آخرین اخبار

رشد ۲.۷ درصدی اقتصاد افغانستان/ نشانه‌هایی از بهبود پس از رکود



به گزارش خبرنگار برنا از الجزیره، بانک جهانی اعلام کرد که اقتصاد افغانستان در سال جاری نشانه‌های کوچکی از رشد را نشان می‌دهد و پیش‌بینی می‌شود تولید ناخالص داخلی این کشور ۲.۷ درصد افزایش یابد.

در گزارش تازه این بانک که شامگاه چهارشنبه منتشر شد، آمده است که این رشد اقتصادی با افزایش هزینه‌های خصوصی و کاهش قیمت مواد غذایی همراه بوده که بهبود نسبی در شرایط زندگی افغان‌ها را به دنبال داشته است.

اقتصاد وابسته به کمک‌های خارجی و تأثیرات بازگشت طالبان به قدرت

اقتصاد افغانستان پیش از بازگشت طالبان به قدرت در اوت ۲۰۲۱ به‌شدت وابسته به کمک‌های خارجی بود و فساد گسترده‌ای در کشور رواج داشت. پس از تسلط طالبان، میلیاردها دلار از دارایی‌های بین‌المللی این کشور مسدود شد و فرار هزاران افغان متخصص به همراه سرمایه‌هایشان، اقتصاد افغانستان را وارد رکود کرد.

افزایش واردات و کسری تراز تجاری

بانک جهانی اشاره کرده است که صادرات افغانستان طی سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ پایدار بوده، اما واردات افزایش یافته است که منجر به تشدید کسری تراز تجاری شده است. این کسری، ناشی از وابستگی افغانستان به واردات کالاهای اساسی مانند سوخت، غذا و ماشین‌آلات است و می‌تواند ثبات اقتصادی کشور را تهدید کند.

لزوم تقویت بخش خصوصی و حمایت از کارآفرینان

فارس حداد زرفوس، مدیر اداره افغانستان در بانک جهانی، تأکید کرده است که رشد بلندمدت افغانستان نیازمند استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی و بهبود فضای کسب‌وکار است. او افزود: «افزایش سرمایه‌گذاری، تسهیل دسترسی کسب‌وکارهای کوچک به منابع مالی، و حمایت از کارآفرینان زن تحصیل‌کرده، پایه‌های اساسی این رشد هستند. بدون این اقدامات، افغانستان با خطر رکود طولانی‌مدت و فرصت‌های محدود برای توسعه پایدار روبه‌رو خواهد بود.»

تلاش برای روابط جدید با ایالات متحده

ماه گذشته، پس از اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، دولت طالبان اعلام کرد که خواهان آغاز روابط جدید با ایالات متحده است. طالبان به دنبال رفع انسداد بیش از ۹ میلیارد دلار از ذخایر ارزی افغانستان هستند که از سه سال پیش توسط دولت جو بایدن مسدود شده است.

محمد سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، در پیامی متنی به خبرگزاری بلومبرگ گفت: «ما خواهان آغاز فصلی جدید در روابط با دولت آینده ترامپ هستیم و انتظار داریم که آن‌ها نیز متقابلاً با ما همکاری کنند.» وی افزود: «می‌خواهیم تمامی ذخایر بانک مرکزی افغانستان آزاد و به ما بازگردانده شود.»

عادی‌سازی روابط با ایالات متحده می‌تواند به افغانستان کمک کند تا به رسمیت بین‌المللی دست یابد و دسترسی به این منابع مالی، فشار مالی کابل را کاهش دهد و به بازسازی اقتصادی که از تحریم‌ها و بی‌ثباتی رنج می‌برد، کمک کند.

انتهای پیام/

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا