آخرین اخبار

انقلاب اسلامی زمینه مشارکت اقتصادی مردم را فراهم کرد


مسعود امجدی پور

مسعود امجدی‌‎پور، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با ایکنا، درباره دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی گفت: انقلاب اسلامی در اکثر حوزه‌ها دستاوردهای شگرفی را رقم زده اما متأسفانه در عرصه اقتصاد، ضعف‌ها و کاستی‌‎های بسیاری وجود دارند؛ به عبارت بهتر دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی به مراتب کمتر از دیگر حوزه‌‎هاست.

وی افزود: غالباً دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی مربوط به حوزه‌های اقتصاد خُرد و مشارکت عموم مردم در فعالیت‌های اقتصادی است ولی در مقابل در اقتصاد کلان نمی‌توان دستاوردهای چندان مهمی را در نظر گرفت. متأسفانه سیاست‌گذاری‌های اقتصادی بعد از انقلاب چندان موفق نبوده‌اند و عموماً منجر به جهش‌های اقتصادی نشده‌اند. به عنوان مثال در زمینه مهار تورم و تک‌رقمی نگاه داشتن آن عملکرد ضعیفی را شاهد هستیم یا اینکه در زمینه اشتغال و ایجاد شغل پایدار، اهدافی را که متصور شده بودیم تحقق پیدا نکرده‌اند.

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: پس از انقلاب اسلامی 6 برنامه توسعه به تصویب رسیدند که اخیراً هم هفتمین برنامه مصوب شده است. وجه مشترک همه این برنامه‌ها تأکید بر نکات و بندهای اقتصادی است ولی در عمل و اجرایی کردن همه این برنامه‌ها که خودمان به تصویب رسانده‌ایم موفق نبودیم و نتیجه غفلت‌ها ایجاد چالش‌های اقتصادی است که تا کنون گریبان همه را گرفته است.

کسری بودجه اقتصاد ایران را آزار می‌دهد

امجدی‌پور با بیان اینکه کسری بودجه دولت، اقتصاد ایران را آزار می‌دهد، گفت: باید علاوه بر کسری بودجه به بحران صندوق‌های بازنشستگی و عدم رشد اقتصادی مناسب هم اشاره کرد. نوسانات اقتصادی مانع رشد اقتصادی پایدار شده و برای کاهش این نوسانات ضرورت دارد ثبات در بازار ارز را فراهم آورد.

وی بیان کرد: ناترازی نظام بانکی و بنگاهداری بانک‌ها به اقتصاد کلان جمهوری اسلامی ایران خسارات بسیاری را وارد کرده‌اند. اگر امروز در عرصه اقتصاد کلان دستاوردهای چشم‌گیری مشاهده نمی‌شوند، یکی از عوامل اصلی به نظام بانکداری ایران بازمی‌گردد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: عملکرد اغلب دولت‌های پس از انقلاب در حوزه اقتصاد کلان جالب و قابل دفاع نیستند و ضرورت دارد در ادامه مسیر؛ ضعف‌ها و کاستی‌ها ریشه‌یابی شوند. خیلی از مشکلات اقتصاد کلان نشئت‌گرفته از مسائل داخلی است و به زعم بنده بخش اندکی به مسائل خارجی مانند تحریم‌ها ارتباط دارد. وقتی با ناکارآمدی در عرصه مدیریت مواجه هستیم چگونه می‌توان مشکلات اقتصادی را به تحریم‌ها گره زد؟ متأسفانه خیلی از مدیران نسبت به تبعات و آسیب‌های ناشی از اتخاذ تصمیمات اشتباه آگاه بودند ولی باز هم آنها را اجرایی کردند.

امجدی‌پور مهمترین عرصه جنگ دشمنان با انقلاب و جمهوری اسلامی ایران را مربوط به حوزه اقتصادی دانست و گفت: انقلابیون و آنهایی که دل در گرو این انقلاب دارند باید وارد عرصه شوند و مشکلات را ریشه‌یابی و علل و عوامل آنها را بررسی کنند و راهکارهایی را که به ذهن می‌رسند، مورد بحث و گفت‌وگو و بررسی قرار دهند و آنها را با نسخه‌های بین‌المللی مقایسه کنند تا هرچه سریع‌تر راه برون‌رفت از این مشکلات مشخص شود.

وی بیان کرد: اقتصاد ایران در وضعیتی قرار دارد که باید نسبت به اصلاح و حل مشکلات آن سریع عمل شود و تعلل بیش از این جایز نیست؛ در غیر این صورت امکان دارد فرصت‌ها از دست بروند.

داده‌های اقتصادی نشان از وضعیت بد اقتصادی دوران شاه دارد

کارشناس اقتصادی با اشاره به تلاش عناصر و دلدادگان به حکومت پهلوی برای تطهیر این رژیم گفت: دنیا یک حافظه تاریخی دارد یعنی با مراجعه به آمارهای جهانی می‌توان متوجه باطل بودن این پروژه شد. در عرصه اقتصاد نمی‌توان از معیارها منحرف شد چون همه چیز بر مبنای داده‌هاست. اگر داده‌های اقتصادی ایران پیش و پس از انقلاب را بررسی کنیم قطعاً تمایز وجود دارد؛ به عبارت بهتر شرایط اقتصادی پیش از انقلاب قابل دفاع نیست. در دوران رژیم شاه عرصه‌های رفاه عمومی، ‌گذاری و اشتغال شرایط خوبی نداشتند و وضعیت نظام پولی و بانکی اصلاً مساعد نبود. حتی نه تنها در دوران پهلوی بلکه 150 سال قبل از انقلاب را هم بررسی کنیم براساس آمار و ارقام شرایط مساعد اقتصادی وجود نداشت.

امجدی‌پور گفت: اقتصاد ایران در دوران شاه کاملاً متکی به درآمدهای نفتی بود و براساس این درآمدها، هرازگاهی سرمایه‌گذاری‌هایی انجام می‌داد. عرصه اقتصاد عرصه اعداد و ارقام است و خیلی نمی‌توان با سیاست‌زدگی حقایق را تغییر داد.

وی در پایان تأکید کرد: برای حل مشکلات اقتصادی ایران باید تورم را کاهش داد، مشکلات نظام بانکی را حل کرد و به برنامه هفتم توسعه عمل کرد. وقتی رشد اقتصادی اتفاق نیفتد مشکلات متعددی گریبان اقتصاد کشور را خواهد گرفت که کاهش ارزش پول ملی یکی از آنهاست و حال و روز دیگر متغیرهای اقتصادی هم مساعد نیست.

 گفت‌وگو از سعید امینی

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا