آخرین اخبار

ایران فقط از حکومت فراگیر و منتخب مردم سوریه حمایت خواهد کرد


اسماعیل بقایی

به گزارش ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری 15 بهمن‌ماه با اصحاب رسانه با تبریک فرارسیدن ایام‌الله دهه فجر و روز پاسدار و نیز با اشاره به سفر اخیر وزیر امور خارجه به افغانستان گفت: ایران و افغانستان دو ملت هم‌کیش و هم‌تبار و هم‌دین هستند که بیش از 900 کیلومتر مرز مشترک با هم دارند و لذا سفر آقای عراقچی، ابتکاری طبیعی در یک روند معقول سه، چهار ساله است که اتفاق افتاد. تلاش ما این است که پیوندهای دینی، فرهنگی و تاریخی میان دو کشور، مبنا و زمینه‌ای برای درک متقابل نسبت به منافع و نگرانی‌ها باشند.

وی افزود: مسائل متفاوت ازجمله مهاجرت، موضوع حق‌آبه و موضوع امنیت از طریق دیپلماتیک حل و فصل شوند و هر دو طرف به درک مشترکی از علایق و نگرانی‌ها دست یابند. هدف اصلی سفر آقای عراقچی به افغانستان مبتنی بر این اهداف بود و ادامه‌دهنده مسیری است که از قبل شروع شده بود. در این سه سال و نیم مراودات ما با حکومت سرپرست افغانستان جریان داشته و امیدواریم که سفر آقای عراقچی گامی مهم در این فرآیند محسوب شود تا به رفع نگرانی‌ها و استفاده از ظرفیت‌ها و مبانی‌های مشترک در حوزه‌های مختلف ازجمله اقتصادی منجر شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: این سفر را صرفاً نباید دیپلماتیک دانست بلکه گروه بزرگی از تجار و بازرگانان آقای وزیر را همراهی می‌کردند. دیدار خوبی با وزیر صنعت و تجارت افغانستان صورت گرفت. نشست خیلی مفیدی با حضور فعالان تجاری و اتاق بازرگانی افغانستان و ایران انجام شد.

بقایی ادامه داد: در رابطه با موضوع آب خیلی صریح نگرانی‌هایمان را مطرح کردیم و همه مقامات افغانستان با توجه به این موضوع، تأکید داشتند حتی بدون وجود معاهده هم شرعاً و اخلاقاً و به عنوان یک امر انسانی نسبت به تأمین حق‌آبه ایران متعهد هستند. همچنین در رابطه با مسائل امنیتی به ویژه امنیت مرزها و مسائل مربوط به مهاجران افغان صحبت‌های خوبی مطرح شد.  کسانی که بدون مجوز در ایران حضور دارند باید در چارچوب سازوکارهای مشخصی به وطن خودشان بازگردند و طرف‎‌ افغانستانی هم این را مورد تأکید قرار داده و از سوی دیگر ما هم برای کمک به پیشبرد این موضوع اعلام آمادگی کرده‌ایم. جامعه بین‌المللی به ویژه کمیساریای عالی پناهندگان باید به تعهداتشان در این زمینه عمل کنند.

وی درباره سفر آقای عراقچی به قطر و دیدار او با نمایندگان حماس در این کشور و ارتباط این سفر با مذاکرات احتمالی میان ایران و آمریکا گفت: سفر آقای عراقچی در چارچوب رفت‌وآمدهای دیپلماتیکی است که بین ایران و قطر وجود داشته؛ ما با قطر رابطه خیلی خوب و نزدیکی داریم و به صورت منظم با یکدیگر در رابطه با مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه مشورت‌هایی را انجام می‌دهیم. در عین حال این سفر فرصت مناسبی را برای دیدار وزیر امور خارجه با مسئولان ارشد حماس فراهم کرد تا در رابطه با آخرین تحولات فلسطین گفت‌وگوهایی داشته باشند.. از سوی دیگر در رابطه با مذاکره با آمریکا صحبتی مطرح نشده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی درباره پیامدهای سفر نتانیاهو به واشنگتن گفت: این سفر از گذشته بین دو طرف در جریان بوده و ما سعی می‌کنیم که تمرکزمان بر موضوعات و مسائل خودمان باشد و در عین حال بر بازتاب‌های چنین رفت و آمدهایی بر تحولات منطقه به خصوص تحولات فلسطین تمرکز داشته باشیم و موضوعات را با دقت رصد خواهیم کرد.

بقایی درباره سطح برگزاری اجلاس اکو در تهران گفت: این اجلاس در سطح معاونین وزرای خارجه از امروز آغاز شده است و در این اجلاس مصوبات پیشین در اجلاس وزرا پیگیری می‌شود و همچنین در خصوص برنامه‌های آتی مشخصاً 2052 به بعد کشورهای عضو گفت‌وگوهایی صورت خواهد پذیرفت. این اجلاس تخصصی است و قاعدتاً اعضای شرکت‌کننده در حاشیه آن نشست‌هایی هم با مقامات جمهوری اسلامی ایران خواهند داشت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر اخیر دستیار رئیس‌جمهور آذربایجان به ایران گفت: البته حضور دستیار رئیس‌جمهور آذربایجان ارتباطی با اجلاس اکو ندارد و یک نشست دوجانبه با ما داشتند که بعد از سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به آذربایجان انجام پذیرفت و در ادامه گفت‌وگوهای میان تهران و باکوست. دیدارهای دستیار رئیس‌جمهور آذربایجان با مسئولان ارشد کشورمان خوب بود و در رابطه با تقویت روابط و رفع پاره‌ای از مسائل که در رسانه‌ها مطرح شده بودند مذاکراتی انجام پذیرفت.

بقایی در پاسخ به پرسشی مبنی بر روابط ایران و سوریه و مسیری که این روابط طی می‌کند، اظهار کرد: موضع اصولی ما همیشه این بوده که از دولت قانونی و مورد انتخاب مردم سوریه حمایت کنیم و آقای عراقچی آن را به صراحت اعلام کرده است. همیشه تأکید کرده‌ایم که همه طرف‌ها باید به حفظ امنیت و تثبیت اوضاع در سوریه کمک کنند. تحولات را با دقت رصد می‌کنیم و امیدواریم که دوره انتقالی در سوریه منجر به تشکیل یک حکومت فراگیر شود تا همه اقشار و بخش‌های مختلف این کشور را نمایندگی کند.

وی درباره واکنش ترامپ به ارز بریکس و تهدید کشورهای عضو بریکس گفت: بریکس براساس هماهنگی و همکاری‌های اقتصادی میان کشورهای عضو تشکیل شده و از این طریق اعضا به دنبال تثبیت چندجانبه‌گرایی در سطح جهانی هستند و با همین نگاه به فعالیت‌های خودشان ادامه خواهند داد. رئیس دوره‌ای بریکس نسبت به تهدید ترامپ علیه کشورهای عضو این سازمان در صورت استفاده از ارز بریکس واکنش خود را اعلام کرده است. آنچه که مشخص است آن است که کشورهای عضو با توجه به منافع خود رفتار می‌کنند و براساس منافع به جمع اقتصادی و بین‌الدولی می‌پیوندند و همیشه تنوع‌بخشی به ارزهای جهانی برای مراودات تجاری یک اصل مهم بوده و هست. هیچ کشوری به اندازه آمریکا به دلار خود آسیب وارد نکرده چون این کشور از دلار به عنوان ابزاری برای تحریم استفاده کرده است.

بقایی در پاسخ به پرسشی مربوط به اتهامات اخیر برخی کشورهای غربی و منطقه به ایران که گفته بودند چمدان‌های دلار توسط ایران به لبنان منتقل شده است، تصریح کرد: فقط پاسخ کوتاه می‌دهم؛ خبرسازی و فضاسازی شرورانه رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از بازسازی لبنان است.

وی در پاسخ به پرسشی پیرامون قطع کمک‌های دولت قبلی آمریکا به گروه‌های اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران همزمان با روی کار آمدن ترامپ و تشبیه آن به چراغ سبز دولت جدید آمریکا به ایران و تأثیر آن بر آینده روابط دو کشور گفت: حقیقتاً ما چراغی مشاهده نکرده‌ایم! مقامات آمریکایی گفته‌اند که آمریکا صندوق خیریه نیست و کمک‌های مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع و سیاست خارجی ایالات متحده است. این موضوع خیلی معنادار است. به عبارت دیگر این منابع مالی اعانه یا صدقه نیست بلکه نوعی کارمزد و دستمزد و حقوقی است که مردم آمریکا در ازای دریافت خدمات پرداخت می‌کنند؛ لذا خود این امر نشانه روشن و گواه دیگری از سیاست مداخله‌جویانه آمریکا به خصوص در دوران بایدن است که با منابع مالی سعی در دخالت در امور داخلی کشورها و جمهوری اسلامی ایران داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره انتخاب سفرا در سوریه و چین و گمانه‌زنی‌ها در فضای مجازی افزود: پیش از این افراد دیگری مطرح می‌شدند، در مورد این شایعات خیلی اظهارنظر نمی‌کنم. روند تأیید سفرا روند تثبیت‌شده‌ای است کما اینکه در مورد انتخاب سفرا در لندن و برلین اطلاع‌رسانی کرده‌ایم. همچنین به زودی آقای موسوی مدیرکل حقوقی وزارت خارجه عهده‌دار مسئولیت سفارت ایران در لندن خواهد بود.

وی در واکنش به طرح ترامپ درباره کوچ اجباری مردم غزه گفت: غزه سرزمین مردم فلسطین است و باید این طرح را بخشی از امحای مردم فلسطین دانست. ضرورت دارد جامعه بین‌المللی برای حمایت از مردم فلسطین نسبت به این طرح واکنش نشان دهند و مخالفت کنند.

بقایی امنیت قفقاز و صلح دائم میان ارمنستان و آذربایجان را لازم و ضروری دانست و اظهار کرد: رفت و آمدها با این دو کشور در سطوح دیپلماتیک وجود دارد. آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی از جمله از طریق کمک به پیشبرد گفت‌وگوها بین این دو کشور هستیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی نسبت به بازداشت امام ‌جماعت مرکز امام علی(ع) استکهلم در سوئد واکنش نشان داد و گفت: ادعاهای آنها بی‌اساس است و به هیچ عنوان تحرکات سوئد طی چند هفته اخیر سازنده نیست وبه نظر می‌رسد برخی تصمیم گیری‌های آنها ناشی از نفوذ طرف ثالثی است که نه خیر صلاح ایران را می‌خواهند و نه صلاح سوئد اما ما مطابق وظیفه ذاتی که داریم در حمایت از حقوق اتباع خود در خارج از کشور تلاش خواهیم کرد و به این موضوع ورود می‌کنیم. اخیراً متوجه شده‌ایم هیچ اتهامی متوجه ایشان نیست و هیچ جرمی را مرتکب نشده و برای ما هم سوال است که چرا باید اتباع ما را بازداشت کنند. این گونه رفتارها با هیچ یک از موازین بین‌المللی و حقوق بشری سازگاری ندارد. حتی دیپلمات‌های ما نمی‌توانند با ایشان دیداری داشته باشند و این خلاف موازین بین‌المللی است. امیدواریم سوئد در رفتار خود تجدیدنظر کند و اجازه ندهد مرکزی که ایجاد کننده رابطه میان مردم ایران و مردم سوئد است به خاطر رفتارهای سیاسی آسیب ببیند. مراتب اعتراض را از طریق مجاری در استکهلم و تهران اعلام کردیم و دیروز سفیر سوئد به وزارت خارجه حاضر شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره انتخاب نماینده ویژه رئیس‌جمهور ایران در امور افغانستان اظهار کرد: سفرا، نماینده رئیس جمهور در کشورهای دیگر هستند. سفارت ایران در افغانستان توسط سرپرست اداره می‌شود که اخیراً انتخاب شده و ایشان همراه با مدیرکل ذیربط به عنوان متولیان تمشیت امور دیپلماتیک ما با افغانستان محسوب می‌شوند. اخیراً گفته شده آقای اشجع‌زاده به عنوان نماینده رئیس‌جمهور در افغانستان انتخاب شده ولی این موضوع صحت ندارد و صرفاً گمانه‌زنی رسانه‌ای است. آقای اشجع‌زاده در حال حاضر مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه است.

بقایی در پاسخ به پرسشی پیرامون ناپدید شدن سه تبعه هندی در ایران گفت: وزارت خارجه هند این موضوع را به ما منعکس کرده با سفارت هند و در دهلی‌نو با وزارت خارجه هند در ارتباط هستیم و موضوع را در دست بررسی داریم.

وی در مورد بازگشایی سفارت سوریه در تهران گفت: ابتدا باید پیش‌زمینه‌های سیاسی و امنیتی تأمین شوند و نسبت به آن اطمینان حاصل شود و بعد درباره آن تصمیم گیری ‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص نقض آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی در کرانه باختری اظهار کرد: به نظر می‌رسد ادامه نسل‌کشی در غزه قرار است در کرانه باختری تکرار شود. این موضوع، موضوعی است که نیازمند تحرک جدی جامعه بین‌المللی است و کشورهای اسلامی و منطقه باید نسبت به آن تحرک بیشتری داشته باشند که اجازه داده نشود اتفاقاتی که در غزه رخ داد در کرانه باختری تکرار شود. 

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا