آخرین اخبار

رکود مصرف با رکورد واردات گوشت!



آمارهای گمرک نشان می‌دهد که در ۹ ماهه سال جاری ۱۹۱هزار تن گوشت قرمز گرم و منجمدبه ارزش یک میلیارد و۹۴ میلیون دلار وارد کشورمان شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته، تنها ۷۵ هزار و۱۰۰تن گوشت قرمز به ارزش ۴۰۴ میلیون دلار وارد کشورمان شده بود.از این میزان ۱۵۴هزار و۶۰۰ تن به ارزش۸۰۸میلیون و۳۰۰ هزار دلار مربوط به واردات گوشت گاوی بوده و تنها ۳۶ هزار و ۴۰۰ تن گوشت گوسفندی به ارزش ۲۸۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار وارد کشورمان شده است.با این حال می‌توان گفت واردات گوشت قرمز در سال جاری با رشد۷۰۰ میلیون دلاری ارزبری روبه‌رو بوده و به لحاظ وزنی، رشدی بیش از۱۷۰درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی ۱۵۵درصدی داشته است.این میزان گوشت بیشترازکشورهای استرالیا، مجارستان، پاکستان، امارات، عمان، روسیه، ترکیه و قزاقستان وارد کشورمان شده است.این حجم از دام، خصوصا دام سنگین(گاو) در حالی وارد کشورمان شده است که مسئولان صنفی دامداری‌ها از انباشت ۱۴۰ تا ۱۵۰هزار راس دام آماده کشتار در واحدهای دامداری خبر می‌دهند.
از سوی دیگر به نظر می‌رسد منابع مالی لازم  برای واردات گوشت قرمز  وجود  دارد  ولی همزمان حمایت کمی از دامداران داخلی و تولید داخل انجام می‌شود.به طوری که دراین‌خصوص جواد آزاد، مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروران، قیمت کنونی هرکیلو گوساله را ۱۷۰ تا ۱۷۵ هزارتومان و دام سبک را ۲۷۰ هزارتومان اعلام کرد و افزود: قیمت کنونی هرکیلو لاشه گوساله با استخوان باید ۳۵۰ هزارتومان باشد و از آنجا که دولت قیمت خرید تصمینی گوشت پنج تیکه را ۴۲۰ هزارتومان اعلام کرده، این نرخ مورد اعتراض دامداران قرار گرفته است؛ چراکه قیمت تمام‌شده هرکیلو گوساله زنده برای دامدار بدون احتساب سود ۱۸۱ هزارتومان که براین اساس گوشت پنج‌ تیکه باید ۴۵۰ هزارتومان از دامدار خریداری شود.وی نیاز سالانه گوشت کشور را یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: اگر سود تولیدکننده دیده نشود، تولیدکنندگان رغبتی به تولید ندارند، به همین خاطر باید به فکر حمایت از دامدار باشیم.
از سوی دیگر قاعدتا این میزان واردات گوشت قرمز به کشورمان باید زمینه‌ کاهش قیمت و رضایت مصرف‌کنندگان را درپی می‌داشت اما طی ماه‌های اخیر بازار این کالای اساسی، نوسانات زیادی را تجربه کرده است.
   
از بازار چه خبر؟
هم‌اکنون نرخ هرکیلو گوشت مخلوط گوسفند در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و میادین به صورت تنظیم بازاری ۳۱۶ هزارتومان، گوشت مخلوط گوساله تنظیم بازاری ۲۸۵ هزارتومان و چرخ‌کرده گوساله تنظیم بازاری ۲۷۵ هزارتومان است.
از سوی دیگر اما رصد خرده‌فروشی‌ها در زمان تنظیم گزارش، نشان می‌دهد قیمت هر کیلوگرم شقه گوسفندی ۸۵۸ هزار تومان، دنبه گوسفندی ۳۹۰ هزار تومان، قلوه‌گاه گوسفندی ۴۲۰ هزار تومان، ران گوسفندی ۴۷۷ هزار تومان، گوشت گوساله ران ممتاز ۶۴۰ هزار تومان، ماهیچه گوساله ۶۳۵ هزار تومان، زبان گوساله ۷۶۸ هزار تومان، ماهیچه گوسفندی ۹۸۰ هزار تومان، گوشت گوساله خورشتی ۶۴۰ هزار تومان و استیک گوساله ۶۳۳ هزار تومان است.در برخی از مناطق شمالی پایتخت و برخی فروشگاه‌ها مشاهده‌شده که هر کیلوگرم گوشت قرمز تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان نیز به فروش می‌رسد، به همین دلیل پرواضح است که واردات نتوانسته کمکی به بازار داخلی گوشت قرمز و کاهش قیمت آن کند. به دلیل عدم مدیریت درست در صنعت دامپروری قیمت گوشت قرمز، همواره صعودی بوده و افزایش حجم واردات هم نتوانسته تاثیری براین موضوع داشته باشد به طوری که هم‌اکنون اختلاف قیمت گوشت تولید داخل با تنظیم بازار به دو تا سه برابر می‌رسد که در برخی موارد همین امر زمینه را برای سوء‌استفاده مغازه‌داران در سایه کمبود نظارت‌ها فراهم کرده است.
   
پیشنهاد کاهش واردات گوشت
چندی پیش بود که غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی خبر از کاهش واردات در سال جاری و عدم واردات گوشت قرمز در سال آینده داد اما به نظر می‌رسد این روند عملی نباشد. در این خصوص اخیرا مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی از واردات و توزیع روزانه ۲۰۰ تن گوشت گرم تنظیم بازار خبر داد و گفت برنامه‌ای برای توقف واردات گوشت گرم نداریم.گفتنی است براساس آمار، سالانه یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن گوشت در کشور مصرف می‌شود که با احتساب ۹۰۰ هزار تن خروجی لاشه و تولید ۷۵۰ هزار تن گوشت خالص، ۲۰ تا ۲۵ درصد کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می‌شود، در حالی که فعالان بازار گوشت اذعان می‌کنند که اگر یارانه واردات گوشت به تولیدکنندگان داخل داده شود، علاوه‌بر تامین نیاز بازار، شاهد تعادل بازار گوشت خواهیم بود.

توزیع نامناسب
منصور پوریان، رئیس شورای تامین گوشت کشور در گفت‌و‌گو با جام‌جم تصریح کرد: واردات به منظور تنظیم بازار انجام شد؛ البته در بخش گوشت گوسفند همچنان شاهد گرانی هستیم اما در بخش گوساله، بازار مشکلی ندارد. وی تاکید کرد: از سوی دیگر توزیع گوشت گوسفند فقط در تهران و البرز بوده و این نشان‌دهنده توزیع نامناسب در این نوع گوشت است. در واقع گوشت گوسفندی تنها به شرکت‌های بسته‌بندی داده می‌شود که قدرت توزیع پایینی دارند و تنها فروشگاه‌های زنجیره‌ای از آن ‌مند می‌شوند. عمومی نبودن توزیع گوشت، باعث برهم خوردن تنظیم این بازار شده اما درمورد گوشت منجمد، کاهش قیمت اتفاق افتاده است. به نظر می‌رسد نباید به یک صنف یا صنعت همه واردات گوشت را تحویل داد. پوریان با بیان این‌که از تابستان با کاهش قیمت دام زنده روبه‌رو هستیم، تصریح کرد: تاثیر واردات در کنترل تقاضای صنف سوسیس وکالباسی‌ها وبخش‌هایی مانند پادگان‌ها، باعث شده آنها دیگر تقاضای خود را به صورت مستقیم وارد بازار نکنند که باعث افزایش قیمت شود.همچنین اثر دیگر اینجاست که کشتار دام مولد متوقف شد و اکنون جمعیت دام زنده سبک، افزایش مناسبی داشته است.



منبع خبر: جام جم آنلاین

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا