تداوم روند کاهش سهم بخش تولید از وام های بانکی/ تنها ۵ درصد از تسهیلات به بخش مسکن اختصاص یافت
امروز بانک مرکزی با انتشار گزارش «عملکرد تسهیلاتی پرداختی بانکها و هدف از پرداخت تسهیلات»، از جدیدترین آمار و ارقام اعطای وام های بانکی تا پایان آبانماه 1403 رونمایی کرد.
بر اساس دادههای منتشر شده توسط بانک مرکزی، بانکها در هشت ماهه ابتدایی سال جاری چهار هزار و 295 هزار میلیارد تومان وام به مشتریان حقیقی و حقوقی خود پرداخت کردند که این رقم، 851 هزار میلیارد تومان، معادل 24.7 درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته بود.
همچنین مقایسه آمار تسهیلات پرداختی در پایان آبانماه و پایان مهرماه، حاکی از آن است که شبکه بانکی کشور در طول آبان حدود 624 هزار میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان پرداخت کردند.
تامین مالی بخش تولید؛ قربانی وامهای تکلیفی
بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که در آبانماه امسال، روند افزایش تخصیص وام های بانکی به مصرفکنندگان نهایی یا همان خانوارها ادامه پیدا کرده است.
در پایان مهرماه امسال، 23 درصد از وامها به مصرفکنندگان نهایی و 77 درصد از آنها به تولیدکنندگان رسید. اما در انتهای آبانماه 23.3 درصد از وامها به خانوارها اختصاص یافت و سهم بخش مولد اقتصاد، یعنی کسبوکارهای حقیقی و حقوقی، از تسهیلات بانکی به 76.7 درصد افزایش پیدا کرد.
این در حالیست که مرور آمارهای قدیمیتر بانک مرکزی حاکی از آن است که در سال 1401 سهم بخش تولید از وامها بیش از 92 درصد بود. به نظر میرسد افزایش فشارهای دولت و مجلس به بانکها برای پرداخت تسهیلات تکلیفی به مردم، عامل اصلی کاهش سهم بخش تولید از وامها باشد که این موضوع، تامین مالی بخش تولید را نیز با دشواریهایی مواجه کرده است.
تجارتنیوز، پیشتر در گفتوگو با حمید تهرانفر، کارشناس بانکی و معاون اسبق نظارت بانک مرکزی، این موضوع را بررسی کرد که میتوانید مشروح این گزارش را از اینجا بخوانید.
سهم فقط 5 درصدی بخش مسکن از وام های بانکی
با استناد به آمارها بانک مرکزی، تا پایان آبانماه امسال، 40 درصد از تسهیلات پرداختی بانکها به صاحبان کسبوکار به بخش خدمات اختصاص یافت و بخش صنعت و معدن، با سهمی 38.4 درصدی، دومین مقصد اصلی وامها در این مدت بود. همچنین 10.7 درصد از وامها، سهم بخش بازرگانی بود و 5.7 درصد از تسهیلات نیز به بخش کشاورزی تخصیص یافت. بخش مسکن و ساختمان اما تنها پنج درصد از کل تسهیلات بانکی را دریافت کرد.
به علاوه، بررسی هدف پرداخت این وامها حاکی از آن است که تامین سرمایه گردش، همچنان دغدغه اصلی تولیدکنندگان برای دریافت وام بانکی است؛ چراکه 76.7 درصد از تسهیلات پرداختی به بخش تولید، صرف این تامین این نیاز تولیدکنندگان شد. همچنین 17.6 درصد از تسهیلات به منظور ایجاد کسبوکار جدید و 4.3 درصد از آنها برای توسعه کسبوکارها پرداخت شد.
وام قرضالحسنه ضروری، محبوبترین تسهیلات بین خانوار شد
بررسی تسهیلات پرداختی بانکها به خانوارها نشان میدهد که وام قرضالحسنه ضروری با سهمی 36.6 درصدی از وامهای پرداختی به مصرفکنندگان نهایی، از وام خرید کالای شخصی با سهم 35.9 درصدی پیشی گرفته و به محبوبترین وام میان مردم تبدیل شده است. در رتبه سوم نیز وام ازدواج قرار دارد که 12.8 درصد از کل وامها را تشکیل داده است.
به علاوه، آمارها حاکی از آن هستند که هزار و 36 هزار میلیارد تومان، معادل 24.1 درصد از کل وامها بانکی پرداخت شده تا پایان آبانماه، از جنس وام خرد با مبلغ کمتر از 300 میلیون تومان بودهاند. همچنین در این مدت 58 هزار و 410 کارت اعتباری به به مصرفکنندگان نهایی اختصاص یافت که با احتساب این کارتها، مجموع وامهای خرد پرداختی به هزار و 95 هزار میلیارد تومان و سهم خانوارها از وامها به 24.3 درصد میرسد.
برای مطالعه بیشتر، صفحه بانک و بیمه را در تجارتنیوز دنبال کنید.
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید