با هزینه پایین اشتغالزایی و درآمدزایی کنید
طبق گزارشها هزینه ایجاد شغل در بخشهای خصوصی و صنعت بیش از سه میلیارد تومان برآورد میشود، در حالی که با سرمایه کمتر و هزینهای پایینتر میتوان در بخش تعاون اشتغالزایی کرد و به درآمدزایی رسید.
به گزارش ایسنا، بر اساس اصول ۴۳ و ۴۴ قانون اساسی، یکی از بخشهای مهم اقتصادی، بخش تعاونی است که از طریق کارکردها و ظرفیتهای آن بخش اعظمی از مشکلات اقتصادی از نظام توزیع تا بیکاری برطرف میشود و بهترین قالب برای ایجاد اشتغال پایدار و حذف واسطه گری و دلالی به شمار میرود.
در حال حاضر ایجاد اشتغال مولد و پایدار، فقرزدایی، توزیع عادلانه درآمد، کارآفرینی، تجمیع سرمایههای خرد و رونق تولید ملی از جمله مزیتهای انجام فعالیت در بنگاههای تعاونی است و بر همین اساس هزینه ایجاد شغل در بخش تعاون در مقایسه با سایر بخشها ارزانتر و کم سرمایهبر است.
به اعتقاد کارشناسان ایجاد یک کسب و کار به ویژه در بخشهای خصوصی هزینه و سرمایهگذاری بسیار نیاز دارد در حالی که امروزه به دلیل رشد شهرنشینی، افزایش جمعیت و آمار بالای فارغ التحصیلان و نیروهای آماده به کار اکثر کارجویان به دنبال شغلهای ارزانتر و کم سرمایهبر هستند.
در همین راستا محمد شیخ حسینی ـ مدیرعامل بانک توسعه تعاون در ارزیابی هزینه ایجاد شغل در بخش تعاون میگوید: ایجاد هر شغل در بخش تعاون به طور میانگین با سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون تومان صورت میگیرد که شامل بنگاههای خرد و متوسط میشود در حالی که این سرانه در بخش خصوصی از یک میلیارد تومان فراتر است.
وی میافزاید: یکی از محاسن بانک این است که تسهیلات خود را به کسب و کارها و بنگاههای خرد و کوچک اختصاص میدهد و عمده تسهیلات پرداختی در حوزه تسهیلات خرد و متوسط است.
به گفته شیخ حسینی حدود ۵۰ درصد تسهیلات بانک، تسهیلات خرد و تسهیلات زیر یک میلیارد تومان در حوزه اشتغال است و۵۰ درصد دیگر تسهیلات متوسط شامل SME ها و بنگاههای متوسط است.
پیش از این معاونت تعاون وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی سرانه سرمایهگذاری به ازای ایجاد هر شغل موقت در بخش تعاون را ۷۵۰ میلیون تومان و هر شغل پایدار را ۷۷۰ میلیون تومان اعلام کرده بود.
هادی ابوی – رئیس اتاق تعاون خراسان رضوی در گفتوگو با ایسنا، به ارزیابی مزیتهای بخش تعاون در ایجاد اشتغال پرداخته و میگوید: بخش تعاون یکی از بخشهایی است که میتواند اهداف اشتغال پایدار را محقق کند زیرا با توجه به بالا بودن هزینه ایجاد شغل در بخشهای مختلف از جمله صنعت، افراد از مشاغلی که نیاز به بودجه و سرمایهگذاری بالا ندارد، استقبال میکنند.
وی میگوید: بیشترین میزان فرصت شغلی از طریق تشکلهای تعاونی ایجاد میشود و در تعاونیها آمار اشتغالزایی و کارآفرینی در مقیاس بنگاههای کوچک و متوسط بالاتر است.
به گفته این فعال تعاونی، دوام و پایداری اشتغال در بخش تعاون به دلیل ویژگیها و مزیتهایی که دارد بیشتر است، از این رو بهتر است که فارغ التحصیلان، کارجویان و زنان در بستر تعاونی به اشتغال و کسب و کار بپردازند.
ابوی معتقد است: انعطافپذیری موجود در تعاونیها موجب میشود که در تولید، اقتصاد و اشتغال مشارکت موثرتری داشته باشند.
وی گسترش مشاغل خانگی در قالب شبکههای تعاونی را پیشنهاد کرده و میگوید: زنان و جوانان کارآفرین در صورتی که محصولات خانگی خود را در بستر تعاونیها تولید و عرضه کنند ضمن ایجاد فرصتهای شغلی پایدار به سودآوری و درآمدزایی بیشتر دست مییابند.
طبق آخرین آمارها ۵۲ درصد اتحادیههای تعاونی در بخش صنعت و کشاورزی و ۴۲ درصد در بخش توزیع و خدمات فعال هستند. در طول دو سال دولت سیزدهم، آمار ثبت تعاونیها ۳.۵ درصد و تعداد شاغلان در بخش تعاون ۲.۵ درصد افزایش داشته که نشانگر بهبود عملکرد تعاونیها در این دوره بوده است.
به گزارش ایسنا، در شرایط فعلی اقتصاد استفاده از ظرفیتها و کارکردهای موثر تعاونیها به ویژه تعاونیهای تولیدی، زمینهساز رشد و توسعه اقتصاد، رونق تولید و ایجاد اشتغال پایدار است. بخش تعاون با خلق فرصتهای شغلی به کاهش نرخ بیکاری و توزیع عادلانه درآمد در کشور کمک میکند.
انتهای پیام