اقتصاد کلاناقتصادی > اقتصاد کلان

در دومین سمینار آموزشی سامانه ارز تجاری چه گذشت؟



دومین نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری و آموزش کار با این سامانه با حضور مسئولان و و طلا، در اتاق ایران برگزار شد.

به گزارش ایسنا، دومین نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری و آموزش کار با این سامانه با حضور محمد آرام، معاون ارزی بانک مرکزی، پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران، علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران و جمعی از فعالان اقتصادی در سالن اجتماعات طبقه دهم اتاق ایران برگزار شد.

** بازاری شفاف در حوزه ارز و طلا خواهیم داشت

نایب‌رئیس اتاق ایران با حضور در دومین نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری، گفت: همکاری خوبی بین اتاق ایران و بانک مرکزی شکل گرفته است تا از این طریق سمینارهای آموزشی برگزار شود و ابهامات و سؤالاتی که درباره کارکرد وجود دارد، برطرف شود.

پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران ادامه داد: در راستای بهبود فعالیت سامانه و رفع ابهامات و سؤالاتی که برای فعالان اقتصادی مطرح است، این سمینار برگزار شد.

وی ادامه داد: در حقیقت موضوع سیاست‌های ارزی و تبادلات ارزی را در دستور کار قرار دادیم و در تلاش هستیم با همکاری بانک مرکزی، کارکرد صحیح و دقیق مرکز مبادله طلا و ارز را دنبال کنیم.

نایب‌رئیس اتاق ایران همچنین از توافق با بانک مرکزی برای استفاده از ظرفیت کمیته ارزی اتاق ایران در مسیر حرکت مرکز مبادله ارز و طلا خبر داد و تصریح کرد: طبق توافق انجام شده، نماینده بانک مرکزی به طور مرتب در جلسات کمیته ارزی اتاق ایران حضور پیدا می‌کند.

باقری تاکید کرد: همچنین با بانک مرکزی به این توافق رسیدیم که این نشست مجدد بعد از یک الی دو ماه که از فعالیت سامانه گذشت، برگزار شود و فرصتی در اختیار فعالان اقتصادی قرار گیرد تا نواقصی که در روند فعالیت با آن مواجه شدند را با معاونان و مدیران بانک مرکزی در میان بگذارند و در صورت نیاز اصلاحات لازم در مرکز انجام شود.

** مرکز مبادله ارز و طلا ریسک‌های بازار را مدیریت می‌کند

در ادامه، محمد آرام، معاون ارزی بانک مرکزی نیز با حضور در این سمینار گفت: در تلاشیم با شنیدن پیشنهادهای اصلاحی، ابزار معاملاتی خوبی را برای تأمین ارز و طلای لازم، مهیا کنیم. هدف ایجاد بازاری مبتنی بر عرضه و تقاضاست تا ریسک‌های بازار را مدیریت کرده و کاهش دهیم. در ابتدا این بازار در حوزه شمش طلا ایجاد شد و مورد استقبال قرار گرفت تا اینکه به بازاری بزرگ با حجم معاملاتی قابل‌توجه و مؤثر در حوزه قیمت تبدیل شد. بعدازآن بازار سکه ایجاد و موفق به کشف قیمت شد و امروز به بازار ارز رسیدیم.

وی ادامه داد: امروز در بازار مبادله ارز، روی ارز غیرنفتی و ارز اشخاص متمرکز هستیم که حدود ۸ میلیارد دلار حجم آن در یک سال است و به‌تدریج این بازار سایر بخش‌ها را هم شامل می‌شود.

معاون ارزی بانک مرکزی کشف قیمت مبتنی بر عرضه و تقاضا، جورسازی بین عرضه و تقاضا بدون دخالت افراد و سوم سیستم پایاپای و تسویه طبق استانداردهای بین‌المللی را سه ویژگی اصلی بازار مبادله ارز عنوان کرد.

آرام تأکید کرد: روند معامله در بازار ارز به‌این‌ترتیب است که تخصیص معتبر، کوتاژ صادراتی مورد تأیید بانک وارد سامانه و بعد از جورسازی و انجام معامله، تسویه صورت می‌گیرد. در این بازار هر ارزی نماد مجزا و مشخصی دارد و از ۲۶ آذر محل تخصیص و رفع تعهد ارزی همه گروه‌ها به مرکز مبادله ارزی منتقل می‌شود.

** سامانه مرکز مبادله از ۲۶ آذر به‌طور رسمی کار می‌کند

در ادامه این نشست علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا ایران گفت: نهاد ناظر بر عملکرد مرکز مبادله ارز و طلا ایران بر اساس قوانین، بانک مرکزی است. بانک مرکزی در این امر، سیاست‌گذاری می‌کند. این مرکز تالارهای متعدد تالار معاملات طلا، شمش، تالار ارز، تالار تأمین مالی با انتشار اوراق قرضه کار می‌کند.

سعیدی گفت: مرکز مبادله به هسته معاملات و انجام رویدادهای پس از معاملات محدود می‌شود. مهم‌ترین کار در مجموعه، معاملات نقدی و معاملات سلف است.وی ادامه داد: تجار از طریق سیستم بانکی امکان سفارش گذاری دارند. وارد کردن سفارش در گام اول توسط بانک انجام می‌شود ولی در ویرایش بعدی بازرگان‌ها خود می‌توانند ثبت سفارش کنند.

سعیدی تصریح کرد: صادرکنندگان بعد از استعلام مربوطه و کوتاژ صادره، مقدار ارز خود را به نرخ تعیین شده می‌فروشند. این سفارش‌ها بر اساس قیمت و مبلغ تعیین شده، نرخ می‌شود. یعنی سقف و کف قیمت را صادرکننده‌ها و واردکننده‌ها تعیین خواهند کرد نه بانک. در طول دوره امکان سفارش و ثبت وجود دارد و بعدازآن به قسمت جورسازی منتقل شده و مچینگ اتفاق می‌افتد و بعداً تسویه ارزی اتفاق می‌افتد.

سعیدی درباره ویژگی این بازار گفت: تسویه ریالی یک روز بعد از انجام فرایند ممکن است. برای هر روز قیمتی به‌عنوان قیمت پایانی کشف شده، اعلان می‌کنند. قیمت پایانی مبنایی برای کریدور قیمتی فردا خواهد بود.

انتهای پیام



منبع ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا