آخرین اخبار

انحراف در اقتصاد نظام اسلامی با خلق پول بدون پشتوانه


خلق پول بدون پشتوانه؛ عامل اصلی انحراف در نظام اسلامی

خسرو غنی‌زاده، کارشناس اقتصادی در یادداشتی که به صورت اختصاصی در اختیار ایکنا قرار داده، به تأثیر خلق پول بدون پشتوانه و نقش بانک‌ها در به انحراف کشیده شدن کارکرد اصلی اقتصاد در حکومت اسلامی پرداخت.

متن این یادداشت را ادامه می‌خوانید:

 امام خمینی(ره)، بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی فرموده‌اند: «من خوف این را دارم امروز که مکتب ما منحرف نشان داده شود» این سخنی است که امام راحل 45 سال پیش آن را مورد اشاره قرار داده‌اند و لازم است در اینجا بگویم با چاپ و خلق پول بدون پشتواانه، حکومت اسلامی به انحراف کشانده خواهد شد و لذا برای جلوگیری از این بلیه باید بر عملکرد نظام بانکی نظارت شود.

اقتصاد ایران با چند مشکل بزرگ مواجه است که می‌توانند طی سال‌های آینده وضعیت را بدتر کنند؛ یکی ناترازی انرژی، دوم وضعیت صندوق‌های بازنشستگی و سوم ناترازی نظام بانکی. عامل ناترازی نظام بانکی به مقوله چاپ و خلق پول بدون پشتوانه و اضافه‌برداشت‌ها ارتباط دارد؛ آقای فرزین، رئیس کل بانک مرکزی اخیراً اعلام کرده بانک‌ها رقمی معادل 750 همت از بانک مرکزی اضافه‌برداشت داشته‌اند که همین رقم می‌تواند تورم بیش از 50 درصد را به اقتصاد ایران تحمیل کند.

زمانی دکتر مصدق، «یالمار شاخت»، اقتصاددان مشهور آلمانی و وزیر پیشین دارایی هیتلر را برای  اصلاح وضعیت اقتصادی کشور به ایران دعوت کرد. شاخت به مصدق یادآور شد که فقط «خاک وطن» ناموس ایرانیان نیست بلکه «ارزش پول ملی» نیز باید ناموس ایرانیان باشد. واقعاً ارزش پول ملی به مثابه ناموس ملی ایران است؛ زیرا سقوط ریال یعنی افزایش چندبرابری فقر و ازهم‌پاشیدگی بیشتر خانواده‌ها و در هم شکستن آبرو و حیثیت میلیون‌ها خانواده! باید فکری برای ارزش پول ملی کرد و راهکار آن جلوگیری از خلق پول بدون پشتوانه است.

متأسفانه دولت‌های پس از جنگ به‌جای راه‌حل‌های علمی و اقتصادی برای مشکل تورم مانند کاهش شدید هزینه‌های تشکیلات گسترده، تنبل و ناکارآمد دیوان‌سالاری دولتی و باز کردن در‌های مملکت به روی سرمایه‌گذاری‌های خارجی و بهبود روابط با جهان خارج؛ تنها به چاپ بی‌وقفه اسکناس و افزایش سرسام‌آور حجم نقدینگی کاغذی و فاقد قدرت خرید ادامه می‌دهند!

عدم نظارت بر چاپ پول به مفاهیم پایه در حکومت اسلامی مانند عدل و عدالت اجتماعی، وجدان کاری، انضباط اجتماعی، انضباط اقتصادی، تولید و اشتغال، حمایت از کالای ایرانی، رونق تولید و جهش تولید، جهاد اقتصادی، حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی، همدلی و همزبانی دولت و ملت آسیب وارد کرده است و متأسفانه باید گفت عدم رعایت احکام مالی اسلام در جامعه به اکثر مشکلات اقتصادی کشورمان و قفل اقتصادی و سلب اعتماد مردم به‌خصوص جوانان نسبت به اقتصاد اسلامی و نظام اسلامی دامن زده است.

وقتی ارزش پول ملی کاهش یابد مردم به ربا و سیستم ربوی آلوده خواهند شد و از فلسفه زکات، مال و مالیات، گردش واقعی ثروت، ماهیت پول و ضرورت پرهیز از کنز مال غفلت خواهند کرد.

با ابراز تأسف باید گفت بسیاری از بانک‌های کشور با خلق پول بدون پشتوانه دست در جیب مردم  مظلوم کشور کرده‌اند. مگر «پول» مثل مهریه یک پیمان لازم‌الوفا نبوده و نیست؟ پس وظيفه شرعی دولت در حفظ ارزش پول است. برای اصلاح نظام پولی کشور بهتر است علاوه بر راهکارهای فوق، از ظرفیت انفال هم استفاده شود. 

مادامی که اصلاحات پولی در رابطه با پشتوانه پول کشور صورت نگیرد، اگرچه این‌گونه از اقدامات می‌تواند اثر مثبتی را تحت شرایطی داشته باشند اما تعیین‌کننده نیست. انتظار می‌رود شورای پول و اعتبار که یک شورای تخصصی است منافع پولی و بانکی کشور را در نظر بگیرد ولی اگر اعضای این شورا بخواهند نماینده منافع انحصار باشند بنابراین فقدان چنین شورایی به نفع مردم است. به نظر من بانک مرکزی یا هر شورایی که مسئول پاسخگویی در حوزه سیاست‌گذاری پولی است باید پاسخگو باشد.

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا