باید از سد FATF عبور کنیم
محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور دوازدهم و قائم مقام حزب اعتدال و توسعه: در شرایط ویژه امروز ، «منافع ملّی» ما در عبور «از سد FATF» است. مناسب است با بررسی کارشناسی در مجمع تشخیص بدون توجه به فضاسازی های سیاسی با عنایت به مصالح ملی تصمیم گیری کند. تصویب دو لایحه برای مبارزه با پولشویی ضروری و به نفع کشور است
بانکهای کشورهاو موسسات مالی بینالمللی از همکاری با ایران خودداری میکنند تا از اقدامات قهری FATF علیه خود جلوگیری کنند.
محمود واعظی وزیر اسبق ارتباطات و رئیس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه پیرامون موضوع شروع بررسی دو لایحه مربوط به FATF در مجع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: ایران در فهرست سیاه FATF قرار دارد و این بدان معناست که بانک ها و مؤسسه های مالی کشورهای عضو نمیتوانند با ایران همکاری و تعامل داشته باشند.
وضعیت فعلی منجر به فرصت سوزی های ناشی از محدودیتهای گسترده دسترسی ایران به بازارهای مالی و بانکی بینالمللی شدهاست و هزینه های معاملات خارجی را افزایش داده است.
به دلیل این محدودیتها، بانکها و موسسات مالی بینالمللی از همکاری با ایران خودداری میکنند تا از پیامدهای احتمالی اقدامات قهری FATF علیه خود جلوگیری کنند.
باتوجه به وضعیت اقتصادی کنونی کشور، مسجل است که روابط خارجی اقتصاد ما نیازمند تمهیدات عاجل است تا هم تحریم ها مرتفع شوند و هم مانع FATF حل و فصل گردد.
اینکه گفته شود اول تحریم ها برداشته شود و بعد FATF یا اینکه ابتدا FATF مرتفع شود و سپس تحریم ها رفع شود، امر صحیح و روبه جلویی نیست.
این دو موضوع درهم تنیده اند و منطق در این است به شکل موازی حل وفصل گردند. اگر هرکدام زودتر انجام شود به دیگری کمک میکند. حل مشکل FATF میتواند زودتر انجام شود.
وی در ادامه اظهار کرد: شرایط ایجاب میکند که ببینیم حل و فصل کدام مانع آسان تر است. طبیعی است که زدایش تحریم ها از مسیر مذاکرات هسته ای حاصل میشود و مقداری هم زمان می برد؛ «اما خروج از لیست سیاه FATF گرو تصمیم گیری داخلی است.»
همین دو لایحه ای که مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان جملگی تصویب کرده اند. اگر دو لایحه از مجمع تشخیص مصلحت نظام عبور کند، گام جدی رو به جلو برای بهبود شرایط کشور صورت گرفته است.
قائم مقام دبیرکل حزب اعتدال و توسعه، تصریح کرد: اگر حسب اقدام شایسته و ملی مجمع تشخیص مصلحت نظام ، از لیست سیاه FATF خارج شویم پس از مدتی که در لیست خاکستری قرار گرفتیم نهایتاً از سد مشکل Fatf عبور خواهیم کرد. بررسیها نشان داده رعایت استانداردهای FATF تاثیر قابلتوجهی بر گشایش اعتبار بانکی دارد. حل مشکل FATF میتواند به بهبود شرایط اقتصادی و مالی کشورکمک کند. این اقدام حائز اهیمت موجب افزایش شفافیت مالی و گشایش روابط بانکی با خارج میشود.
جهت تنویر اذهان مخالفین ، گروه ویژه اقدام مالی به اطلاعات مالی کشورها دسترسی ندارد و نقش آن تعیین چارچوبها و استانداردهایی برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم است و نظارت مستقیم بر تراکنشهای مالی کشورها ندارد.
همچنین این استانداردها وفق افزایش شفافیت، کاهش ریسک اعتباری و تقویت اعتماد در سیستمهای مالی، به بهبود فرآیند گشایش اعتبار بانکی و تسهیل در همکاریهای بینالمللی کمک میکنند.
این امر به نوبه خود باعث کاهش هزینههای مالی، افزایش امنیت تراکنشها و تضمین کیفیت و صحت کالاها و خدمات خریداریشده میشود، در نتیجه رعایت استانداردهای FATF به نفع بانکها، مشتریان و اقتصاد کلی کشورمان است.
بانکها با اجرای فرآیندهای Fatf میتوانند فعالیتهای مشکوک را شناسایی کنند و از همکاری با مشتریان پر ریسک اجتناب نمایند. فلذا بانک ها با اطمینان بیشتری به ارائه تسهیلات و اعتبارات می پردازند و احتمال وقوع تخلفات مالی و پولشویی به شکل قابل توجهی کاهش یابد. همچنین کاهش ریسک اعتباری باعث میشود بانکها هزینههای کمتری برای مدیریت ریسک و پوشش خسارات احتمالی صرف کنند.
از سوی دیگر رعایت استانداردهای FATF منجر به افزایش اعتماد بین بانکها و مشتریان میشود. این اعتماد باعث میشود بانکها با اطمینان بیشتری به مشتریان خود تسهیلات اعتباری ارائه دهند.
بانکها با داشتن سیستمهای مالیاتی و گزارشدهی شفافتر و دقیقتر، میتوانند به درخواستهای اعتباری پاسخ دهند که این امر به «نفع کسبوکارها و افراد» است.
ممکن است که یک نفر ایراد بگیرد و بگوید مادامی که کشور تحریماست، حل مشکل FATF کمکی به گشایش روابط بانکی ما با کشورهای خارجی نمی کند.
ممکن است حرف آنان در ارتباط با بسیاری از کشورهای غربی و دولت های تحت نفوذ درست باشد، اما در خصوص کشورهای دوست که آماده تعامل تجاری و روابط مالی و بانکی با ایران هستند، صحیح نیست وبا رفع مشکل با کشورهای دوست و علاقمند به همکاری در روابط بانکی گشایش به وجود می آید.
وی در ادامه تاکید کرد: خبر طرح بررسی کارشناسی لوایح پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون پالرمو در کمیسیونهای تخصصی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام مثبت و امیدوار کننده است.
مناسب است با بررسی کارشناسی در مجمع تشخیص بدون توجه به فضاسازی های سیاسی با عنایت به مصالح ملی تصمیم گیری کند.
متأسفانه برخی جریان ها از FATF، برای پیشبرد پروژه های سیاسی و اقتصادی خاص خود بهره می برند و میکوشند با فضاسازی، نظر جانبدارانه خود را محقق کنند.
در این شرایط ویژه اقتصادی ، منافع ملی ما در این است که از سد FATF عبور کنیم.
منبع :
ایسنا
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید