آخرین اخبار

تأثیر توافقنامه جامع راهبردی بر کاهش آثار تحریم‌ها علیه ایران


محسن پاک آیین

محسن پاک‌آیین، دیپلمات پیشین کشورمان و سفیر اسبق در جمهوری آذربایجان در گفت‌وگو با ایکنا، درباره تأثیر امضای توافقنامه جامع راهبردی  20 ساله میان ایران و بر کاهش تحریم‌ها و توسعه روابط امنیتی و اقتصادی میان این دو کشور گفت: سفر آقای پزشکیان به مسکو و امضای موافقتنامه 20 ساله راهبردی از حیث اینکه تمامی حوزه‌های همکاری میان دو کشور را پوشش می‌دهد، حائز اهمیت است.

وی افزود: این توافقنامه دارای 47 ماده و یک مقدمه است و در آن حوزه‌های مختلف از قبیل همکاری‌های اقتصادی، امنیتی و دفاعی و فرهنگی مورد توجه قرار گرفته‌اند. به ویژه اینکه در حوزه اقتصادی بر توسعه بخش‌های انرژی، گردشگری، تجارت، حمل و نقل، کشاورزی و صنعت تأکید شده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: در بخش دفاعی و امنیتی به موضوعاتی مانند معاملات تسلیحاتی و چگونگی همکاری‌های امنیتی و دفاعی در زمینه مقابله با تروریسم، جرایم سازمان‌یافته و همچنین قاچاق مواد مخدر اشاره شده است. در حوزه‌ همکاری‌های فرهنگی هم مسائلی مانند گردشگری و مدیریت ارتباطات مردمی مورد تأکید طرفین قرار گرفته‌اند.

توافقنامه 20 ساله ایران و روسیه نیازمند تصویب مجلس

پاک‌آیین با بیان اینکه بعد از امضا، این موافقتنامه باید به صورت لایحه توسط دولت به مجلس تسلیم شود، گفت: پس از آنکه مفاد آن در مجلس مورد بررسی قرار گرفت سپس به شورای نگهبان ارجاع داده خواهد شد و در صورت تأیید توسط این نهاد به طور رسمی و قانونی به اجرا در می‌آید. وزرایی مشخص شده‌اند تا حوزه‌های مختلف با این توافقنامه را بررسی و اقدامات مرتبط با آن را پیش ببرند و در نهایت در مسائل جزئی‌تر، تبادل اسناد میان دو کشور انجام خواهد پذیرفت.

وی بیان کرد: توافقنامه همکاری 20 ساله میان ایران و روسیه به تسریع روابط دو کشور در حوزه‌های مختلف منجر می‌شود و تأثیر بسیار مهمی در تعمیق همکاری‌های تهران و مسکو دارد و از سوی دیگر حوزه‌های مختلف همکاری را به تفکیک شرح داده و تکلیف وزارتخانه‌های مسئول را مشخص کرده و از همه مهمتر اینکه رؤسای جمهور هر دو کشور نظارت عالی بر روند اجرای آن دارند.

دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه امضای چنین موافقتنامه‌های راهبردی نشان‌دهنده اوج اطمنیان کشورها به یکدیگر است، گفت: ایران و روسیه روابط خوب و گسترده‌ای با هم دارند به ویژه اینکه در زمینه‌های امنیتی و دفاعی این همکاری‌ها به مراتب بالایی دست یافته است. اگر میان کشورها اعتماد حداکثری وجود نداشته باشد قطعاً دست به امضای موافقتنامه‌های راهبردی نخواهند زد و لذا وقتی چنین موافقتنامه‌ای به امضا می‌رسد، حسن نیت طرفین و عزم جدی برای توسعه روابط و تسری آن به همه حوزه‌ها را به اثبات می‌رساند.

پاک‌آیین با اشاره به سیاست خارجی مستقل جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: اخیراً در فضای مجازی و رسانه‌ای این‌طور وانمود می‌شود که موافقتنامه‌هایی که با چین و روسیه به امضا رسیده‌اند، قدرت مانور نظام را در توسعه روابط با غرب و دیگر نقاط دنیا محدود خواهد ساخت ولی باید تأکید شود چنین ادعایی اصلاً صحت ندارد چون سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از استقلال برخوردار بوده و مجریان کشور بر اساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت به تعریف روابط خود با بازیگران عرصه بین‌‎الملل مبادرت می‌ورزند.

تأثیر موافقتنامه 20 ساله بر کاهش آثار تحریم‌ها

وی ادامه داد: همه کشورهای دنیا مورد برنامه‌ریزی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار دارند و برای هریک از کشورها در هر نقطه دنیا اهداف خاصی را تعریف کرده‌ایم و لذا اگر اروپا با رویکرد مثبت و در چارچوب احترام متقابل خواستار روابط با ایران باشد، قطعاً ما هم از این رویکرد استقبال خواهیم کرد. به دور از تهدید و ارعاب می‌‍توان مسیر اعتمادسازی را طی کرد و باید اشاره کرد روابط ایران و روسیه مانعی در این مسیر نیست.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه به نظر می‌رسد توسعه همکاری‌های ایران و روسیه در قالب ائتلاف‌های منطقه‌ای مانند شانگهای و بریکس یکی از محورهای دیدار آقای پزشکیان با پوتین بود، گفت: با پیگری و اجرای این توافقنامه، آینده روشنی را در روابط ایران و روسیه باید متصور بود. طبیعی است در توافقنامه‌های راهبردی، وزن مفاد اقتصادی بیش از مفاد امنیتی است و از آنجا که ایران و روسیه در شرایط تحریمی به سر می‌برند، از طریق این موافقتنامه راحت‌تر خواهند توانست شرایط تحریمی را مدیریت کنند و آثار سوء تحریم‌ها را با همکاری‌های متقابل کاهش دهند. به هر حال مهار آثار تحریم‌ها و عادی کردن فعالیت‌های اقتصادی و توسعه سرمایه‌گذاری مورد توجه هر دو دولت قرار دارند و بر این اساس باید به سند مذکر خوش‌بین بود.

گفت‌وگو از سعید امینی

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا