شش هزار و ۹۰۰ واحد صنعتی در شهرکها تعطیل است
به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه صف اول، عملکرد سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی را با آقای مقیمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی بررسی کرد.
سوال: درباره این سازمان صحبت کنید که وقتی میگوئیم سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی، یعنی چه تفکیکی را قائل شدهایم بین انواع صنایع و شما مسئول چه قسمتی از آن هستید؟
مقیمی: همانطور که از اسم سازمان برمیآید ما دو مأموریت اصلی در مجموعه سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به عنوان یکی از سازمانهای توسعهای زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت داریم، یک بال ما ایجاد زیرساختهای صنعتی است، شرط لازم توسعه هر صنعتی در کشور و حتی در دنیا، ایجاد زیرساختهای متناسب با توسعه صنعت است و بال دیگر ما بحث مربوط به خدمات نرم افزاری و به نوعی خدماتی از جنس توسعه صنعتی است منتها به صورت خاص برای صنایع کوچک و متوسط کشور، این سازمان مأموریت اصلیاش روی این دو محور متمرکز شده است که محور اول را از دیرباز، یعنی از زمان تأسیس سازمان این مأموریت به سازمان محول شده بود، ولی مأموریت دوم از دهه هشتاد بود که بحث مربوط به حوزه صنایع کوچک هم از مجموعه وزارت صنعت گرفته و به این سازمان منتقل شد. من اگر بخواهم یک قدری در رابطه با این موضوع صحبت کنم، بالاخره همه مردم عزیزمان در این سطح کشور که در حال تردد هستند، بی تردید تابلوی زیرساختهای صنعتی را در غالب شهرکهای صنعتی، نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی ملاحظه کردهاند که امروز سهم قابل توجهای از واحدهای صنعتی کشور را حتی با اعطای صنفی و واحدهای غیرصنعتی یعنی واحدهایی که جوازها و مجوزها و پروانههای غیر از وزارت صنعت هم دارند در این محلها مجتمع هستند و نسبت به ارائه خدمات شأن دارند اقدام میکنند.
سوال: یعنی تقسیم بندی صنایع در زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت، بر مبنای اندازه شأن است فقط، کوچک یا بزرگ یا متوسط؟
مقیمی: یک دسته بندی در کشور وجود دارد به صنایع بزرگ، صنایع متوسط و صنایع کوچک و حتی صنایع خرد .۹۶ درصد از صنایع ما جز صنایع خرد، کوچک و متوسط هستند.
سوال: خرد و کوچک با هم فرق میکنند؟
مقیمی: واحدهایی که زیر ده نفر هستند اینها به عنوان واحدهای خرد شناسایی میشوند، واحدهایی که زیر پنجاه نفر اشتغال داشته باشند، به عنوان واحدهای کوچک نامگذاری میشوند و در این دسته قرار میگیرند و واحدهایی که بین پنجاه تا صد نفر نیروی انسانی داشته باشند جز صنایع متوسط تلقی میشوند و از صد نفر به بالا میشوند جز صنایع بزرگ در کشور که امروز ۹۶ درصد از صنایع موجود ما الان جز صنایع خرد و کوچک و متوسط هستند.
سوال: ۹۶ درصد بر مبنای؟
مقیمی: بر مبنای تعداد، تعداد واحدهای صنعتی که پروانه بهره برداری دارند.
سوال: از نظر میزان اشتغال چند درصد هستید؟
مقیمی: از نظر میزان اشتغال، حدود ۴۵ درصد از اشتغال کشور و صنایع را به خودش اختصاص میدهد، یک بخشی از این واحدهای صنعتی در داخل شهرکهای صنعتی مستقر هستند ما در حوزه صنف هم تعداد زیادی واحدهای تولیدی داریم، الان بیش از حدود ۳ میلیون واحد صنفی در کشور مشغول به فعالیت هستند، چیزی حدود ۱۹ درصد از این واحدها واحدهای تولیدی هستند یعنی چیزی قریب به ۶۰۰ هزار واحد تولیدی صنفی در کشور هستند و بخش قابل توجهی از فعالیتها در زنجیره واحدهای صنعتی قرار دارند بار و مأموریت آن را واحدهای صنفی برمی دارند. به همین خاطر فکر میکنم در دهه ۹۰ سال ۹۵ یا ۹۶ در مجموعه سازمان این شرایط مهیا شد که بتوانیم واحدهای صنفی را هم مستقر کنیم یعنی از این ایام واحدهای صنفی تولیدی مستقر شدهاند. البته ما یکسری واحدهای صنفی خدماتی داریم که از گذشته در داخل شهرکها بودند، مثلاً بحثهای مربوط به خدمات مربوط به حوزه تولید بودند ازجمله فرض کنید موضوعات نظیر قطعات یدکی، اینها واحدهای صنفی هستند، ولی در داخل شهرکها مستقر بودند یا بحث خدمات توزیع کالاهای روزمرهای که واحدهای صنعتی به آن نیاز دارند، اینها مستقر بودند، ولی ما واحدهای صنفی تولیدی را هم از این ایام بود که در داخل شهرکها با مجوز ورود پیدا کردند، اخیراً هم برای توسعه این فعالیتها، تفاهم نامهای را با اتاق اصناف ایران مبادله کردهایم که در آنجا بنا بر این است که ما بتوانیم این واحدهای صنفی را با استقرار در مجموعههای صنعتی اولاً شرایط تولید را برای آنها بیشتر مهیا کنیم، واحدهای صنفی ما بیشتر در سطح شهرها مستقر هستند، گاهاً هم به دلیل استاندارد نبودن فعالیتهایشان یا نه متناسب نبودن فعالیتهایشان، یعنی مثلاً صنف از یک واحد خیلی کوچکی شروع کرده است، امروز فعالیتهایش توسعه پیدا کرده است، به رشد تولید رسیده است و به نوعی میخواهد از این فضا خارج شود در سطح بالاتری از تیراژ تولید فعالیت کند، محلی که در آن است، امکان توسعه را برای آن فراهم نمیکند، این عدم امکان توسعه باعث میشود که گاهاً بحثهای مربوط به مخاطراتی را هم برای حوزه تولید به وجود بیاورد که نمونههای آن را با یک خبرهای نسبتاً ناخوشی میشنویم در جامعه که مثلاً پاساژ ایکس در مثلاً شهر فلان، دچار مثلاً حریق شد، خب یک بخشهایی از آن برمیگردد به همین استقرارهای غیر استانداری که اتفاق میافتد و نمیتوانیم آن شرایط استاندارد برای تولید را فراهم کنیم و با این حوادث اینگونهای مواجه میشویم. نکته بعدی هم اینکه ما سالها است بحث ساماندهی صنوف را از سطح شهرها در دستور کار داشتهایم، ولی به دلایل مختلفی در این حوزه شاید توفیقات خیلی گستردهای را به دست نیاورده ایم. یکی از دلایل آن بحث فاصلههایی است که شهرکهای صنعتی با مراکز جمعیتی دارند و به نوعی با مجموعه فعالیتهایی را که حوزه صنوف دارند، معمولاً صنوف جایی که تولید میکنند، همانجا جای عرضه شأن هم است یعنی تولید محصول با عرضه محصول تقریباً در یک محل دارد اتفاق میافتد. در شهرکهای صنعتی این امکان برای آنها مهیا نمیشود که خوشبختانه در برنامه هفتم پیشنهادی مطرح شد مبنی بر اینکه ما بتوانیم شهرکهای صنفی را در حاشیه شهرها ایجاد کنیم که به نظر میرسد که من اعتقاد دارم به اینکه این کار میتواند توفیقات خیلی زیادی برای حوزه تولید به وجود بیاورد و هم برای خدماتی که مسئولین مربوطه در حوزه شهری میخواهند ارائه کنند، این مدل شرایط را مهیا و بهتر میکند برای هر دو ذینفعی که در این موضوع در حال فعالیت هستند.
سوال: این توضیحاتی که شما میدهید درباره شهرکهای صنعتی، منطقاً باید هزینه تولید را پایین بیاورد، ولی بعضاً این طور نیست، یعنی میبینیم که خرید یک زمین در شهرک صنعتی، چند برابر تمام میشود برای یک نفر تا اینکه بخواهد این را در خارج از شهرک صنعتی تهیه کند و آن را واحد تولیدی کند و راه اندازی کند. چه برنامهای است برای اینکه این هزینه واقعاً پایین بیاید، بالاخره من باید ببینم که این به نفع من است، نه تنها که ممکن است یک جاهایی الزاماتی وجود داشته باشد و من باید آن الزامات را رعایت کنم، ولی علاوه بر آن باید احساس کنم که به نفع من است که بیایم در شهرک صنعتی.
مقیمی: در مجموعه سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی، اولاً ما اصلاً زمین واگذار نمیکنیم، ما خدمات را داریم واگذار میکنیم، یعنی داریم حق بهره برداری از یک زمین صنعتی را به صنعتگر واگذار میکنیم. در خصوص اینکه این قیمت بالا است، من نمیدانم این را با چه قیاس میکنیم که میگوئیم بالا است، اگر واقعاً مثلاً قیاسی وجود داشته باشد یا مثالی وجود داشته باشد که ما زمین یا زیرساخت ارزانتری را میتوانیم در خارج از شهرک مهیا کنیم، من خیلی خوشحال میشوم که اطلاعات آن را در اختیار داشته باشم.
سوال: میتوانیم بعداً جزئیتر این را پیگیری کنیم منتها مشاهداتی بوده است یعنی شخصی که آمده است این کار را بکند و دیده است که برای او گران درمیآید و بی خیال آن شده است و دیگر قید تولید را زده است.
مقیمی: با توجه به اینکه خدماتی که در شهرکهای صنعتی داریم ارائه میکنیم، مشخص است که ما یک میزان آب تأمین میکنیم، برق تأمین میکنیم، بالاخره یک بخشی از این اراضی که در اختیار میگیریم در غالب مشاعات برای راههای دسترسی اختصاص پیدا میکند یا برای فضای سبز اختصاص پیدا میکند، این هزینهها سرشکن میشود در آن اراضی صنعتی که استحصال میشود.
سوال: هزینههایش بیاید روی آن، البته اینجا است که اگر من ببینم که این هزینه آب و برق و مشاعات و زیرساختها من اگر جای دیگر خودم بروم و اینها را بیاورم احتمالاً برای من ارزانتر درمیآید، یک جای کار ممکن است لنگ بزند. البته اگر فرض من درست باشد من الان اصرار ندارم، چون من یک روایتی را از یک نفر شنیدهام و او تجربه شخصی خودش را در اختیار بنده گذاشته است.
مقیمی: همین امروز یک سرمایه گذاری اراده کند برای اینکه بخواهد یک کار سرمایه گذاری کند، در هر جای این کشور بخواهد مستقر شود، فرض را بر این میگیریم که زمین را دارد، اولاً تقریباً حدود یکسال و نیم دوسال طول میکشد تا برود مجوزهای استقرار خودش را بگیرد، مجوز باید برود از محیط زیست بگیرد، حدود سی تا مجوز است.
سوال: الان دیگر باید صادر شده باشد با این درگاه ملی مجوزها؟
مقیمی: درگاه ملی مجوزها صادر شده است، ولی فرآیند یعنی درخواست شما به سادگی ثبت میشود، ولی بررسی، فرض بفرمائید شما باید بروید طرح توجیهی تهیه کنید، خب این طرح توجیهی دیگر کار دستگاه نیست، کار آن کسی است که متقاضی انجام این کار است.
سوال: این برای قبل اش است؟
مقیمی: بله اولاً که زمان سرمایه گذاری با توجه به اینکه شما این مجوزها را بخواهید بروید و اخذ کنید، این را طولانی میکند، یک بخشی از توجیه پذیری طرح در بحث فوریت اجرای کردن طرح است، با توجه به شرایطی که در حال تغییرات است، شما وقتی اراده میکنید یا تصمیم میگیرید برای اینکه یک کار سرمایه گذاری کنید باید بلافاصله بتوانید آن اقدامات و شرایط را برای آن مهیا کنید. اولاً این سازمان از گذشته رفته است این زیرساختها و این شرایط و این مجوزها را برای استقرار گرفته است. نکته دوم این است که الان برویم فرض کنید هزینه خدماتی که الان دارد ارائه میشود، بخشی از این خدمات را دارد دولت پول آن را میدهد که اصلاً در بهای تمام شده این زیرساختی که دارد در اختیار مشتریان قرار میگیرد، اصلاً محاسبه نمیشود. یعنی اینکه بخواهم بگویم که یک جایی وجود داشته باشد که برویم قیاس کنیم، مثلاً واحدهای صنعتی بسیار بزرگ، فرض کنید خودشان ۲۰۰ هکتار، ۳۰۰ هکتار به اراضی نیاز دارند برای اینکه بخواهند خودشان استقرار داشته باشند، این خودش در غالب یک شهرک صنعتی است. ولی در واحدهای کوچک هدف گذاری کنیم، برویم و این خدمات را برای آن مهیا کنیم، بعد بهای تمام شده آن را قیاس کنیم با بهای تمام شده شهرک، ما در مجموعه سازمان صنایع کوچک یکی از موضوعات و اهدافی را که دنبال میکنیم، بحث مربوط به بهینه کردن و نهضت مدیریت بهای تمام شده شهرکهاست. ولی بالاخره امروز نگاه کنیم ببینیم یک لیتر بر ثانیه آب، متوسط آن در این کشور قیمت آن مشخص است، یک کیلو وات برق مشخص است، زیرساختهایی که برای انتقال اینها باید اتفاق بیفتد مشخص است، یعنی به نظر من اگر یک جایی را برویم و هدف گذاری کنیم و اینها را محاسبه کنیم و دقیق اینها را به نتیجه برسیم، من قاطعانه میتوانم بگویم که در خیلی از جاهای این کشور، حتماً بهای تمام شده آن بالاتر از بهای تمام شده اینجا درمیآید. منتها در برخی از شهرکها تقاضا بسیار بالا است، در برخی از شهرکها به دلایل مختلف، اینکه به مراکز صنعتی نزدیک است، به مراکز تأمین مواد اولیه نزدیک است، به مراکز تأمین نیروی انسانی متخصص نزدیک است، به بازار مصرف نزدیک است، به بازار تکنولوژی نزدیک است، اینها عوامل تأثیرگذار است در اینکه اجتماع و افرادی که در آنجا هستند در زنجیره تولید یک واحد صنعتی باشند، اینها میدانید که بالاخره هزینههای تولید را به شدت کاهش میدهد چراکه مثلاً هزینه لجستیک آن به شدت کاهش پیدا میکند که این در بهای تمام شده میتواند یک رقم و عدد قابل توجه و سهم قابل توجهی هم داشته باشد. اینها نکاتی است که باعث میشود که در برخی از شهرکهای ما تقاضا برای حضور بالا برود، وقتی تقاضا برای حضور بالا میرود ما هم با توجه به مسائل و محدودیتهایی که داریم مثلاً امکان توسعه شهرک وجود ندارد، چرا، به دلیل اینکه مسائل زیست محیطی به ما این اجازه نمیدهد، یعنی بارگذاری صنعتی در برخی از مناطق جغرافیایی کشور به حد غیرمجاز رسیده است و امکان اینکه ما بتوانیم شهرک را توسعه دهیم وجود ندارد. حالا در اینجا اگر فرض کنید یک شخصی یا یک مجموعهای خارج از فرآیندهای سازمان صنایع کوچک نسبت به عرضه و زیرساخت صنعتی اقدام میکند، بحث آن را نمیشود تعمیم داد به کل فعالیتهای سازمان، یکی از موضوعات محوری که وزیر صنعت، معدن و تجارت هم همواره به آن، تأکید میکنند، خود معاون اول هم در جلساتی که وجود داشت، به این موضوع تأکید داشتند، اینکه ما باید در این زمینه اقدامات انجام دهیم، طبیعتاً همه این توضیحاتی را که دادهام، دلیلی نیست برای اینکه ما این اقدامات را نباید انجام دهیم، ما باید این اقدامات را همواره دنبال کنیم، پیگیری کنیم که هرچه میتوانیم این بهای تمام شده را برای صنعتگرمان پایین بیاوریم، چون پایین آمدن این بها منجر به پایین آمدن بهای سرمایه گذاری در کشور میشود و رغبت برای سرمایه گذاری را در کشور بالا میبرد.
سوال: الان چند شهرک صنعتی در کشور داریم؟
مقیمی: امروز ما در کشور ۸۶۲ شهرک، ناحیه و منطقه ویژه اقتصادی داریم که به بهره برداری رسیده است و فعال هستند.
سوال: در اینها چند واحد صنعتی مشغول هستند؟
مقیمی: یک نکتهای اضافه کنم، ما یک بخش شهرک صنعتی داریم که اینها شهرکهای صنعتی است که اساساً سازمان صنایع کوچک و شرکتهای استانی اش اقدام به تأسیس این شهرکها کردهاند. یک تعداد شهرکهای صنعتی هم داریم که اینها تأسیس آن از طریق بخش خصوصی اتفاق افتاده است که شهرکهای صنعتی غیردولتی هستند. اگر بخواهم مجموع آن شهرکها را هم به این جمع اضافه کنم، باید بگویم که ما ۴۵ شهرک غیردولتی هم داریم که مجوز و پروانه بهره برداری دارد و الان ۸ هزار واحد هم در آنجا مستقر هستند.
سوال: اینها مستقیماً زیرمجموعه شما نیستند، ولی باید از شما مجوزهای شأن را بگیرند؟
مقیمی: بله. ما بحثهای مربوط به ضوابط، مقررات و دستورالعملها، همان چیزهایی است که در سایر شهرکها دارد دنبال میشود، در این شهرکها هم ما این ضوابط و مقررات را همچنان پیگیری میکنیم و نظارت بر اجرای فعالیتهای زیرساختی را در این شهرکها داریم. البته من این آمار را اصلاح کنم که ۶۵ شهرک غیردولتی هستند که پروانه بهره برداری دارند، ما همزمان با این قضیه حدود ۴۶ هم پروانه تأسیس دادهایم که اینها دارند زیرساختها را آماده میکنند که در ایام آتی به چرخه ارائه خدمات زیرساختی کشور اضافه میشوند. پس اگر من بخواهم عرایضم را در این دو سوال شما جمع بندی کنم، ما در مجموع بالغ بر ۵۹ هزار واحد صنعتی مستقر در داخل شهرکهای صنعتی داریم، چه دولتی و چه غیردولتی. میزان اشتغالی که الان در اینها مستقر است، ما بیش از یک میلیون و ۴۰ هزار نفر در شهرکهای دولتی مستقر هستند و ارائه خدمات میدهند و ۱۷۰ هزار نفر هم در شهرکهای غیردولتی مشغول به فعالیتهای تولیدی در کشور هستند.
سوال: خارج از شهرکهای صنعتی ما چقدر واحد صنعتی کوچک داریم که زیرمجموعه شما هستند؟
مقیمی: الان بر اساس آمارها بیش از ۶۵ درصد از واحدهای صنعتی الان در داخل شهرکهای صنعتی مستقر هستند، چون بالاخره در جریان هستید که ما الان استقرار واحدهای صنعتی در خارج از شهرکهای صنعتی اصلاً ممنوع است و امکانپذیر نیست مگر در شرایط خاص که عرض کردم، مثلاً ما امکان ارائه خدمات به آن واحد صنعتی را نداشته باشیم، مثلاً فرض کنید میزان اراضی مورد نیاز آن به قدری است که ما اصلاً امکان اینکه این کار را بخواهیم در داخل شهرک برای آن به وجود بیاوریم، وجود ندارد. یا نه، مثلاً ما شهرک صنعتی ما رده زیست محیطی دارد، رده زیست محیطی آن واحدی که میخواهد مستقر شود، با رده زیست محیطی که ما مجوز داریم اصلاً انطباق ندارد، علی القاعده ما نمیتوانیم این واحد در داخل. اینها را اعلام رسمی میکنیم و بر اساس اعلام اگر خارج از حریم شهرها باشند، سازمان امور اراضی نسبت به واگذاری اراضی به ایشان اقدام میکند، ولی معمولاً، چون صرفه اقتصادی ندارد برای واحدهای کوچک این اقدام از طریق واحدهای کوچک اتفاق نمیافتد. عمدتاً واحدهای بزرگ صنعتی هستند که اگر کار سرمایه گذاری را بخواهند در کشور انجام دهند و ما نتوانیم این خدمات را به آنها ارائه کنیم، در خارج از شهرکها مستقر میشوند.
سوال: یکی از بحثهایی که الان به وجود میآید بحث آلودگی هوا است که این روزها درگیر آن هستیم در شهرهای بزرگ و در تهران. شهرکهای صنعتی بعضیهایشان در گذر زمان در حریم شهرها قرار گرفتهاند، الان چند تا شهرک داریم که به نوعی در فاصله کمتر از فاصلهای که قانون دارد میگوید نسبت به شهرهای بزرگ و کلان شهرها باشند؟
مقیمی: اینکه من الان آماری داشته باشم به اینکه چند تا از شهرکهای ما به دلیل افزایش حرایم شهرها به حریم شهرکها نزدیک شدهاند، چون ما زمانی که شهرک را احداث کردیم، این شهرکها هیچگاه در حریم شهرها نبوده است، خارج از حریم شهرها بوده است، ولی به دلیل توسعههایی که در شهرها اتفاق افتاده است و حریمها افزایش پیدا کرده است، باعث شده است که برخی از این شهرکهای ما به حریم شهرها نزدیک است، یک جاهایی هم در حریم شهرها قرار بگیرند که بلافاصله ضوابط زیست محیطی در آنها هم دچار تغییرات میشود یعنی معمولاً اینها را تا رده سه زیست محیطی بیشتر دیگر به ما مجوز استقرار برای واحدهای صنعتی نخواهند داد. ولی اینکه الان چه تعدادی از اینها به این شرایط نزدیک شدهاند.
سوال: در استان تهران چقدر داریم؟
مقیمی: ما در استان تهران امروز شهرک شمس آباد را داریم که الان خارج از حریم است، شهرک عباس آباد را داریم که این به حریم شهر بسیار نزدیک شده است، شهرک خوارزمی داریم، شهرک دماوند داریم، اینها خارج از شهر موضوعات مربوط به حرایم شهرها هستند، فیروزکوه داریم و شهرکهای متعددی در داخل داریم که چند تا از اینها در حریم شهرها هستند مثلاً فرض کنید ما در اسلامشهر شهرک داریم که در حریم شهر قرار دارد.
سوال: اینها مستقل نخواهند شد؟
مقیمی: خب انتقال اینها که کار سادهای نیست.
سوال: چه تعداد از واحدها در شهرک اسلامشهر است؟
مقیمی: مثلاً در استان تهران بیش از ۳ هزار واحد صنعتی مستقر هستند. امکان جابجایی اینها…
سوال: یک شهرکی که این اتفاق برای آن افتاده است مثلاً همین اسلامشهر…
مقیمی: فرض کنید الان حدود ۴۰۰ واحد صنعتی را در نظر بگیرید که الان آنجا مستقر هستند خب این صنایع قابلیت جابجایی برای آنها رقم زدن، کار بسیار دشواری است، خیلی از این ماشینها و تجهیزات ممکن است ده سال پانزده سال بعد از این اگر در همان محل باشد کار کند، ولی شما همین که این ماشین را انتقال بدهید دیگر معلوم نیست که دوباره کار کند و شاید اصلاً امکان آن وجود نداشته باشد و این در هیچ جای دنیا هم اینگونه نیست. ما در این جاها باید ضوابط زیست محیطی را رعایت بیشتری داشته باشیم که معمولاً هم در این حوزه سازمان حساسیت ویژه دارد، واحدهای مستقر هم در آن حساسیت ویژه دارند و عملاً اجازه اینکه بخواهند کار صنعتی انجام بدهند که به نوعی به آلودگی محیط زیست بخواهد دامن بزند، بالاخره ضابط این کار هم سازمان محیط زیست است، حضور پیدا میکند، پایش میکند، ما بالاخره خودمان مدیر شهرکهای ما این کار را انجام میدهند و احیاناً اگر یک واحدی هم وجود داشته باشد که از ضوابط خارج باشد، برای آن اقداماتی انجام میشود. اتفاقاً من میخواهم از این سوال شما این استفاده را کنم، چون سازمان ما همانطور که عرض کردم، دو بال دارد، یک بال ایجاد زیرساختهای صنعتی است که همین نکاتی است که بالاخره در ابتدای همین برنامه هم اشاره شد، ولی یک بال دیگری دارد که آن بحثهای مربوط به خدمات نرم افزاری است که در حوزه صنایع کوچک است. آن بخش اش یک موضوعی یا یک برنامههایی در آن حوزه وجود دارد که من میخواهم یک مقداری در رابطه آن مسائل هم بپردازم و هم جنابعالی و مردم عزیز در جریان باشند که ما در این حوزهها هم فعالیت و خدماتی را انجام میدهیم. مثلاً فرض کنید که امروز واحدهای صنعتی که در داخل شهرکها هستند، تعدادی از اینها به دلایل مختلفی ممکن است که متوقف شده باشند یا به دلایلی ممکن است زیر ظرفیت اسمی شأن کار کنند، یکی از وظایف ما در رابطه با اینها این است که رصد کنیم، پیگیری کنیم، دلایل آن را احصاء کنیم، از روی دلایل آن برنامههای جبرانی برای رفع مسائل و چالشهایشان داشته باشیم. به عنوان مثال ما یکی از کارهایی که باید انجام شود بحث نوسازی و بازسازی صنایع ما است، بالاخره بر اساس استانداردها و چارچوبهایی که در کشور و در دنیا وجود دارد معمولاً طول عمر ماشین آلات و تجهیزات را به طور متوسط ۲۰ سال درنظر میگیرند. ۱۲ هزار واحد صنعتی در کشور هستند که از پروانه بهره برداری صادر شده آنها بیش از ۲۰ سال است که گذشته است. این واحدها طبیعتاً برای اینکه بتوانند به حیات شأن ادامه دهند باید نسبت به نوسازی و بازسازی در حوزه فعالیتی خودشان اقدام کرده باشند، البته برخی از این واحدها این کار را انجام دادهاند، یعنی به این معنا نیست که ما در این حوزه واحدهای صنعتی یا صنعتگرهای ما یا صاحب صنایع ما اقدامی انجام نداده اند، ولی ما به عنوان یک متولی در این حوزه با سه هدفی که البته این الزام قانونی هم دارد، ما بر اساس بند ه ماده ۴۶ قانون برنامه ششم توسعه، بحث مربوط به نوسازی و بازسازی صنایع به عنوان یکی از موضوعات محوری وزارت صنعت به دلایل (قطع صداو تصویر) خارجی را لمس کنند، حضور پیدا کنند در بازارهای بینالمللی و میزان صادرات ما را افزایش دهند، همان چیزی که سالها است که جز اولویتهای اصلی کشور است که ما بتوانیم درآمدهای کشور را از موضوع نفت جدا کنیم. در مقاطع مختلف هم این اتفاقات رقم خورده است، ما الان در حوزه صنایع کوچک چیزی حدود ۳ میلیارد دلار در سال صادرات این حوزه فعالیتهای صنعتی در کشور است، اینها جز خدماتی است که ما دنبال میکنیم. به عنوان مثال الان در همین دولت ما بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ واحد غیرفعال را فعال کردهایم، حدود ۶۰ هزار نفر اشتغال در همین واحدها توانسته است. همین سالجاری ۷۶۰ واحد صنعتی مجدد احیا شده است، ۵۴۳ واحد صنعتی الان در دست احداث است یعنی در دست اقدام است که اینها هم در ایام آتی به واحدهای احیا شده اضافه خواهند شد. اینها جز فعالیتهایی است که ما در این حوزه داریم انجام میدهیم. این نکته را هم توضیح دهم که احیای واحدها صرفاً برای همه واحدهای متوقف اتفاق نمیافتد، واحدی که واقعاً بازار داشته باشد، واحدی که بتواند بعد از احیا شدن روی پای خودش بایستد، فعالیتهای صنعتی خودش را ادامه دهد، توسعه پیدا کند، بزرگ شود و به جامعه خدمت کند. بعضی از این واحدها ممکن است چرخه عمر صنعت شأن، چرخه عمر تکنولوژی شأن یا چرخه عمر محصول شأن به پایان رسیده باشد. اینها را هم باید برایشان یک فکرهای دیگری کرد، چون بالاخره این سرمایه کشور است که امروز اینجا بلااستفاده رها شده است و قابلیت استفاده هم ندارد. باید برویم با مکانیزمهای دیگر که این کار را هم در دستور کار داریم دنبال میکنیم. یا یک اقدام دیگری داریم انجام میدهیم مبنی بر اینکه اصلاً نگذاریم هیچ واحدی متوقف شود که از این سمت بخواهیم برویم اینها را و احیا کنیم، نگذاریم واحد متوقف شود یعنی چه، یعنی واحدی که زیر ۵۰ درصد فعالیت دارد کارش را دنبال میکند، باید برویم شناسایی اش کنیم، دلایل آن را بررسی کنیم، خب این بررسیها باعث میشود که بتوانیم برای آن راهکار استخراج کنیم. بعضی از اینها مشکلات شأن تأمین سرمایه در گردش است.
سوال: اینها نرم افزار میخواهد؟
مقیمی: اینها خدمات نرم افزاری است که داریم. حالا نرم افزار ممکن است ما در همان نوسازی و بازسازی منجر به این شود که فرض کنید ما بتوانیم از اتوماسیون صنعتی در حوزه تولید استفاده کنیم.
سوال: اصلاً شما اینکه اینها را که درست رصد کنید و درباره آنها به یک برآوردی برسید اینطوری که میگوئید، نیازمند نرم افزار است دیگر وگرنه شما دهها هزار واحد صنعتی در کشور را که نمیتوانید دانه دانه…
مقیمی: همینطور است.
سوال: الان این نرم افزار را دارید؟
مقیمی: بله.
سوال: همه اینها متصل است که به همه این واحدها یا آمارهای شأن و اطلاعات شأن؟
مقیمی: بله ما اینها را از طریق اطلاعاتی که در همکاران ما در سطح استانها هستند، اطلاعات شأن را جمعآوری میکنیم که اصلاً چه تعداد واحد در داخل این شهرک هستند که زیر ۵۰ درصد ظرفیت تولیدی شأن دارند تولید میکنند. علت پایین بودن ظرفیت چه است، آیا بازار ندارد، آیا تکنولوژی تولید یا روش تولید آن روش تولید درستی نیست، یا نه سرمایه در گردش ندارد، اتفاقاً ماشین آلات نو، تجهیزات نو، بازار تشنه و قابلیت تولید و عرضه وجود دارد، ولی نگاه میکنیم میبینیم که این واحد با کمبود نقدینگی مواجه شده است.
سوال: یعنی شما میروید سراغ اینها؟
مقیمی: بله.
سوال: چقدر تا الان رفتهاید؟
مقیمی: امروز ما در بحث مربوط به افزایش ظرفیت واحدها، ۳ هزار و ۳۰۰ واحد را هدف گذاری کردهایم، یعنی رفتهایم شناسایی کردهایم، گفتهایم اینها واحدهایی هستند که فقط و فقط برای افزایش در تولیدشان نیاز به چه دارند، نیاز به مواد اولیه دارند، برخی عدم دسترسی درست به مواد اولیه شأن باعث شده است که نمیتوانند تولید انجام دهند.
سوال: این ۳ هزار و ۳۰۰ تا یا بخشی از آنها؟
مقیمی: نه این بخشی از آن واحدها است، که رفتهایم و اول شناسایی کرده کردهایم.
سوال: شما ۳ هزار و ۳۰۰ واحد را شناسایی کردهاید که به دلایلی از همه ظرفیت شأن استفاده نمیشود. به اینها مراجعه کردهاید؟
مقیمی: من آمار را اینجوری اصلاح کنم، ما اولاً برای اینکه بتوانیم به این برسیم، آمدهایم تجزیه کردهایم که این واحدهای صنعتی داخل شهرکها، چند درصدشان بالای ۷۰ درصد دارند تولید میکنند، چند درصدشان بین ۵۰ تا ۷۰ درصد دارند تولید میکنند، چند تا از این واحدها زیر ۵۰ درصد هستند و چند درصد متوقف هستند. این بررسی آمار نشان داد که ما ۱۲ هزار و ۱۸۱ واحد هستند که بالای ۷۰ درصد دارند فعالیت میکنند.
سوال: چند درصد کل واحدها؟
مقیمی: این میشود حدود ۲۳ درصد واحدهای تولیدی ما.
سوال: شامل واحدهای داخل شهرکها؟
مقیمی: داخل شهرکها، آماری که عرض میکنم فقط برمیگردد به داخل شهرکها.
سوال: ۱۲ درصدشان؟
مقیمی: میشود حدود ۲۴ درصد از این واحدها، واحدهایی هستند که بالای ۷۰ درصد ظرفیت شأن فعالیت دارند. حدود ۳۳ درصد اینها که قریب به ۱۷ هزار واحد صنعتی میشوند، اینها بین ۵۰ تا ۷۰ درصد درحال فعالیت هستند و حدود ۱۴ هزار واحد هستند که اینها زیر ۵۰ درصد دارند فعالیت میکنند، ۱۳ درصد از این واحدها هم که متوقف هستند. البته در ابتدای کار دولت تعداد واحدهای متوقف حدود ۱۷ درصد بوده است. این روند کاهشی پیدا کرده است، حتی واحدهایی که زیر ۵۰ درصد ظرفیت تولیدشان فعالیت میکردند، این ۳۳ درصد بوده است و کاهش پیدا کرده است به حدود ۲۸ درصد. یعنی این مجموعه اقدامات و فعالیتهایی که اتفاق افتاده است منجر شده است که برخی از واحدهایی که زیر ۵۰ درصد بودهاند بروند به جلگه واحدهای بالای ۵۰ درصد بپیوندند. پس ما برای اینکه بتوانیم این چرخه را به چرخه درست تنظیم کنیم باید دو برنامه را پیگیری میکردیم.
سوال: ۴۳ درصد از واحدهای صنعتی داخل شهرکها، زیر ۵۰ درصد تولید کردهاند یا متوقف بودهاند.
مقیمی: بله اگر شما بخواهید جمع تعداد متوقف و تولید زیر ۵۰ درصد تولید را بگیرید، ۳۳ در و ۲۴ درصد اینها میشوند واحدهایی که ۵۰ درصد به بالا دارند فعالیت میکنند.
سوال: ۵۷ درصد از واحدها ۵۰ درصد به بالا و ۴۳ درصد، ۵۰ درصد به پایین یا صفر هستند؟
مقیمی: بله یا متوقف.
سوال: شما بعضی از اینها را رفتهاید و الان احیا کردهاید و میگوئید که درصد واحدهای احیا شده یا واحدهایی که تعطیل بوده است، الان ۴ درصد از واحدها کم شده است نسبت به ابتدای کار دولت؟
مقیمی: بله.
سوال: اینها را در جایی منتشر کردهاید؟
مقیمی: واقعیت در مراجع مختلف درون سیستمی که منتشر کردهایم، در اخبار و رسانهها هم برخی…
سوال: یک جایی فهرست اینها وجود دارد برای راستایی آزمایی؟
مقیمی: بله.
سوال: چه رسانهها و چه مردم برای اینکه وقتی میخواهند امیدوار شوند و ببینند که دارد یک اتفاقی میافتد باید بتوانند اینها را بروند و بررسی کنند ببینند مثلاً نمونه اش واحد فلان فلان است در کجا که این تعطیل بوده است و حالا یکسال پیش احیا شده است یا الان احیا شده است.
مقیمی: واحدهایی که متوقف بودهاند، محل آنها و فهرست آنها و اینکه در کدام شهرک صنعتی هستند کاملاً مشخص است، واحدهایی که ظرفیت افزایش ظرفیت تولید دارند، کاملاً فهرست آنها مشخص است، حتی میتوانید فهرست اینها را در اختیار، شاید مثلاً فهرست این واحدها اینکه بخواهیم به صورت عمومی منتشر کنیم، شاید خیلی مناسب نباشد به دلیل اینکه برخی از واحدها به دلایل مختلف مثل نوع تولیدشان یا روش تولیدشان.
سوال: دوست نداشته باشند که این اطلاعات شان… حالا در اختیار رسانهها فهرست آنها را میتوانید بگذارید؟
مقیمی: در اختیار رسانهها و کسانی که درخواست داشته باشند میتوانیم قرار بدهیم که بتوانند در بحثهای مربوط به راستی آزمایی حضور پیدا کنند. البته در سفرهایی که آقای رئیس جمهور در استانهای مختلف داشتهاند، این جشنهای احیا که ما همکاری با نهضت احیا در زیرمجموعه معاون اول محترم دارد انجام میشود، در همین چارچوب دارد فعالیتها دنبال میشود البته کاری که آن دوستان انجام میدهند، فعالیتهای غیرصنعتی هم است، حالا بعضاً ممکن است که این سوال در ذهن مخاطبین شکل بگیرد که یک زمانی آقای رئیس جمهور کانال ۶ هزار واحد در بحث احیا اعلام فرمودند، چه جور است الان شما ۳ هزار… من میخواهم اینجا این را دقیقاً به آن تأکید کنم که این مجموعههایی که من به آنها اشاره میکنم، اینها واحدهای صنعتی هستند یک واحدهای غیرصنعتی وجود داشتهاند که آنها هم متوقف بودهاند که از طریق نهضت احیا آن هم احیا شدهاند که یک بخشی از آن صنعتی بوده است که آن بخش اش همین عددی است که من عرض میکنم خدمت شما.
سوال: درباره شرکتهای دانش بنیان چه تسهیلاتی برای آنها دیده اید و چه کمکهایی به آنها میکنید؟ قرار بوده است که تسهیلاتی برای آنها مهیا شود، چه اتفاقی افتاد؟
مقیمی: قبل از این موضوع، چون در گزارش به آن اشاره شد که تعداد واحدهای صنعتی احیا شده، چون گزارش برمیگشت به مدتی قبل، من این عدد را اصلاح کنم که ۷۶۴ واحد صنعتی تا به امروز احیا شده است از ابتدای سال تا به امروز و ۵۴۰ واحد صنعتی هم همین الان در دست اقدام است که اینها هم در ایام آتی خبرهای آن منتشر خواهد شد که اینها هم به چرخه تولید کشور بازخواهند گشت از طریق جامعه واحدهای متوقف ما و تعداد واحدهای متوقف را هم ۱۲ هزار اشاره کردند، که من عرض کردم که حدود ۶ هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی است در ابتدای دولت حدود ۱۷ درصد از کل صنایع را به خودش اختصاص میداد و الان به ۱۳ درصد کاهش پیدا کرده است. بالاخره موضوع دانش بنیان، موضوعی است که امروز ما چه بخواهیم و چه نخواهیم باید جهت گیری هایمان را در حوزه خدمات و حوزه دانش بنیانها تقویت کنیم. خوشبختانه وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت یک نهضتی را در مجموعه وزارت صنعت پایریزی کردهاند که تقریباً هر سی روز تا چهل روز یک نشستهایی برگزار میشود از بابت اینکه بتوانیم یک وفاقی ایجاد کنیم بین مجموعههای صنعتی موجودمان و واحدهای دانش بنیان. چون یکی از مشکلاتی را که واحدهای دانش بنیان دارند که نمیتوانند فعالیتهایشان و اقدامات شأن را توسعه دهند، این است که اتصال بین واحدهای صنعتی یا مصرف کنندگان و اینها یا به نوعی بازار نمیتواند برایش ایجاد شود. یکی از وظایف ما در مجموعه سازمان و در حوزه صنعتی، چون اینها واحدهای دانش بنیان جز صنایع خرد و کوچک و متوسط حداکثر دارند. البته ما واحدهای دانش بنیان بزرگ هم داریم، ولی عمده اینها در این سطح هستند. امروز از مجموع ۱۰۱ هزار قرارداد صنعتی در داخل شهرکهای صنعتی داریم که ۵۱ هزار آن تبدیل به واحد صنعتی شده است و ۴۹ هزار آنها دارد کار اجرای طرح صنعتی را انجام میدهند، افتخار داریم که میزبان ۷۸۰ واحد دانش بنیان هم در داخل شهرکهای صنعتی باشیم. علاوه بر این واحدهای تولیدی دانش بنیان، ۴۲۰ طرح در دست ساخت و ساز وجود دارد.
سوال: اجازه بدهید بیشتر به جای آمار، خیلی مشخص بفرمائید که چه تسهیلی برای آنها است؟
مقیمی: این آمار و عدد را اعلام کنم و بروم سراغ این موضوعی که شما فرمودید. ما ۴۲۰ طرح در دست ساخت و ساز در حوزه دانش بنیان داریم، ۵۰ قرارداد هم همین امسال در سال ۱۴۰۲ تا به امروز بسته شده است در حوزه دانش بنیان. اولاً ما در حوزه زیرساخت ما شرایطی را مهیا میکنیم برای استقرار این واحدها، چه از بحث زمین صنعتی بخواهند، چه غیر از زمین صنعتی نیاز داشته باشند، در غالب سولههایی که امروز ساخت و ساز آن در داخل شهرکها در بحث استقرارشان در شهرکهای فناوری ما، در مراکز خدمات کسب و کاری که در داخل شهرکهای صنعتی داریم، اینها محلهایی هستند که به نوعی به کار شرکتهای دانش بنیان میآیند. ولی آن چیزی را که به صورت ویژه برای دانش بنیانها پیش بینی کردهایم، شرایط واگذاری است، شرایط واگذاری ما مشخص است، برای کسانی که به ما مراجعه میکنند، معمولاً یک درصدی را به عنوان نقد ابتدایی پرداخت میکنند، الباقی را در قالب اقساطی است که بسته به نوع واگذاری برای آنها پیش بینی شده است. اولاً ما شرایط را برای آنها خیلی تسهیل کردهایم، این هم در همین همایش اولی بود که برگزار شد، رونمایی هم شد. سهم پیش پرداخت آنها به ۱۰ درصد کاهش پیدا کرده است، طول پرداخت اقساط شأن، ۳۶ ماه، ۴۲ ماه و ۴۸ ماه، بسته به نوع فعالیت و درخواستی که دارند، افزایش پیدا کرده است، این در حوزه بحثهای مربوط به حوزه زیرساخت. در بحث مربوط به حوزههای نرم افزاری، همانطور که عرض کردم، اتصال بین اینها یکی از مهمترین موضوعاتی است که امیدوار میکند شرکتهای دانش بنیان را، اولاً با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رفتهایم تفاهماتی را انجام دادهایم که بتوانیم برخی از نیازهای فناورانهای را که در داخل مجموعههای صنعتی نیاز داریم و آنجا به عنوان مراکزی که تولید فناوری کردهاند، اینها را به همدیگر در غالب یک بازاری به هم برسانیم، اینها را هم در غالب فن بازارهایی است که در داخل. الان ما در سراسر کشور ۲۰ فن بازار داریم، امروز که خدمت شما هستم و گزارش میکنم، بیش از ۲ هزار و ۱۱۵ نیاز فناورانه را در سراسر کشور شناسایی کردهایم، نیاز فناورانه واحدهای صنعتی. برای شناسایی اینها مکانیزمی پیش بینی شده است، آن مکانیزم این است که ما شرکتهای مشاورهای هستند که در داخل مجموعههای خدمات کسب و کار ما مستقر هستند، در واحدهای صنعتی مستقر میشوند، ۷۰ درصد مبلغ قراردادی برای شناسایی و ثبت و ضبط کردن این فناوری را پرداخت آن را خود مجموعه سازمان به عنوان یارانه است که پرداخت میکند. بعد از اینکه این نیازها شناسایی شدند، میآییم بین کسانی که دارای فناوری هستند و با این نیازها ارتباط برقرار میکنیم که اینها کارگزارهای فن بازارهای ما هستند که اگر بتوانیم برای این نیازها یک افراد یا مجموعهها یا شرکتهایی را پیدا کنیم که بتوانند آن نیاز را مرتفع کنند، باز ۷۰ درصد مبلغ قراردادی که این نیاز را مرتفع کنند را هم باز سازمان متقبل میشود برای اینکه بتواند این اتصال را برقرار کند. خوشبختانه تا به امروز از ظرف دو سال گذشته بیش از هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری است که در این فضا اتفاق افتاده است و ترنزکشنهای مالی که شکل گرفته است در این حوزه. این یک بخش امیدوارکننده است برای واحدهای دانش بنیان. ما اتفاقاً در هفتم دیماه همایشی است که محوریت آن با مجموعه سازمان صنایع کوچک است. تعدادی از واحدهای صنعتی ما چندین قرارداد به صورت نمادین خواهیم بست، قرارداد بین شرکت دانش بنیان و مدیران شهرکهای صنعتی در غالب واگذاری اراضی یا زیرساختهای مورد نیازشان است، قراردادهای بین شرکتهای واحدهای صنعتی امروز فعال است در داخل کشور و شرکتهای دانش بنیان است برای رفع این نیازهای فناورانه، در همان روز هم ما کل این نیازهای فناورانه که علی رغم اینکه در سایت خود سازمان است، در سامانه وزارت صنعت هم بارگذاری خواهد شد، یعنی آنجا دعوت میکنیم من همین جا هم دعوت میکنم، هر مجموعه یا هر افرادی که در داخل کشور هستند که میتوانند این نیازهای فناورانه را مرتفع کنند، ما از آنها دعوت میکنیم حتماً به مجموعه شهرکهای صنعتی در استانها مراجعه کنند، درخواست شأن را در مجموعه معاونت صنایع کوچک ما ثبت کنند و مراحل بعدی را همکاران ما راهنمایی میکنند که چه مراحلی را باید سپری کنند برای اینکه بتوانند این اتفاق را رقم بزنند. به نظر میرسد که یکی از مهمترین نکاتی است که میتواند کمک کند، البته ممکن است واحدها الان درخواست شأن این باشد که الان من بروم نیاز را مرتفع کنم نیاز به منابع مالی دارم برای این کار در اینجا هم صندوقهای وزارت صنعت، سازماندهی شدهاند از طریق دستور وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، که این سرویسها را آنها هم میدهند شاید اینجا مجالی نباشد که من بخواهم همه این موضوعات را به جزئیات و با دقت خیلی پایینتر بخواهم توضیح بدهم.
سوال: درباره مصرف انرژی با توجه به مشکلاتی که در سالهای گذشته به وجود آمده است، ناترازیهایی که بوده است که یک طرف آن صنایع هستند، شما چه کردهاید؟
مقیمی: بالاخره ما دو کار میتوانیم انجام بدهیم، یکی اینکه برویم کمک کنیم همانطوری که در قوانین و مقررات هم یک بخشی از تولید انرژی صنایع قرار دادهاند، دستور ریاست محترم جمهور هم بود که برق صنایع را جدا کنید از برق خانگی و اینها، اقداماتی که ما در مجموعه سازمان با محوریت وزارت صنعت دنبال کردهایم، در سه محور عرض میکنم، اولاً ما همین امروز که خدمت شما هستیم، بیش از ۷۹ واحد تولید برق که معادل ۷۲۸ مگاوات برق است، همین امروز از طریق دیجیها از داخل شهرکها دارند برق تولید میکنند و به شبکه سراسری هم دارند تحویل میدهند. آمدهایم روی این موضوعات یک مقدار متمرکز شویم، سرمایه گذاری جدید در این حوزه را شناسایی کردهایم، بررسیهای ما دارد نشان میدهد که ما تا پایان سال ۱۳۸ مگاوات بهره برداری جدید از طریق واحدهای سرمایه گذاری در داخل شهرکها خواهیم رسید که این میشود چیزی معادل ۱۵ واحد جدید است که اضافه خواهد شد، در ادامه ما در سال ۱۴۰۲ چهار واحد قبل از پیک سال آینده اینها هم به چرخه تولید اضافه میشوند که حدود ۲۱ مگاوات هستند. رفتیم شناسایی کردهایم یک تعدادی از آن واحد تولید برق در داخل شهرکها هستند، ولی امروز تولید نمیکنند، اینها را هم شناسایی کردهایم، معادل ۲۱۵ مگاوات ظرفیت نصب شده در داخل شهرکها هستند به دلیل اینکه قراردادشان با وزارت نیرو به پایان رسیده است، امروز امکان تولید ندارند، اینها نیاز به اورهال کردن دارند، نیاز به قطعات یدکی دارند، یک تعاملاتی را هم خوشبختانه بین مجموعه وزارت صنعت و وزارت نیرو شکل گرفته است، ما داریم تفاهماتی انجام میدهیم که احتمالاً این تفاهم در همان روز همایش هم مبادله خواهد شد که ما بتونیم شرایطی را مهیا کنیم که این ۲۱۵ مگاواتی که الان در داخل شهرکها نصب هستند، اینها هم به چرخه تولید برق اضافه شوند، علاوه بر اینها یک سرمایه گذاریهای دیگری هم وجود دارد که بهره برداری از اینها به سال ۱۴۰۲ و قبل از پیک سال ۱۴۰۳ نخواهد رسید، ولی این عدد هم عدد قابل توجهی حدود ۲۶۰ مگاوات است که در طول بعد از خردادماه سال ۱۴۰۳ تا پایان سال ۱۴۰۳ اینها به چرخه تولید برق در زیرساختهای صنعتی کشور اضافه میشوند، این یک محور در ارتباط با نیروگاههای کوچک و پراکنده است. موضوع بعدی بحث شهرکها یا انرژیهای نوین یا تجدید پذیر است. اولاً شرایط زیرساختهایی برای ایجاد شهرکهای تخصصی نیروگاهی را مهیا کردهایم، اولین در قزوین به بهره برداری رسیده است، به زودی با مجموعه ساتبا بحث مربوط به فراخوان آن منتشر خواهد شد، در کرمان الان مشغول ایجاد شهرک صنعتی هستیم، در برخی از شهرکها بعضاً هم اگر این زیرساخت و زمینهها و اراضی مورد نیاز وجود داشته باشد، آمادگی این را داریم که در اختیار سرمایه گذاران قرار بدهیم برای اینکه بتوانند از این شهرکها و پنلهای خورشیدی استفاده کنند برای تولید برق. خوشبختانه وزارت نیرو الان شرایطی را دارد مهیا میکند برای اینکه بتواند این کسب و کار در کشور شکل بگیرد، این هم یکی از بحثهای دیگر است. بعضاً با برخی از واحدهای صنعتی نشستهایی داشتهایم، همین هفته گذشته من در استان مرکزی بودم، در شهرستان دلیجان، آنجا به دلیل نیاز شدیدی که برخی از واحدها به دلیل تغییر در ماهیت فعالیتی شأن رقم خورده است، اینها نیاز به برق بیشتری دارند و هر کدام از این واحدهای صنعتی قریب به ۲ و ۲ دهم مگاوات نیاز برقی دارند که اصلاً امکان و زیرساخت آن امروز وجود ندارد در آنجا، آنها اعلام آمادگی کردهاند که بتوانند کار را سرمایه گذاری کنند، ما هم داریم زیرساختهای آن را برای این سرمایه گذاری فراهم میکنیم و حتی بر اساس آن ماده ۱۶ قانون هم که الزام دارند واحدهایی که بالای ۱ مگاوات مصرف برق دارند، بخشی از انرژی شأن را از طریق نیروگاههای خورشیدی به دست بیاورند و روی این سرمایه گذاری کنند، برای آن هم داریم شرایطی را مهیا میکنیم که بتوانند گواهی ظرفیت از این واحدها بخرند که این شرایط هم انشاءالله مهیا خواهد شد.