ارتباطات و فن آوری اطلاعات

رمزگشایی از ادعای آغاز دنیای جدید با هم‌راستایی ۶ سیاره؛ جذب فالوور یا باورهای باستانی؟



کاظم کوکرم در گفتگو با مهر درباره اخبار فضای مجازی و صفحات اینستاگرامی مبنی بر اینکه ۶ بهمن ۱۴۰۳ روز هم‌راستایی ۶ سیاره و آغاز دنیای جدید است، توضیح داد و گفت: در روزهای اخیر، خبرهایی مبنی بر هم‌راستایی ۶ سیاره در آسمان شب در تاریخ ششم بهمن منتشر شده است اما واقعیت این است که این پدیده تنها در این تاریخ اتفاق نمی‌افتد و در واقع، طی شب‌های پیش روی بهمن‌ماه نیز می‌توانیم شاهد این پدیده باشیم.

سخنگوی کمیته آماتوری انجمن ایران ضمن اشاره به اینکه از ۶ سیاره‌ای که به آن اشاره می‌شود، تنها چهار سیاره با چشم غیرمسلح قابل رؤیت هستند، افزود: سیاره‌های زحل و زهره در افق مغرب پس از غروب خورشید و سیاره‌های مشتری و مریخ در افق مشرق قابل مشاهده خواهند بود. دو سیاره دیگر، اورانوس و نپتون، تنها با تلسکوپ قابل رؤیت هستند و به همین دلیل نمی‌توان گفت که تمام ۶ سیاره قابل مشاهده هستند. افزون بر این هر ۶ سیاره کاملاً در یک خط و پشت سر هم قرار نگرفته‌اند، زیرا مدار سیارات در منظومه شمسی نسبت به یکدیگر انحراف جزئی دارند.

وی همچنین ادامه داد: تا اواخر بهمن‌ماه، این سیاره‌ها به تدریج در آسمان شامگاهی نیز قابل مشاهده خواهند بود، اما در این زمان، زحل دیگر قابل رؤیت نخواهد بود و همزمان به تدریج عطارد وارد آسمان شامگاهی می‌شود.

کوکرم در ادامه به باورهای باستانی اشاره کرد و گفت: اینکه گفته می‌شود سیاره‌ها انرژی خاصی را به سمت زمین روانه می‌کنند، ادعایی علمی نیست. زیرا مفهوم انرژی، مفهومی است که به علم فیزیک مربوط است و ارتباطی با باورهای باستانی ی در مورد اثرگذاری موقعیت سیاره‌ها بر آینده و سرنوشت انسان‌ها ندارد. فراموش نکنیم این باورها ریشه در چند هزار سال پیش دارند و در آن زمان، مفهومی به نام انرژی، آنگونه که ما امروزه در فیزیک می‌شناسیم شناخته نشده بود. بنابراین، ربط دادن مفاهیم علمی امروزی به باورهای باستانی منطقی نیست.

مسئول روابط عمومی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران همچنین تأکید کرد که سیاره‌های اورانوس و نپتون که در طالع‌بینی به آن‌ها اشاره می‌شود، در چند صد سال اخیر کشف شده‌اند و خواصی که طالع‌بینان امروزی به آنها نسبت می‌دهند چیزی نیست که در طالع‌بینی باستانی وجود داشته باشد.

کوکرم ضمن تاکید بر اینکه تأثیرگذاری حضور سیارات در برج‌های مختلف بر سرنوشت ما به باورهای شبه علمی برمی‌گردد و ریشه علمی ندارد، خاطرنشان کرد: اگر مخاطبان این خبرها را می‌خوانند و به نظرشان می‌رسد که موضوع علمی پیچیده‌ای مطرح شده و آنها از آن سر در نمی‌آورند، باید آگاه باشند که هیچ موضوع علمی در کار نیست. این مطالب بیشتر به امید جذب فالوور و تزریق خوش‌بینی‌های بی‌پایه و اساس نسبت به آینده، آن هم با حال و هوای رمزآلود و مبهم مربوط می‌شود و به حقیقت اجرام آسمانی، دست کم آنطور که اخترشناسان آنها را مطالعه می‌کنند ارتباطی ندارد.

به گزارش مهر، پیش از این کوکرم در گفتگویی با مهر با عنوان صف آرایی ۶ سیاره منظومه شمسی در آسمان شب‌های پایانی دی درباره این پدیده نجومی توضیح داده بود. وی در این باره گفته بود که این شب‌ها اگر رو به مغرب بایستیم، یک جرم بسیار درخشان در آسمان خودنمایی می‌کند که بسیاری از مردم به دلیل درخشندگی‌اش ممکن است آن را با هواپیما یا اشیا پرنده ناشناس اشتباه بگیرند اما چیزی نیست جز سیاره زهره. سیاره زهره بعد از خورشید و ماه درخشان‌ترین جرمی است که در آسمان قابل رؤیت است. اگر همین سیاره را با تلسکوپ رصد کنید می‌بینید شبیه به هلال شب هفتم ماه، به صورت نیم هلال دیده می‌شود.

کوکرم ادامه داد: در شب‌های پایانی دی ماه در نزدیکی سیاره زهره، یک جرم نسبتاً پر نور دیگر نیز با چشم غیرمسلح دیده می‌شود که در واقع است؛ همان سیاره معروف حلقه‌دار است که حلقه‌هایش به زیبایی گرداگرد آن با تلسکوپ دیده می‌شود.

وی با بیان این مطلب که اکنون در آسمان شب در نزدیکی سیاره‌های زهره و زحل، سیاره نپتون نیز دیده می‌شود، تصریح کرد: برای دیدن سیاره نپتون حتماً به تلسکوپ نیاز داریم و با چشم غیرمسلح قابل رؤیت نیست. سیاره نپتون با تلسکوپ شبیه یک قرص بسیار کوچک دیده می‌شود و جزئیات بیشتری از این سیاره با تلسکوپ آماتوری قابل مشاهده نیست.

سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران ادامه داد: اگر این شب‌ها رو به مشرق بایستیم، دو سیاره دیگر نیز با چشم غیرمسلح قابل رؤیت است که یکی سیاره مریخ بوده که به افق نزدیک‌تر است و این شب‌ها در وضعیت مقابله قرار گرفته است؛ یعنی زمین بین خورشید و مریخ واقع شده و برای همین مریخ نسبت به سایر زمان‌ها به زمین نزدیک‌تر است؛ از این رو مریخ را درخشان‌تر از سایر شب‌های سال می‌بینیم.

کوکرم افزود: کمی بالاتر از مریخ، سیاره مشتری را خواهید دید که این شب‌ها نیز بسیار پرفروغ و درخشان دیده می‌شود. کمی بالاتر از مشتری، در مرز دو صورت فلکی حمل و ثور، سیاره اورانوس نیز بین ستاره‌ها در حال پیمودن مدار خویش در گردش به دور خورشید است که البته برای دیدن اورانوس به ابزار اپتیکی مثل تلسکوپ یا دوربین دو چشمی نیاز داریم و با چشم غیرمسلح تقریباً قابل رؤیت نیست.

وی در ادامه تصریح کرد: در نظر داشته باشید که از مجموع سیاره‌های منظومه شمسی که ۸ سیاره است با صرف نظر از زمین که ما ساکن آن هستیم، می‌توانیم ۷ سیاره را ببینیم. اکنون از بین این ۷ سیاره، ۶ سیاره پس از غروب به‌طور همزمان در آسمان قابل رؤیت هستند که ۳ سیاره در جهت مغرب و ۳ سیاره در جهت مشرق دیده می‌شوند.

سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران ادامه داد: این شب‌ها سیاره مریخ در بهترین حالت رصدی تا دو سال آینده قرار دارد و از این رو روشن‌تر و درخشان‌تر با جزئیات بیشتری با تلسکوپ قابل مشاهده است. سیاره هفتم عطارد است که سحرگاه و اندکی پیش از طلوع خورشید قابل رؤیت است؛ این سیاره نزدیک ترین سیاره به خورشید است.



منبع مهر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا