرده و به آن آسیب می‌زند. نماتدها کرم‌هایی لوله‌ای شکل و نخ مانند و جز بی مهرگان هستند.

سعیدی در ادامه سخنان خود افزود: جمعیت نماتدهایی که در خاک کشور وجود داشتند افزایش پیدا کرده است. به طوری که ۱۰۰ درصد خاک مرکبات را آلوده کرده است.

وی در تشریح آسیب آنها ادامه داد: نماتدها ریشه را سوراخ می‌کنند و به این ترتیب انواع قارچ و میکروب به محصولات خسارت می‌زند.

این محقق درباره آفت کش نماتدها گفت: سبد نماتدکش‌ها در کشور پایین است و کشورها به دلیل تحریم حاضر به فروش آن به ایران نیستند. هر هکتار از زمین به ۵ تا ۵.۵ لیتر از نماتدکش‌ها نیاز دارد که هزینه آن ۷۵ میلیون تومان تمام می‌شود. بنابراین تلاش می‌کنیم تا از ظرفیت داخل و شرکت‌های دانش بنیان برای تولید نماتدکش‌ها بهره ببریم.

سعیدی اظهار کرد: باغ مرکبات در جنوب کشور در حال از بین رفتن است که یکی از دلایل مهم آن نماتدها هستند. همچنین بیشتر باغات پسته و بخشی از باغات زیتون نیز آلوده به این آفت شده‌اند.

وی درباره ظرفیت این آفت افزود: ممکن است در هر گرم از خاک ۱۰۰۰ نماتد و ۲۰۰ تا ۲۵۰ لار وجود داشته باشد.

این محقق درباره راهکار رفع این معضل گفت: ما به دنبال نماتدهای شکارگر و مفید هستیم تا بدین ترتیب از آسیب خاک و محصولات جلوگیری کنیم.

بنا بر مطالعات نماتد گره‌ریشه یکی از خطرناک‌ترین نماتدها در جهان و ایران است که خسارت اقتصادی بالایی را در گیاهان مختلف ایجاد می‌ کند. دامنه میزبانی بسیار گسترده این نماتد شامل اغلب گیاهان زراعی، سبزی و صیفی و حتی برخی درختان میوه است. از طرف دیگر، عدم آگاهی از آلوده بودن خاک مزارع به این نماتد و کشت محصولات حساس در خاک‌های آلوده، سالانه منجر به افزایش جمعیت لاروهای این نماتد در خاک می‌ شود.



منبع :مهر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا