دولت شعار وفاق را در سطح حاکمیت با موفقیت اجرا کرد + صوت
جواد آرینمنش، جامعهشناس و عضو پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتوگو با ایکنا در پاسخ به این سؤال که دولت چهاردهم در ۱۰۰ روز پس از روی کار آمدن تا چه میزان توانسته در عرصه سیاست داخلی بر محور وفاق ملی حرکت کند، گفت: 100روز برای ارزیابی عملکرد یک دولت، زمان کافی نیست. عملکرد 100 روزه را نمیشود به عنوان کارنامه یک دولت تلقی کرد.
وی به اتفاقات 100 روز از آغاز فعالیت دولت وفاق ملی اشاره کرد و ادامه داد: دولت چهاردهم با برخی تغییرات و تحولات در ترکیب کابینه با توجه به محدودیتها تلاش کرد تا ترکیبی فراگیرتر نسبت به دولتهای گذشته داشته باشد به طوری که از جریانهای سیاسی گوناگون اعم از اصولگرا، اعتدالگرا و اصلاحات و همچنین از گرایشهای مذهبی شیعه و اهل سنت در ترکیب کابینه بهرهمند شده است. این نکته تازهای در شکلگیری دولتها در دهههای اخیر تلقی میشود و گام اولیهای در مسیر وفاق و همگرایی است که از نکات مثبت عملکرد رئیسجمهور است.
بیشتر بخوانید:
آرینمنش ادامه داد: در اولین روزهای شروع کار دولت چهاردهم شاهد رخدادها و اتفاقاتی چون ترور رهبران مقاومت از سوی رژیم صهیونیستی و اوجگیری تنشها و درگیریهای منطقهای بودیم که قدری در مسیر حرکت دولت اختلال ایجاد کرد.
این جامعهشناس با تأکید بر اینکه گرایش دولت در سیاست داخلی بر وفاق و همدلی پیش رفت، افزود: دولت چهاردهم موفق شد، استاندارانی را در استانهای سنینشین انتخاب کند که باعث جذب مردم و روحانیت اهل تسنن شد که این نیز گام مثبت دیگری برای دولت بود.
مردم در انتظار تغییرات محسوس اقتصادی
عضو پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس با ابراز گلایه از اینکه شاهد اتفاقات خاصی در حوزه اقتصادی به ویژه حل مشکلات اساسی مردم نبودیم، اظهار کرد: اتفاقاً جهش قیمتها، افزایش ارزش دلار و طلا و امثال آن در دولت چهاردهم بیش از دولت گذشته بوده است و کاهش ارزش پول ملی همچنان با سرعت ادامه دارد و فشار بر مردم روبه افزایش است، نه رو به کاهش.
آرینمنش به ناترازیهای مختلف انرژی اشاره کرد و گفت: اولین ناترازی در تولید برق و خاموشیهاست، البته با سرد شدن هوا و کاهش دما قطعاً ناترازیهای انرژی در سوخت و گاز نیز خود را نشان خواهد داد. از سوی دیگر جهش قیمتی در مواد غذایی و نان اتفاق افتاد که طبیعتاً نارضایتیهای مردم را به همراه خواهد داشت.
ضرورت تحقق وعدههای انتخاباتی دولت
وی درباره برخی از وعدههای انتخاباتی دولت چهاردهم، تصریح کرد: مثلاً رفع فلیترینگ در فضای مجازی هنوز محقق نشده است و به نظر میرسد دولت با موانعی در این زمینه مواجه است که نشان میدهد عوامل دیگری در حرکت دولت دخیل هستند که مایل نیستند قولها و وعدههای دولت جامه عمل پوشیده شود.
عضو پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: همچنین درباره مسائلی چون همسانسازی حقوق بازنشستگان که از دولت گذشته آغاز شده و قرار بود در این دولت این کار تمام شود اما هنوز اتفاق خاصی در عمل رخ نداده و در سایر موارد در حوزه اقتصادی نیز کماکان مشکلات باقی است.
آرینمنش با تأکید بر اینکه در سیاست خارجی تلاش دولت بر گشودن روزنههایی برای فضای باز سیاسی و توسعه ارتباطات خارجی است، اظهار کرد: این موضوع نیز با انتخابات آمریکا و روی کار آمدن ترامپ در پردهای از ابهام قرار گرفته است. بنابراین اگر چه قضاوت درباره عملکرد دولت زودهنگام است اما بارقههایی از امید و تحول هنوز در بین مردم دیده نمیشود.
نیاز به تلاش مضاعف دولت برای برونرفت از وضع موجود
این جامعهشناس تصریح کرد: اگر دولت نتواند در سال اول خود، چند گام اساسی بردارد ذهنیت طرفداران دولت تغییر میکند و خواهند گفت این دولت نیز نتوانست کاری انجام دهد. بنابراین دولت باید تلاش مضاعفی را برای برونرفت کشور از این وضعیت انجام دهد.
وی در پاسخ به این سؤال که چه میزان ضرورت دارد تا دولت در گام بعدی وفاق به سراغ افرادی برود که بعضاً پای صندوقهای رأی حاضر نشدند و آنها را به عرصه بیاورد؟ اظهار کرد: تحقق وفاق در کشور صرفاً با یک نامگذاری و شعار محقق نمیشود بلکه وفاق نیازمند مؤلفههایی است که با توجه به آنها میتوان به وفاق جامه عمل پوشاند. وفاق صرفاً حرف نیست بلکه وسیلهای برای حل مشکلات مردم است. تلقی دولت چهاردهم این بود اگر وفاق در کشور صورت گیرد، میتواند مقدمهای برای حل مشکلات باشد.
آرینمنش تصریح کرد: مشکلاتی که اکنون عموماً مردم به آن توجه دارند، حل مشکلات اقتصادی و در گام دوم فضای باز سیاسی و آزادیهای سیاسی و تحقق اصول قانون اساسی است که نیازمند برنامه، باز بودن فضای سیاسی جامعه، آزادی رسانهها برای انعکاس حرفهای مردم و امکان تشکیل اجتماعات است.
ضرورت تقویت احزاب در کشور
عضو پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس با تأکید بر ضرورت تقویت احزاب در کشور، فراهم کردن زمینه گفتوگوهای آزاد سیاسی و اجرایی کردن کرسیهای آزاداندیشی به منظور شکلگیری وفاق بین مردم با سلایق سیاسی گوناگون، گفت: وفاق بین ارکان و ساختار حاکمیت مرحله اول وفاق است اما وفاق اصلی باید میان دولت به معنای حاکمیت و جامعه صورت گیرد تا افرادی که با صندوقهای اخذ رای قهر کردند دوباره امیدوار شده و به صحنه بیایند و اعتماد عمومی نسبت به دولت و حاکمیت تقویت شود. اعتماد عمومی هم در صورتی افزایش مییابد که حداقل به برخی از مطالبات مردم جامه عمل پوشانده شود.
وی در پاسخ به این سؤال که دیدارهای رئیسجمهور با احزاب و گروههای مختلف سیاسی از منتقدان و رقبا تا موافقان، تا چه اندازه بیانگر پایبندی دولت به شعار وفاق ملی است، گفت: البته اگر احزاب به معنای واقعی در کشور شکل بگیرد، این دیدارها مفید هستند اما معتقدم اینک احزاب صرفاً بر روی کاغذ هستند و به همین دلیل نیز مردم تمایلی به عضویت در احزاب سیاسی ندارند چراکه حضور در احزاب به جز زیان سیاسی برای مردم چیزی نداشته است. اکنون حتی احزاب طرفدار دولت نیز انتقاداتی دارند. اینکه بالاخره هنگامی که یک حزب سیاسی پیروز میشود، طرفداران آن حزب میخواهند مورد توجه قرار گیرند و در دولت نقش داشته باشند اما اکنون حتی احزاب اصلاحطلب نیز این نقد را به رئیسجمهور وارد میکنند که دولت با حمایت جریانات اصلاحطلب روی کار آمد اما این احزاب در ترکیب کابینه، مدیران و استانداران سهم قابل توجهی ندارند.
آرینمنش با تأکید بر اینکه احزاب در دنیا شکل و اصولی دارند، گفت: اگر قرار است احزاب در کشور رشد کنند،باید دولت، حاکمیت و نظام بهای بیشتری به شکلگیری احزاب بدهند. در حال حاضر خانه احزاب به منزله محلی برای جمع شدن احزاب سیاسی در استانها وجود ندارد بنابراین مقداری عملیاتیتر باید به احزاب توجه شود.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید