دلایل موضع برتر جمهوری اسلامی ایران در منطقه خلیج فارس
به گزارش خبرنگار ایکنا، محمدحسین رجبی دوانی، رئیس بنیاد ایرانشناسی، صبح امروز، یکشنبه 9 اردیبهشت ماه، در سمینار تخصصی «خلیجفارس؛ بازیگران منطقهای و فرامنطقهای» که در بنیاد ایرانشناسی برگزار شد، با تبریک فرا رسیدن دهم اردیبهشت؛ روز ملی خلیج فارس گفت: خلیج فارس در همه ادوار تاریخ مورد توجه بوده است. برای مثال در دوران باستان به ویژه در دوران ساسانیان موضوعاتی مانند تجارت دریایی، هممرز بودن با امپراتوری روم و غیره بر اهمیت خلیج فارس افزود و این حکومت برای مقابله با تهدیدات بر روی خلیج فارس تمرکز داشت.
وی افزود: در دوران اسلامی فراز و فرودهایی را در این منطقه شاهد هستیم. در دوران اسلامی خلفای اموی و عباسی چندان به دریا و خلیج فارس توجه نداشتند و حتی زمانی هم که حکومتهای ایرانی روی کار آمدند این کمتوجهی ادامه یافت و فقط در دوران آلبویه کمی اهمیت پیدا کرد. ولی به طور کلی در دوران بعد از اسلام تجارت در خلیج فارس خیلی اهمیت داشته و اهمیت آن به قدری زیاد بوده که قیمت خانهها در مقاطعی افزایش پیدا کرد.
رئیس بنیاد ایرانشناسی بیان کرد: در دوران اسلامی، حکام مسلمان اهمیت سیاسی و نظامی زیادی برای خلیج فارس قائل نبودند و بیشتر اهمیت تجاری خلیج فارس برای آنها مهم بود و این یک نقطه ضعف بود چون باعث شد غربیها با سلاحهای خود وارد خلیج فارس شوند و جزایری را اشغال کنند تا اینکه صفویان روی کار آمدند و شخص شاه عباس برای بیرون راندن پرتغالیها اقدام کرد که البته شر غربیها از منطقه کاسته نشد و انگلیسیها جایگزین آنها شدند.
رجبی دوانی گفت: در عصر سیاه پهلوی بر اثر چند مسئله؛ یک: همکاری رژیم پهلوی با رژیم صهیونیستی که این موضوع عکسالعمل کشورهای عربی را به دنبال داشت و آنها هم به خاطر لجبازی با حکومت پهلوی، خلیج فارس را خلیج عربی نامیدند و دوم: از دست رفتن بحرین در دوره رژیم طاغوت، خیلی از ظرفیت خلیج فارس بهرهبرداری نشد و قدرت مانور ایران کاهش یافت. همچنین متأسفانه رژیم طاغوت تنب بزرگ و تنب کوچک را خالی از سکنه کرد و این نشان از نفهمی این رژیم دارد.
وی با بیان اینکه بعد از انقلاب اسلامی دوباره عربها بحث خلیج عربی را پررنگ کردند ولی تا به امروز موفق نشدند، افزود: عربها خیلی خوشبین بودند که با جنگ تحمیلی جزایر سهگانه را از ایران بگیرند ولی موفق نشدند و حتی شورای همکاری خلیج فارس را راهاندازی کردند و در آن هر از گاهی موضوع جزایر سهگانه مطرح میشود ولی این پروژه را هم نتوانستند پیش ببرند.
رئیس بنیاد ایرانشناسی گفت: امروز شرایط منطقه خلیج فارس و دریاهای متصل به آن به کلی فرق کرده و بنا به چند دلیل جمهوری اسلامی ایران دست برتر را در آن دارد. از بعد سلبی تجربه موفقی که یمن از خود نشان داد و آمریکا و انگلیس نتوانستند از پس یمن برآیند و یمنیها به خوبی به کشتیهای اسرائیلی و انگلیسی و آمریکایی ضربه زدند. همچنین ما تنگه هرمز را داریم که به ابزار فشار ایران تبدیل شده است و موضوع بعدی هم مربوط به عملیات وعده صادق است که واقعاً معادلات نظامی را تغییر داد و قدرت موشکی ایرانیان را به رخ جهان کشاند. این سه موضوع امروز نشان میدهد ایران قدرت برتر در منطقه و خلیج فارس است و سناریوهایی که برخی کشورهای عربی و صهیونیستها و غربیها دنبال میکنند عملیاتی نشدهاند.
رجبی دوانی با بیان اینکه آمریکا به بهانه حمایت از رژیم صهیونیستی و تأمین امنیت منطقه در خلیج فارس پایگاه نظامی ایجاد کرده است، افزود: وجود این پایگاهها برای امنیت منطقه خوب نبوده و ناامنی به وجود آورد؛ موضوعی که رهبر معظم انقلاب بارها بر آن تأکید دارند. به باور من جمهوری اسلامی ایران با به رخ کشاندن قدرت نظامی خود به آمریکاییها هشدار میدهد بدون هیچگونه درگیری منطقه را ترک کنند و الحمدالله امروز ما در موضع اقتدار قرار داریم.
وی ادامه داد: خلیج فارس به واسطه گستردگی و جایگاهی که دارد به لحاظ سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی برای ما فرصت ایجاد میکند ولی متأسفانه ما از این فرصتها نتوانستیم به درستی استفاده کنیم؛ در صورتی که توسعه سواحل مکران باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرند.
رئیس بنیاد ایرانشناسی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با کشورهایی مانند قطر و عمان روابط ویژهای دارد، گفت: این روابط را باید جدی گرفت و گسترش داد و از آن برای توسعه اقتصادی و حفظ امنیت در منطقه استفاده کرد و از نفوذ بیگانگان کاست.
رجبی دوانی با ابراز تأسف اینکه برخی تعصبی نسبت به نام خلیج فارس ندارند، تأکید کرد: نام اصلی این منطقه خلیج فارس است و باید نسبت به این نام تعصب داشت و از واژگانی مجهول مانند «خلیج» به هیچوجه استفاده نکنیم. همچنین در مورد دریای خزر هم باید تعصب داشته باشیم. تعصب ما بر روی این واژگان ضروری است و لازم است که جدی گرفته شوند.
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید