خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
بنزین؛ به نام ایران و به کام کشورهای همسایه
قاچاق بنزین اولین و سادهترین مسأله برای افزایش مصرف سوخت است؛ درحالیکه در دولت نهم و دهم سهمیهبندی بنزین اجرا شد و تا حد زیادی جلوی پدیده قاچاق بنزین در کشور را گرفت، دولت یازدهم و دوازدهم سهمیهبندی بنزین را حذف کرد؛ بهاینترتیب بنزین ۳۰۰تومانی تبدیل به سوددهترین کالای قاچاق شد، چراکه قیمت بنزین در منطقه در آن روزها رقمی بالای ۲۰هزار تومان داشت. این درحالیبود که پالایشگاه ستاره خلیجفارس وارد مدار شده بود و ایران را از واردات بنزین بینیاز کرد اما نبود برنامهریزی در زمینه مدیریت مصرف باعث شد شاهد رشد مصرف باشیم.
سبد تکمحصولی حاملهای انرژی در کشور
با بازگشت سهمیهبندی بنزین و کاهش سهمیهها، انتظار میرفت که مصرف بنزین کاهش پیدا کند اما این کاهش به اندازهای نبود که ناترازی سوخت در کشور برطرف شود. به اعتقاد کارشناسان، یکی دیگر از دلایل مهم افزایش مصرف بنزین، متنوع نبودن سبد سوخت مصرفی و افزایش سهم بنزین در این سبد است. نسبت خودروهایی با سوخت گاز یا CNG در کشور بسیار کم است. از طرف دیگر علیرغم وجود گاز مایع فراوان در کشور، از این سوخت در سبد مصرفی حاملهای انرژی خودروها تقریبا استفاده نمیشود. خودروهای برقی هم که سالهاست چشمانتظار توجه مسئولان هستند و علاوهبراین، تقریبا جایگاه سوخت برای این نوع از خودرو در کشور وجود ندارد یا بسیار اندک است.
خودروهایی که اسقاط نمیشوند
روند تولید خودروهای داخلی روزبهروز بیشتر میشود اما به میزان تولید خودرو، اسقاط انجام نمیپذیرد. طبیعتا سالانه هزاران خودرو با مصرف بالاتر از نرخ جهانی در کشور تولید میشوند که روزبهروز بهخاطر مشکلاتی که برای آنها بهوجود میآید، مصرف بنزینشان افزایش پیدا میکند. در همین راستا سالاری معتقد است: روند خروج خودروهای فرسوده از ناوگان در کشور متوقف شده. لازم است سیاستهای بهینهسازی مصرف در بخش حملونقل و خودرو هرچه سریعتر اجرایی شود و در صورت پیادهسازی این سیاستها روزانه ۱۶میلیون لیتر سوخت صرفهجویی خواهد شد.به اعتقاد کارشناسان، خودروهای فرسوده نیز سهم پررنگتری در ناترازی بنزین دارند. آنطور که ایرج حشمتی، معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست کشور گفته بود، از ۲۵میلیون خودروی در حال تردد در کشور، ۶.۵میلیون خودرو فرسوده هستند، یعنی تقریبا به ازای هر چهار خودرو، یک خودرو فرسوده است که هم مصرف بنزین بالایی دارد و هم آلایندگی آن از خودروهای دیگر بیشتر است.بهطور خلاصه میتوان خاطرنشان کرد که از رده خارجکردن خودروهای فرسوده، توسعه ناوگان حملونقل همگانی، بهینهسازی تقاضای حملونقل مبتنی بر کاهش ترافیک و کاهش سفر، متنوعسازی سبد سوخت با حمایت از سوختهای جایگزین ازجمله CNG، ورود خودروهای برقی به چرخه ناوگان حملونقل، توسعه شبکه حملونقل ریلی، آموزش و فرهنگسازی مدیریت مصرف سوخت، ارتقای استاندارد تولید خودرو و موتوسیکلت را ازجمله راهکارها برای کاهش مصرف سرانه سوخت در کشور هستند که اجراییشدن آنها نیازمند نظارت کامل بر روند اجرای آنهاست.
خودروهای پرمصرفی که جیب ملت و دولت را خالی میکنند
یکی از مهمترین مشکلات مصرف بالای بنزین در کشور، خودروهای پرمصرف در کشور است؛ اکثر خودروهای تولید داخلی مصرف بالاتری نسبت به استانداردهای جهانی دارند و حتی گاهی میزان مصرف آنها به دوبرابر نرخ جهانی هم میرسد. در همین راستا جلیل سالاری، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی معتقد است که مصرف بنزین خودروهای داخلی بهطور میانگین دوبرابر متوسط جهانی است. بهعنوانمثال درحالیکه مصرف خودروهای خارجی در هر صد کیلومتر ۴ لیتر است، مصرف بنزین خودروهای صفر داخلی در هر صد کیلومتر در بهترین حالت بین ۹ تا ۱۰ لیتر است. به گفته سالاری، در شرایطی که هیچ توجهی به موضوع بهینهسازی نمیشود و مصرف بنزین خودروهای داخلی بهطور میانگین دوبرابر متوسط جهانی است، نمیتوان با ساخت پتروپالایشگاه و افزایش تولید بنزین به تقاضا پاسخ داد.
منبع خبر: جام جم آنلاین
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید