بیش از ۱۰ هزار هکتار زمین برای احداث نیروگاه خورشیدی واگذار شد
به گزارش خبرنگار مهر، سازمان امور اراضی یکی از زیرمجموعههای وزارت جهاد کشاورزی است که متولی مدیریت اراضی کشاورزی بوده و اهدافی چون یکپارچه سازی اراضی کشاورزی، صادر کردن شناسنامه برای زمینهای تحت کشت، جلوگیری از تغییر کاربری این اراضی، واگذاری زمین برای طرحهای کشاورزی و غیرکشاورزی و… را بر عهده دارد.
این سازمان در کنار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از اراضی ملی حفاظت میکنند.
دستورالعمل اصلاحی ضوابط واگذاری منابع ملی و دولتی برای طرحهای کشاورزی و غیرکشاورزی موضوع ابلاغیه سوم اردیبهشت ۱۳۸۷ مشتمل بر ۵ فصل و ۴۱ ماده و ۴۶ تبصره بوده که نظارت بر حسن اجرای آن در مرکز بر عهده سازمان امور اراضی کشور است. به این ترتیب اراضی چند ساله به شرط تملیک برای طرحهای تولیدی کشاورزی و غیرکشاورزی به افراد دارای اهلیت واگذار میشود.
بر اساس مصوبه هیأت وزیران در اسفند ۱۴۰۲ بخشی از اراضی با تخفیف ۸۰ درصدی برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به بخش خصوصی واگذار میشود. همچنین واگذاری این اراضی در قالب قراردادهای اجاره یک تا ۱۵ ساله است اما تا زمانی که نیروگاه در اراضی احداث شده مورد بهره برداری قرار داشته باشد این قراردادها قابل تمدید هستند.
همچنین استعلام برای واگذاری زمین از ۱۸ مورد به ۲ مورد، کاهش یافته تا روند کار برای بخش خصوصی تسهیل شود.
واگذاری ۹ هزار هکتار زمین ملی برای احداث نیروگاه خورشیدی
در هفتمین تور رسانهای سازمان امور اراضی از اقدامات این سازمان در برخی طرحهای تولیدی در حوزه کشاورزی و غیرکشاورزی بازدید شد. استان مرکزی و شهر ساوه مبدا این پروژههای بودند.
مهدی سرخوش، مدیرکل دفتر واگذاری و توسعه اراضی سازمان امور اراضی کشور در نشست خبری این تور رسانهای، گفت: همکاری بخش خصوصی و دولتی منجر به اقدامات خوبی برای طرحهای توسعهای کشور شده است. بخشی از این تعاملات در حوزه اقدامات واگذاری زمین برای انجام پروژههای کشاورزی و غیرکشاورزی است.
وی افزود: سازمان امور اراضی متولی زمین بوده که در کنار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به مدیریت اراضی ملی و دولتی میپردازند.
وی ادامه داد: یکی از وظایف و اختیارات سازمان امور اراضی، واگذاری زمین ملی و دولتی برای امور تولیدی اعم از کشاورزی و غیرکشاورزی است.
این مسئول دولتی با اشاره به ۱.۵ میلیون هکتار زمین واگذار شده طی سالهای گذشته برای پروژهها، اظهار کرد: حدود ۱۲۰ هزار پرونده برای طرحهای واگذاری داریم که ۲۰ هزار هکتار زمین از ۱.۵ میلیون هکتار اراضی واگذار شده مربوط به سال جاری بود.
مدیرکل دفتر واگذاری و توسعه اراضی سازمان امور اراضی کشور با اشاره به تخصیص زمین ملی به طرح تجدیدپذیرها، گفت: در راستای حل چالش ناترازی برق نزدیک ۹ هزار هکتار برای راه اندازی پروژههای انرژی پاک اختصاص یافته است که به دلیل مشکلات مالی اجرای طرحها تا بهره برداری خیلی خوب پیش نرفت.
وی تصریح کرد: امسال طی مصوبه هیئت وزیران در اسفند ۱۴۰۲، تسهیلات ویژهای برای اجرای احداث نیروگاهها که قالب آنها خورشیدی است، پیش بینی شد.
سرخوش با بیان اینکه استانهای مرکزی و جنوبی کشور در این خصوص پیشرو هستند، عنوان کرد: یزد، کرمان، اصفهان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، فارس و قم استانهای پیشتاز در راه اندازی نیروگاههای خورشیدی هستند.
بنا به گفته این مسئول دولتی مصوب شده بود امسال نزدیک به ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار زمین برای احداث نیروگاه خورشیدی واگذار شود که به میزان تمام اراضی واگذار شده طی سالهای گذشته بود.
سرخوش اظهار امیدواری کرد که این همکاری بین وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو منجر به حل چالش ناترازی برق کشور شود.
مدیرکل دفتر واگذاری و توسعه اراضی سازمان امور اراضی کشور اعلام کرد: قرار است تا پایان دولت ۳۰ هزار مگاوات برق از محل انرژی تجدیدپذیر تولید و وارد شبکه توزیع شود.
سرخوش نقش انرژی در تأمین امنیت غذایی کشور را با اهمیت دانست و گفت: نهضت ملی با واگذاری زمینها برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر در کشور شروع شده است.
تولید ۱۵۰ مگاوات برق خورشیدی
طی بازدید از طرحهای انجام شده ملی، نخستین طرح، واگذاری ۱۸۰ هکتار از اراضی ملی برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی بود.
به گفته کارشناسان این پروژه با وجود اینکه در ارزیابیها، استان مرکزی مناسب برای احداث مزارع خورشیدی شناسایی نشده بود اما با توجه به مصرف بالای برق این استان به دلیل شهرکهای صنعتی، موضوع مجدداً مورد ارزیابی قرار گرفت و منطقه زرندیه از نظر نصب پنل مناسب شناسایی شد. از این رو، با موافقت سازمان منابع طبیعی، سازمان امور اراضی ۱۸۰ هکتار اراضی در قالب اجاره برای احداث نیروگاه تجدیدپذیر در اختیار بخش خصوصی قرار گرفت.
طی ۵ ماه بیش از ۵۰ درصد از این پروژه عملیاتی شده و حدود ۳۰ مگاوات برق تا پایان سال یا اواسط فروردین ماه ۱۴۰۴ توسط این مزرعه خورشیدی به شبکه برق کشور تزریق خواهد شد. این عدد تا نیمه سال آینده ۱۲۰ مگاوات میرسد.
به گفته مدیر فنی این نیروگاه ۱۷۸ هزار قطعه پنل ۷۰۰ وات قرار است ۱۵۰ مگاوات برق در ساعت تولید کند که ۱۲۰ مگاوات، برق مورد نیاز شهرکهای صنعتی شهرستان زرندیه را تأمین خواهد کرد و ۳۰ مگاوات برای مصرف خانگی در این شهرستان خواهد بود و ۲۴ هزار خانواده از برق خورشیدی استفاده خواهند کرد.
در این مزرعه با استفاده از روی پنلها و نیز زیر پنلها برق تولید خواهد شد و این مزیت منجر به افزایش ۳ درصدی راندمان شده و استفاده حداکثری دارد.
هر پنل حدود ۱۲ میلیون تومان بوده و عمر مفید آنها نیز ۲۵ سال است.
راهاندازی گلخانه هیدروپونیک و پرورش توتفرنگی
طرح دوم، مربوط به واگذاری اراضی ملی برای راه اندازی گلخانه هیدروپونیک بود. در این پروژه ۶ هزار و ۴۰۰ متر مربع زمین برای کشت توت فرنگی واگذار شده و در ۳ سالن ۱۰۰۰ متر مربع ۵۵ تا ۶۰ هزار بوته کشت میشود.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی زرندیه هر بوته بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم محصول میدهد که به طور میانگین عملکرد این گلخانه بین ۳۰ تا ۳۵ تن توت فرنگی خواهد بود.
آب مصرفی این گلخانه که ۴ هزار لیتر است گردشی و بازچرخانی میشود.
از دیگر مزیتهای این گلخانه، کاهش مصرف انرژی و استفاده از زمین گرمایی برای تأمین انرژی مورد نیاز خودش است. انرژی زمین گرمایی، انرژی موجود در عمق زمین بوده و از انرژی خورشیدی که در طول هزاران سال در درون زمین ذخیره شده، نشأت گرفته است.
راهاندازی دامداری صنعتی و تولید روزانه ۱۷۵ تن شیر
در پروژه سوم، ۵۵ هکتار اراضی ملی به راه اندازی یک گاوداری صنعتی اختصاص یافته بود. این واحد دارای ۹ هزار رأس گاو بوده که ۴ هزار رأس آن در سن شیردهی قرار داشتند.
میزان شیر تولیدی این واحد صنعتی روزانه ۱۷۵ تن است.
استان مرکزی و رتبه نخست پرورش ماهیان زینتی
مدیر امور اراضی استان مرکزی در حاشیه بازدید گروه خبرنگاران از طرحهای اجرا شده در زمینهای واگذار شده ملی در این استان گفت: پس از انقلاب حدود ۳۵ هزار هکتار واگذاری اراضی ملی در استان مرکزی انجام شده است. همچنین ۲ هزار و ۶۰۰ پروژه در این زمینهای واگذار شده اجرا شده که ۸ هزار و ۵۰۰ هزار هکتار به کشاورزی و ۱۲ هزار هکتار مربوط به احداث باغات بوده است. ۴ هزار از ۱۲ هزار هکتار زمین باغات به کشت پسته اختصاص یافته است.
به گفته رامین اخلاصی تا به امروز ۲۱۰۰ هکتار زمین برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر واگذار شده است که حدود ۱۰۵۰ مگاوات به شبکه سراسری برق کشور اضافه میشود.
وی افزود: همچنین مصوب شده که ۱۳۰۰ هکتار از اراضی استان برای اجرای انرژی خورشیدی واگذار شود. به این ترتیب امیدواریم موضوع ناترازی برق رفع گردد.
این مسئول دولتی یادآور شد: فقط حدود ۳ درصد اراضی کشور زمین در کلاس یک و دو قرار دارند که در راستای تأمین امنیت غذایی باید از آنها حفاظت کرد.
وی با اشاره به محصولات کشت شده در استان مرکزی اظهار کرد: امسال در تولید گندم رکورد زده شد و ۵۰۰ هزار تن محصول تحویل سیلوها شد در حالی که این عدد سال گذشته ۳۵۰ هزار تن بود. همچنین این استان در پرورش ماهیان زینتی رتبه نخست و در تولید انار جایگاه دوم را در کشور دارد.
منبع :مهر
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید