اهمیت حفظ و صیانت آب های زیر زمینی
به گزارش خبرنگار مهر، حفظ و نگهداشت منابع آبی زیر زمینی میتواند از خطراتی نظیر فرونشست زمین جلوگیری کند، شاید برای همین است تدابیر جدیدی برای جلوگیری از برداشت آبهای زیر زمینی نظیر بازچرخانی و استفاده صنایع از پساب در نظر گرفته شده و در برنامه هفتم توسعه بر آن تاکید شده است، ضمن آنکه مسئولان امر بارها از تأمین آب شرب از طریق سدها و در صورت کمبود استفاده از آبهای زیرزمینی برای تأمین آب شرب مورد استفاده قرار گیرد تاکید داشتند، فیروز قاسمزاده سخنگوی صنعت آب اخیراً با اشاره به اهمیت منابع آب زیرزمینی گفت: صیانت از منابع آب زیرزمینی با جلوگیری از اتکا به ابزارهای متفاوت از اهداف وزارت نیرو است و این مساله با هدف احیا و تعادلبخشی آبخوانهای کشور به طور جدی پیگیری میشود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده با هدف صیانت از منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از برداشت غیرمجاز از آبخوانها، افزود: با تنظیم برنامههای احیا و تعادلبخشی آبخوانها و پیگیری و اجرای آنها در سطح استانهای کشور، تاکنون بیش از ۱۲۰ هزار ابزار برداشت آب با حجم برداشت معادل ۳.۷ میلیارد متر مکعب از منابع زیرزمینی در سطح کشور مسدود شده است که از این تعداد نزدیک به ۲۳ هزار ابزار در دو سال اخیر انجام شد.
قاسمزاده تاکید کرد: بر اساس آخرین اطلاعات موجود، سالیانه نزدیک به ۱۹ درصد تخلیه چاههای کشور از طریق حدود ۴۰۰ هزار حلقه چاه فاقد پروانه انجام میشود و تعیین تکلیف آنها بر اساس اسناد و قوانین بالادستی نیازمند پیگیریهای فنی و حقوقی است.
به گفته سخنگوی صنعت آب ایران همه ساله برنامه انسداد ابزارهای غیرمجاز برداشت آب زیرزمینی به تفکیک استانها تنظیم و تصویب میشود و با همکاری سایر دستگاهها، از جمله دستگاه قضائی کشور موضوع اجرایی میشود.
وی، برداشت غیرمجاز از آبخوانها را از اصلیترین شاخصهای با تأثیر منفی در سفرههای آب زیرزمینی دانست و بیانداشت: هدفگذاری مناسبی برای مقابله با این موضوع در طول برنامه هفتم نیز انجام شده و در کنار اقدامات سلبی، فرهنگسازی برای عدم حفر ابزار غیرمجاز برداشت آب زیرزمینی و کاهش آثار و تبعات آن در قالب پروژه آموزش، فرهنگسازی و اطلاع رسانی طرح احیا و تعادل بخشی دنبال میشود.
قاسم زاده چندی پیش هم در گفت و گو با مهر از افزایش ۲۷ درصدی ورودی در برخی از سدها خبر داد و گفت: عمده این افزایش در کرخه، کارون و زاینده رود بوده است که بیش از ۵۰ درصد ذخایر آبی کشور در این سدها واقع شده است.
حالا باید دید با افزایش ورودی سدها در سال جاری و لزوم استفاده صنایع از پساب به چه میزان در کاهش استفاده از آبهای زیر زمینی مؤثر واقع میشود و برنامه هفتم توسعه به چه میزان گره گشای این موضوع است.