تجلیل از پژوهشگران منهای فناوران/ متولیان از خودشان تقدیر کردند!
خبرگزاری مهر – گروه استانها: در حالی سایت دانشگاه لرستان «اسامی پژوهشگران و فناوران برتر سال ۱۴۰۲ استان لرستان» را روی خروجی خود برده است که بهرغم اعلام در تیتر و لید و متن خبر در فایل الصاقی به مطلب اثری از نام فناوران برتر لرستان دیده نمیشود!
هرچند نمیتوان منکر تأثیر و اهمیت فعالیتهای پژوهشی در حوزههای مختلف شد؛ اما بهواقع تبدیل علم به فناوری که گامی جلوتر از پژوهش محسوب میشود بهخودیخود حائز اهمیت مضاعف است.
اینکه در لیست اعلامی از سوی متولیان اثری از فناوران برتر نیست ابهام و سوالات زیادی را ایجاد کرده است. اولین سوال این است که آیا لرستان فناور برتر برای تجلیل نداشته است یا کوتاهی در تقدیر از فناوران صورتگرفته است؟ آیا مجموعههای مختلف فعال در حوزه فناوری اعم از پارک علم و فناوری، بنیاد نخبگان، مراکز رشد در سراسر استان، شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههای مرتبط مانند علمی و کاربردی و فنی و حرفهای در این زمینه دستاورد یا فناوری برای تجلیل نداشتهاند؟
نکته قابلتأمل دیگر در لیست اعلامی از سوی دانشگاه تجلیل از متولیان برگزاری این مراسم با عنوان «دبیر برتر» جشنواره پژوهش و فناوری است! یعنی در فهرستی که بنا بر اعلام سخنگوی دانشگاه بنا بود نام فناوران را بیابیم به مسئولان و متولیان برگزاری خود مراسم برمیخوریم!
در این لیست که با عنوان «اسامی پژوهشگران و فناوران برتر سال ۱۴۰۲ استان لرستان» منتشر شده عناوینی تجلیلی مانند «خیر برتر»، «فعال برتر حوزه جمعیت و خانواده» و «کارآفرین برتر» هم به چشم میخورد؛ اما اثری از فناوران برتر نیست!
پیگیری خبرنگار مهر نشان میدهد برخی فناوران حاضر در سالن برگزاری مراسم که به امید تجلیل آمده بودند دستخالی محل را ترک کردهاند که موجب واکنش برخی متولیان در مجموعههای مرتبط با حوزه فناوری هم شده است.
دانشگاه لرستان: معرفی برگزیدگان بر اساس آئیننامه ابلاغی بوده است
پیگیری خبرنگار مهر از مصطفی کرمپور معاون پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان به عنوان متولی اصلی برگزاری این مراسم منجر به اظهارات ذیل شد که همچنان به نظر میرسد ابهامات را به قوت خود باقی میگذارد.
مصطفی کرمپور معاون پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه معرفی برگزیدگان بر اساس آئیننامه ابلاغی بوده است و وظیفه ما این است که بر اساس آن اقدام کنیم، اظهار داشت: دراینرابطه نیز ۱۰ کارگروه مختلف برای تجلیل از صنعتگران، فناوران، کارآفرینان، خیرین، دانشآموزی و… تشکیل شد.
وی با بیان اینکه شرایط کسانی که از سوی ادارات به این ۱۰ کارگروه معرفی شدند، مورد بررسی قرار گرفته است، افزود: اگر کسی ازقلمافتاده و یا مورد تجلیل قرار نگرفته، مقصر مسئولان آن بخشها و ادارات بوده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه اسامی از سوی ادارات به کارگروهها معرفی شدهاند و کارگروه هم آنها را مورد ارزیابی قرار داده است، افزود: اگر کسی از ادارات معرفی شده و در جشنواره مورد تجلیل قرار نگرفته به این دلیل است که در کارگروهها رأی نیاوردهاند.
کرمپور تأکید کرد: شاخصهای موردنظر در کارگروهها نیز تعداد مقالات، ارجاعات، طرحهای درون و بروندانشگاهی، اختراعات، پایاننامهها و… بوده است.
استانداری لرستان: دعوتکننده دانشگاه لرستان بوده است!
احسان پور رشنو سرپرست دفتر برنامهریزی، بودجه و تحول اداری استانداری لرستان و «نماینده استانداری لرستان در برنامههای هفته پژوهش» نیز دراینرابطه در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: دبیر ستاد هفته پژوهش دانشگاه لرستان هست، طبیعتاً دعوتکننده هم دانشگاه لرستان بوده است.
وی با بیان اینکه حوزه ما جشنواره دستگاههای اجرایی را به عهده داشته است و ۱۰ جشنواره در حوزههای مختلف برگزار شده است، گفت: دبیر جشنواره برگزیدگان علمی نیز دانشگاه لرستان و معاونت پژوهشی دانشگاه لرستان بوده است.
نماینده استانداری لرستان در برنامههای هفته پژوهش با تأکید اینکه طبیعی است که هر کدام در حوزههای خودشان مورد بررسیهای کارشناسی قرار میگیرند، گفت: این ارزیابی برگزیدگان علمی نیز بر اساس شاخصهایی که وزارت علوم تعیین کرده صورتگرفته است.
پور رشنو با تأکید بر اینکه نمیتوان کسی را انتخاب کرد، اما در قالب این شاخصها نباشد، تصریح کرد: وزارت علوم شاخصهایی مانند مقالات، کارهای علمی و… را تعیین کرده است.
وی با بیان اینکه برگزیده علمی بر اساس مستنداتی که به حوزه دانشگاه لرستان ارائه شده، اعلام و تجلیل میشوند، افزود: طبیعتاً آنها نیز بررسی و اعلام میکنند که آیا کسی ازقلمافتاده یا نیفتاده است، هست یا نیست.
انتخابها بر اساس شاخصهای ابلاغی وزارت علوم بوده است
نماینده استانداری لرستان در برنامههای هفته پژوهش با بیان اینکه همه انتخابها بر اساس شاخصهای ابلاغی وزارت علوم بوده است، تصریح کرد: برگزیدگان کارکنان نیز بهصورت مجزا بر اساس شاخصهای ابلاغی انتخاب شدهاند.
پور رشنو با اشاره به کیفیت بالای کارهای پژوهشی کارکنان دستگاههای اجرایی لرستان، بیان داشت: شاید من خودم هیچوقت باور نمیکردم که کارکنان دستگاههای اجرایی اینقدر قوی باشند، نزدیک به ۴۰ تا ۵۰ طرح و پژوهش وصولی از دستگاههای اجرایی داشتیم.
وی با بیان اینکه بر اساس شاخصها اعلامی کارهای پژوهشی دو سال اخیر کارکنان مورد بررسی قرار گرفت، افزود: این بررسیها انجام گرفت و در نهایت از بین ۵۰ طرح و پژوهشی وصولی از کارکنان دستگاههای اجرایی، پنج نفر انتخاب شدند.
نماینده استانداری لرستان در برنامههای هفته پژوهش تأکید کرد: پنجنفری که انتخاب شدند انصافاً طرحها و پژوهشهایشان بهاندازه ارتقای مرتبه یک عضو هیئتعلمی دانشگاه کیفیت داشتند و این نشان میدهد که کارکنان دولت چقدر غنی شدهاند.
پور رشنو با اشاره به امتیازبندی مقالات «آیاسآی»، علمیپژوهشی و علمیترویجی در اعلام و رأیدهی به کارکنان دستگاههای اجرایی، تصریح کرد: این شاخصها نیز از سوی وزارت کشور اعلام شده است.
وی با بیان اینکه هر کدام از جشنوارههای هفته پژوهش نیز متولی خاص خودشان را دارند، بیان داشت: پنجنفری که بهعنوان پژوهشگران برتر دستگاههای اجرایی معرفی و تجلیل شدند بر اساس مستنداتی بوده که ارائه دادهاند.
نماینده استانداری لرستان در برنامههای هفته پژوهش با بیان اینکه کارکنان دستگاههای اجرایی بر اساس یک شاخصهای مشخص و هیئتعلمیها نیز بر اساس شاخصهای مشخص دیگری مورد ارزیابی قرار گرفتهاند، ادامه داد: الان فضا رقابتی شده، حتی ما مدیرانی را داشتیم که تعداد مقالاتشان کم بود و در میان ارزیابی و رأیدهیها جا ماندند و حدنصاب را کسب نکردند.
پور رشنو، تأکید کرد: البته قرار شده کسانی به طور مثال در میان پنج نفر برگزیده قرار نگرفتهاند، از سوی دانشگاه لرستان بهعنوان دبیر ستاد پژوهش استان، با اهدای تقدیرنامه رسمی، مورد تجلیل قرار گیرند.
چرا فناوران در لیست نیستند؟ از متولی خودش بپرسید!
وی در پاسخ به این سوال که با توجه اینکه این هفته به نام «پژوهش و فناوری» نامگذاری شده، اما در میان افرادی که مورد تقدیر قرار گرفتند، فناورهایی که تجلیل شدند در حداقل ممکن بودند، در این بخش وضعیت ارزیابیها چگونه بوده است؟ گفت: این را باید در حوزه متولی خودش پیگیری کنید، اما تا جایی که من اطلاع دارم تجلیل از کارآفرینان و نوآوران در میان نامه ابلاغی وزارت علوم مورد تأکید قرار گرفته است.
استاندار ورود کند
بنابراین گزارش، هفته پژوهش بهانهای است که هر سال به سراغ فعالان حوزه علم و پژوهش و فناوری برویم و در مراسمی هر چند کوچک به مقام این مؤثران عرصه پیشرفت و توسعه کشور ارج بنهیم؛ اینکه همین یک مراسم هم با این کیفیت برگزار و موجب دلخوری فناوران شود جای تأمل دارد.
امید میرود فرهاد زیویار استاندار لرستان بهعنوان رئیس ستاد استانی هفته پژوهش و فناوری با دغدغه همیشگی خود ضمن ورود به این موضوع بستر رفع ابهامات موجود در این زمینه را فراهم کند.