آخرین اخبار

تأثیر نشست اضطراری سازمان همکاری‌ اسلامی بر تحولات غزه


جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل غرب آسیا

دومین نشست اضطراری سازمان همکاری‌ اسلامی و اتحادیه عرب در پی تجاوز رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران و جنایات جنگی اسرائیل در غزه و لبنان به پیشنهاد ایران و با پیگیری‌های سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، روز گذشته، دوشنبه 21 آبان‌ماه با حضور مسئولان بیش از ۵۰ کشور در ریاض پایتخت عربستان سعودی برگزار شد.

در این راستا جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل غرب آسیا، در گفت‌وگو با ایکنا درباره تشکیل این نشستدر روز گذشته، گفت: این اجلاس به عنوان جلسه اضطراری تشکیل شد و به دلیل حضور سران اکثر کشورهای عضو و فوق‌العاده بودن آن، می‌تواند بر تحولات منطقه به ویژه در غزه اثرگذار باشد.  

شرایط ملت فلسطین نیازمند تصمیمات قاطع

وی ادامه داد: انتظارات جهان اسلام و شرایط ملت فلسطین نیازمند تصمیمات قاطع، جدی و سریع است اگرچه کمترین درصد این تصمیمات در عرصه عمل تحقق پیدا می‌کند ولی نمی‌توان این مسائل را نادیده گرفت. قطعاً خروجی برگزاری این اجلاس با حضور 50 کشور در مجموعه‌هایی چون سازمان ملل، دادگاه‌های بین‌المللی و سایر مجامع اثرگذار خواهد بود. 

قنادباشی به پیشنهاد محمدرضا عارف، نماینده جمهوری اسلامی ایران در این اجلاسیه مبنی بر برقراری آتش‌بس فوری در غزه و لبنان و تأکید بر طرح پیشنهادی رهبر معظم انقلاب برای حل مسئله فلسطین با عنوان «همه پرسی ملی در سرزمین فلسطین» اشاره کرد و افزود: مواضع ایران، منطقی، خردمندانه و جهان‌پسند است. جمهوری اسلامی ایران همواره درست‌ترین مواضع را در خصوص فلسطین اتخاذ کرده‌ اما صهیونیست‌ها با تبلیغات در افکار عمومی و دنیای غرب، به گونه‌ای می‌خواهند مخالفت ایران را با جنایات اسرائیل و سیطره صهیونیست‌ها بر فلسطین یک امر غیر منطقی نشان دهند لذا معاون اول رئیس‌جمهور، ضمن اینکه قاطعانه جنایات و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی را محکوم کرد، در کنار آن منطقی، عقلانی و دموکراتیک بودن پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران را برای حل مسئله فلسطین نشان داد.

کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: طرح پیشنهادی مقام معظم رهبری چند سال پیش در مجامع بین‌المللی ارائه و ثبت شد. براساس این طرح منظور جمهوری اسلامی ایران این نیست که یهودیان نابود و حذف شوند لیکن سلطه صهیونیست‌ها بر فلسطین، مورد پسند همه نیست. براساس طرح «همه‌پرسی ملی در سرزمین فلسطین» باید یک همه‌پرسی میان یهودیان، مسیحیان و مسلمانان فلسطین و حتی فلسطینی‌های ساکن دیگر کشورها برگزار شود تا نوع حکومت آینده بر سرزمین فلسطین مشخص شود و این راهکاری کاملا منطقی و دموکراتیک است.

عربستان نیازمند نزدیکی به جبهه مقاومت

وی درباره اهمیت نزدیکی روابط ایران و عربستان در خلال برگزاری این نوع نشست‌ها میان کشورهای اسلامی گفت: در داخل عربستان انتقادات زیادی نسبت به مواضع عربستان و قراردادن امکانات در اختیار رژیم صهیونیستی، مطرح است چرا که اسرائیل به دلیل عدم امکان ارسال برخی از کالاها از طریق دریای سرخ به دلیل تحرکات یمن، ظاهراً از سوی خاک عربستان این کالاها را دریافت می‌کند. 

کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به عدم حمایت عربستان از فلسطین در طی یکسال گذشته در صحنه عمل، اظهار کرد: عربستان نیاز دارد به نوعی خود را به کشورهای جبهه مقاومت نزدیک کند تا در داخل عربستان این تصور به وجود بیاید که عربستان نیز با مواضع جبهه مقاومت همراه است البته این موضوع بیشتر صحنه نمایشی و تبلیغاتی دارد و نمی‌تواند بیانگر واقعیات مواضع عربستان باشد. 

وی درباره آینده روابط کشورهای عربی ـ اسلامی با ایران با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، بیان کرد: شرایط دوره اول دونالد ترامپ با شرایط کنونی منطقه ما متفاوت است. آن زمان ترامپ سعی کرد تا با جوسازی، توافقی تحت عنوان «صلح ابراهیم» را رقم بزند. در آن دوره چهره رژیم صهیونیستی به این اندازه مخدوش و آشکار نشده بود اما اکنون مردم منطقه به شدت علیه اسرائیل هستند و ترامپ نمی‌تواند با اهرم صلح در منطقه بازی کند.

قنادباشی در پایان گفت: جمهوری اسلامی ایران امروز بسیار قدرتمندتر از گذشته است و متحدین ترامپ نیز بسیار ضعیف و در مظان اتهام هستند که چرا در تحولات منطقه کوتاهی کرده‌اند. لذا اگر ترامپ خودش را به کشورهای عربی حامی اسرائیل نزدیک کند به ضرر او و آمریکاست. ترامپ اگرچه علناً از اسرائیل حمایت می‌کند اما علاقه‌مند نیست وارد عرصه‌ای شود که برای آمریکا هزینه‌ساز باشد. ترامپ اقتصادی فکر می‌کند و درصدد یافتن راهی است که برای او هزینه نداشته باشد. لذا پیوندی که در گذشته ترامپ با اسرائیل یا کشورهای عربی داشت در این مرحله قطعاً سست‌تر خواهد بود. 

گفت‌وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا