آخرین اخبار

بی‌احترامی به قیمت‌گذاری بازار، ریشه اصلی ناترازی است



به گزارش اقتصادآنلاین، حسین عبده تبریزی، در نخستین همایش تأسیسات؛ گلوگاه ناترازی، ادامه داد: بی‌توجهی به بازار، انگیزه تولیدکننده را برای تولید از بین می‌برد. صدها کارخانه انرژی بر، به لطف انرژی ارزان دوام دارند. این امر توان توسعه را از بین برده و فرصت ایجاد نیروگاه‌های جدید را از بین برده است.

بی‌توجهی به قیمت بازار، اقتصاد را از عدالت دور کرده و اعتماد عمومی را از بین برده است.

توزیع برق و گاز باید به بخش خصوصی سپرده شود

او با بیان اینکه ۴۰ سال است که نتوانسته‌ایم ارز را تک‌نرخی کنیم، اظهار کرد: سیاست چند نرخی جز فساد و گسترش رانت نتیجه‌ای نداشته است. اکنون فرصت جبران کمی باقی مانده است. توزیع برق و گاز باید به دست بخش خصوصی سپرده شود که هم بهره‌وری بالا رفته و هم از فساد دور بماند.

او با اشاره با برخورداری کشور از انرژی خورشیدی، گفت: با همکاری چین می‌توانیم به سمت تولید انرژی خورشیدی برویم. با ۹ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در این بخش می‌توان ۳۰ هزار مگاوات کمبود برق فعلی را پاسخ داد.

عبده تبریزی ادامه داد: اگرچه انسجامی برای استفاده از این شانس در کشور وجود ندارد اما صنایع بزرگ باید ظرف دو یا سه سال آینده از دولت رها شوند و خودشان برق خود را تأمین کنند. صندوق توسعه ملی هم باید در این مسیر کمک کند.

نظام قیمت است که می‌تواند قاچاق سوخت را حل کند

او در مورد راه‌حل رفع ناترازی گاز، نیز گفت: قیمت گاز در دوره سه‌ساله باید به ۵۰ درصد قیمت همسایگان ما برسد و در آینده نیز به سمت اینکه به ۷۰ درصد قیمت برسد حرکت کنیم.

این اقتصاددان با تأکید بر اینکه در بازار گاز هم باید از سیستم چند نرخی بیرون برویم، اظهار کرد: اما در بازار گاز مجبوریم کمی فرصت دهیم تا به قیمت‌های منطقه نزدیک شویم. اگر به ۷۰ درصد قیمت منطقه برسیم مسئله قاچاق هم حل خواهد شد. در واقع نظام قیمت است که می‌تواند مسئله قاچاق را حل کند.

عبده تبریزی با بیان اینکه تخصیص نادرست منابع یکی از مشکلات انرژی کشور است، افزود: انرژی ارزان‌قیمت مزیت محسوب نمی‌شود. مزیت در افزایش بهره‌وری است. یکی از وظایف دولت ایجاد سیستمی است که از نظر حقوقی و با نظارت، فضایی برای افزایش بهره‌وری ایجاد کند.

او تأکید کرد: هیچ راه‌حل سریع‌تری جز اجرای سیاست‌های درست برای کنترل مصرف، تک‌نرخی کردن ارز و واقعی کردن قیمت انرژی برای حل مشکل ناترازی وجود ندارد.

کمبود سرمایه‌گذاری یکی از دلایل ناترازی است

عبده تبریزی گفت: فرسودگی زیرساخت‌ها، نظام قیمت‌گذاری غلط، کمبود سرمایه‌گذاری، تلفات شبکه توزیع و وابستگی به سوخت فسیلی آینده ما را دچار خطر کرده است.

او ادامه داد: کمبود سرمایه‌گذاری در دو دهه گذشته در نفت و گاز یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در ناترازی است. ما می‌توانستیم مابه‌التفاوت نفتی که با ۱۳ دلار تولید کرده و ۸۰ دلار میفروختیم را سرمایه‌گذاری نکرده‌ایم. متأسفانه درآمدهای خود را خرج روزمرگی کرده‌ایم.

او افزود: عرضه ارزان برق و انرژی موجب مصرف بی‌حساب شده و فکر نکردیم چطور می‌خواهیم نیروگاه‌های خود را به‌روزرسانی کنیم.

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا