افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی، تهدیدی جدی برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی و تولید باتری
IEA اشاره کرد که اعمال محدودیتهای اخیر از سوی چین بر صادرات مواد معدنی، این کشور را به یک بازیگر اصلی در فرآوری مواد حیاتی تبدیل کرده است و این موضوع تهدیدات امنیتی جدی برای تولید باتریها در کشورهای ایالات متحده، اروپا، کره جنوبی و ژاپن ایجاد کرده است.
محدودیتهای جدید چین و اثرات تجاری آن
چین از تاریخ ۳ دسامبر ۲۰۲۳ صادرات گالیم، ژرمانیم و آنتیموان – که برای تولید نیمههادیها ضروری هستند را به ایالات متحده محدود کرد؛ همزمان، چین کنترلهای جدیدی بر صادرات گرافیت اعمال کرد، بهویژه آن دسته از محصولات با خلوص بالا که در تولید خودروهای برقی و ذخیرهسازی باتریها استفاده میشوند.
این اقدامات پس از آن رخ داد که ایالات متحده محدودیتهایی بر صادرات نیمههادیها به چین اعمال کرد و موجب تشدید تنشهای تجاری میان دو کشور شد و سپس، در تاریخ ۴ فوریه، چین تصمیم به اعمال کنترلهای صادراتی بر دیگر مواد معدنی حیاتی از جمله تنگستن، تلوریوم، بیسموت، ایندیوم و مولیبدن گرفت.
تهدیدهای اقتصادی و تأثیر بر تولید باتری
آژانس بینالمللی انرژی هشدار داد که تمرکز عرضه مواد معدنی حیاتی در دست تعداد معدودی از کشورها، میتواند تهدیدات امنیتی زیادی ایجاد کند همچنین اختلالات در تأمین این مواد معدنی میتواند تبعات اقتصادی گستردهای داشته باشد، از جمله افزایش قیمت فناوریهای نوین، تشدید تورم، کاهش رقابتپذیری تولید و تاثیرات منفی بر اقتصاد جهانی که این تغییرات میتوانند هزینه تولید باتریها و خودروهای برقی را افزایش داده و روند برقیسازی را کند کنند.
افزایش قیمتها همچنین میتواند مانعی برای تولید داخلی برخی فناوریها شود، زیرا شکاف هزینه تولید میان کشورهای سنتی و کشورهای نوظهور بیشتر خواهد شد. بهعلاوه، به گفته IEA، هزینه تولید باتری در ایالات متحده و اروپا بهطور متوسط ۴۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از چین است.
این نهاد جهانی هشدار داد که اگر اختلالات طولانیمدت ادامه یابد، درآمد تولیدکنندگان کاهش یافته و فرصتهای شغلی از دست خواهد رفت که پیامدهای جدی اقتصادی برای کشورهای در حال توسعه ظرفیتهای تولید باتری خود، مانند ایالات متحده، اروپا، کره جنوبی و ژاپن، خواهد داشت.
ضرورت تقویت امنیت تأمین مواد معدنی حیاتی
در پایان، آژانس بینالمللی انرژی بر اهمیت تقویت اقدامات امنیتی در تأمین مواد معدنی حیاتی تأکید کرد و اعلام کرد که در ماههای آینده گزارش “چشمانداز جهانی مواد معدنی حیاتی ۲۰۲۵” را منتشر خواهد کرد.
طبق ارزیابیهای Platts، قیمت لیتیوم کربنات و هیدروکسید لیتیوم در تاریخ ۱۰ فوریه ۲۰۲۵، به ازای هر تن متریک ۱۰,۰۰۰ دلار گزارش شده است که نسبت به هفتههای گذشته بدون تغییر باقی مانده است. این قیمتها نشاندهنده ارزش لحظهای مواد باتری درجه یک بر اساس تحویل به بنادر اصلی چین، ژاپن و کره جنوبی هستند.
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید