آخرین اخبار

سیاست ایجاد منازعه میان ایران و همسایگان در خلیج فارس شکست خورده است


سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه

به گزارش ایکنا، سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه کشورمان در همایش «سیاست‌ خارجی ایران در خلیج فارس در گستره تاریخ» که صبح امروز، سه‌شنبه 30 بهمن در تهران برگزار شد، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، گفت: خلیج فارس همواره یکی از پهنه‌های آبی در سطح جهانی و یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدن‌ساز از نقطه نظر شئون مختلف حیات بشری بوده و اهمیت  راهبردی داشته و از این جهت شایسته توجه ویژه و پژوهش از ابعاد مختلف است.

وزیر امور خارجه اظهار کرد: این پهنه آبی به رغم تمام تغییرات خواسته و ناخواسته شاهد یک تداوم معنادار نیز بوده است و محوریت خود را در توسعه ایران و مناطق پیرامونی خود حفظ کرده است. البته این اهمیت روزافزون در کنار رقابت راهبردها و منافع کنش‌گران داخل و خارج منطقه و مهمتر از آن تقابل یا منازعه قدرت‌های خشکی و دریایی در ادوار مختلف باعث شده است که خلیح فارس شاهد دخالت‌های فراوان و دست‌اندازی‌های مداوم برای برهم زدن ژئوپلیتیک طبیعی منطقه باشد. 

وی افزود: اکتشاف نفت و گاز در منطقه و تبدیل شدن انرژی به کالای راهبردی بین‌المللی، طمع ورزی‌های بی‌حد و حصر استعمارگران و قدرت‌های هژمونی‌طلب به این آبراه و کرانه‌ها و جزایر آن موجب امنیتی شدن خلیج فارس و برهم خوردن روال عادی زیست و همکاری در این منطقه شده است و ما اکنون با منطقه‌ای مواجه هستیم که به شدت، امنیتی شده است.

عراقچی عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران با داشتن بیشترین خطوط مرزی با خلیج فارس و تسلط بر تنگه هرمز واجد نقش بی‌بدیلی در حفظ  ثبات این پهنه آبی و مناطق پیرامون آن داشته است. لذا از همان روزهای اول تشکیل خود با فهم دقیق از اهمیت راهبردی خلیج فارس برای ایران و منطقه و از طرفی دیگر با شناخت عمیق از نقش مخرب حضور و رقابت قدرت‌های خارجی شرقی و غربی راهبرد تأمین امنیت حداکثری بومی را در دستور کار خود قرار داده است و در همین چارجوب و به رغم تمام فشارها تلاش نموده است که در چارچوب دکترین امنیتی خود تأمین کننده ثبات و امنیت پایدار و آزادی کشتیرانی‌ باشد. شاهد مهم آن نیز نقش ممتاز ایران در حفظ امنیت انرژی در کوران جنگ‌های اول و دوم خلیج فارس است. 

وی تصریح کرد: البته و متأسفانه به رغم سیاست‌های اصولی تهران برخی از قدرت‌های فرامنطقه‌ای برای تأمین منافع نامشروع خود تلاش حداکثری کردند تا خلیج فارس را کانون بحران و منازعه کنند. دهه‌هاست که آنها تلاش می‌کنند با نظامی کردن منطقه و فروش و انباشت میلیاردها دلار سلاح این پهنه آبی را در تنش دائمی نگه‌ داشته و مسیر همکاری و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز ملل و کشورهای منطقه را مسدود نمایند تا بهانه‌ای برای حضور دائمی خود داشته باشند. 

 

عراقچی افزود: سیاست جنگ تمام‌عیار اقتصادی که از طریق تحریم‌های غیرقانونی بر ملت بزرگ ایران به راه انداخته‌اند تنها گوشه‌ای از تلاش‌های چند دهه‌ای قدرت‌های فرامنطقه‌ای به رهبری ایالات متحده آمریکاست.

 

وی بیان کرد: با این حال امروز نه تنها سیاست حذف جمهوری اسلامی ایران از ترتیبات منطقه‌ای و یا اختلاف‌افکنی و ایجاد منازعه میان ایران و همسایگان در خلیج فارس شکست خورده است بلکه با دیپلماسی فعال و سیاست خارجی همسایه‌محور جمهوری اسلامی ایران و نیز تغییرات ادارکی ایجاد شده در برخی از کشورهای منطقه خلیج فارس در حال ورود به دوره جدیدی از همکاری منطقه‌ای هستیم. 

 

وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه به تدریج پارادایم جدیدی در حال شکل‌گیری است که می‌تواند نویددهنده دوران شکوفایی همکاری‌های فراگیر باشد، گفت: البته بدهی است که تداوم این روند نیازمند حفظ اجماع فعلی شکل گرفته برای همکاری همه‌جانبه میان کشورهای منطقه و توجه قطعی به اصول اساسی همسایگی و رعایت منافع و امنیت متقابل کشورهای حاشیه خلیج فارس می‌باشد. 

 

عراقچی با بیان اینکه همگان باید بدانند امنیت پایدار بدون امنیت برای همه و یکایک کشورها حاصل نخواهد شد، افزود: امنیت در خلیج فارس یک مفهوم یکپارچه است. همه باید از امنیت برخوردار باشند و در غیر این صورت امنیت برای هیچ کس وجود نخواهد داشت. این یک مفهوم کاملا روشن است که در هر منطقه و منطقه خلیج فارس باید به امنیت به صورت یکپارچه نگاه کرد و شرایط و ترتیباتی را فراهم آورد که تمام کشورهای منطقه بدون استثنا از امنیت برخوردار باشند. 

 

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران امیدوار است در فضای جدید شکل گرفته در منطقه خلیج فارس و برپایه ادراک نوین رهبران کشورها مبتنی بر مفهومی شمول‌گرا از امنیت دسته جمعی، ضرورت استقلال راهبردی منطقه، تنوع‌بخشی به روابط و همکاری‌ها و اولویت به رویکرد ژئواکونومیک، شاهد یک خلیج فارس با ثبات‌تر، امن‌تر و توسعه یافته‌تر باشیم. 

 

وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران براساس وظیفه ذاتی و تکالیف محوله به دنبال کمک به تحقق اهداف توسعه‌ای ملی در چارچوب سیاست توسعه دریاپایه و دریامحور در استان‌ها و مناطق هم‌مرز با خلیج فارس از چابهار تا مکران و از بندرعباس تا آبادان بوده و برنامه فعالی را در چارچوب اقتصادی کشور و به ویژه در همکاری با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس طراحی کرده و پیگیری می‌نمایند.

 

وی بیان کرد: در این رابطه ابتکار دیپلماسی استانی برای استان‌هایی که همجوار با مرز هستند طراحی شده و ساز و کار مشخصی در وزارت امور خارجه برای آن طراحی شده است که دیپلماسی بین استان‌های مرزی و همجوار در آن سوی مرز شکل بگیرد و بسیاری از مشکلات و موضوعات مبتلابه در روابط ما با کشورهای همسایه از طریق دیپلماسی استانی حل و فصل شود. 

 

عراقچی اظهار کرد: از همین راستا جمهوری اسلامی ایران با آگاهی از نقش مؤثر کریدورها در شکل‌دهی معادلات اقتصادی و ژئوپلیتیک و توسعه ملی فعالان به دنبال نهایی‌سازی کریدور جنوب ـ شمال و اجرای کریدور خلیج فارس ـ دریای سیاه با همکاری کشورهای دوست طرف همکاری و نیز هم افزایی راهبردی این کریدورها در راستای منافع ملی است. امری که سیاست قطعی کشور در پیگیری تحقق کریدورهای مورد نظر در خلیج فارس است. 

 

وی تصریح کرد: در همین جا به نقش کلیدی بندر چابهار به عنوان دروازه طلایی ورود کشورهای حوزه اقیانوس هند و اتصال آنها به منطقه اوراسیا و انتقال آنها به اروپا از طریق راه‌های ترانزیتی ایران اشاره می‌کنم.

 

عراقچی در پایان با تأکید بر اینکه چابهار فقط موضوع بین ایران و هند نیست، اظهار کرد: چابهار موضوع ایران و همه کشورهای حوزه اقیانوس هند است که اتصالی را از طریق مسیر ایران حاصل می‌کند. امیدوار هستیم مسیر توسعه چابهار ادامه پیدا کند و جمهوری اسلامی ایران مصمم است که این مسیر را ادامه دهد و در هر شرایطی بندر چابهار را به یک بندر شکوفا در خلیج فارس تبدیل کند و نقطه اتصال کشورهای حوزه اقیانوس هند به منطقه اوراسیا و اروپا از مسیر ایران باشد. 

 

 

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا