صرفاً با قوانین و مقررات نمیتوان منابع آب را مدیریت کرد
علی پوراحمد رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی شرکت مدیریت منابع آب ایران، در حاشیه بیستمین نمایشگاه صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب، به اهمیت مشارکت مردمی در مدیریت منابع آب اشاره کرد و گفت: طبق آمار و اطلاعات موجود، بیش از ۹۰ درصد مصرف آب کشور در بخش کشاورزی است.
وی افزود: بر همین اساس و به منظور مدیریت مصرف آب در این حوزه، کارهای بزرگی انجام شده است، از جمله اجرای طرح تعادلبخشی است که شامل ۱۵ پروژه است و قوانین و مقررات متعددی برای سازگاری با کمآبی تدوین و ابلاغ شده است،اما بررسیها نشان میدهد که این اقدامات نتوانستهاند افت تراز آب زیرزمینی را متوقف کند.
پوراحمد با اشاره به یک نمودار هیدروگراف که تغییرات تراز آب زیرزمینی طی ۵۰ سال گذشته را نشان میدهد، افزود: هر زمان که قانونی برای مدیریت آب تصویب شده، شیب این نمودار به سمت افت شدیدتر شده است. بهعنوانمثال، در سال ۶۱ با تصویب قانون توزیع عادلانه آب، روند افت تراز آب زیرزمینی تشدید شد. این موضوع نشان میدهد که صرفاً با قوانین و مقررات نمیتوان منابع آب را مدیریت کرد.
راهکار مدیریت منابع آب، مشارکت مردم و استفاده از تواناییهای تشکلهای کشاورزی و آببران است
پوراحمد تأکید کرد که برای موفقیت در مدیریت منابع آب، باید مردم به این منبع حیاتی تعلق خاطر پیدا کنند و ادامه داد: راهکار مدیریت منابع آب، مشارکت مردم و استفاده از تواناییهای تشکلهای کشاورزی و آببران است، ما باید مدیریت منابع را به خود مردم واگذار کنیم تا موفق شویم. در غیر این صورت، افت تراز آب زیرزمینی همچنان ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به برنامه هفتم توسعه گفت: براساس این برنامه، مصرف آب در بخش کشاورزی باید به ۶۵ میلیارد مترمکعب کاهش یابد، درحالیکه هماکنون بیش از ۸۰ میلیارد مترمکعب مصرف داریم. این بدان معناست که طی پنج سال آینده، باید ۱۵ میلیارد مترمکعب صرفهجویی کنیم تا بتوانیم منابع آبی کشور را برای نسلهای آینده حفظ کنیم.
دشت مشهد؛ نمونه موفق مدیریت منابع آب توسط تشکلهای کشاورزی
پوراحمد به نمونههایی از مشارکتهای مردمی در مدیریت منابع آب اشاره کرد و بیان داشت: در دشت مشهد، تشکلهای کشاورزی قوی وجود دارد که تا حدودی توانسته مدیریت آب را خودشان انجام دهند. البته این موضوع نیاز به تقویت و رفع ابهامات قانونی دارد تا دولت بتواند با قوانین مناسب، این تشکلها را حمایت کند.
وی همچنین به فناوریهای جدید در حوزه مدیریت منابع آب اشاره و خاطرنشان کرد: در دشت مشهد، یک مرکز دیسپاچینگ داریم که قابلیت کنترل و قطع و وصل آب کشاورزی را دارد. برای هر چاه، سهمیه مشخصی تعیین میشود و زمانی که میزان مصرف به سقف مشخص برسد، آب بهصورت اتوماتیک قطع میشود. این اقدامات نشاندهنده استفاده از فناوری برای بهبود مدیریت منابع آب است.
پوراحمد در پایان درخصوص ارزیابی خود از نمایشگاه صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب گفت: نمایشگاه امسال پربارتر از سالهای گذشته بود. تنوع محصولات و شرکتکنندگان بیشتر شده بود و حضور نوجوانان با ایدههای نوآورانه بسیار قابل توجه بود.
رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی اظهار داشت: این نوآوریهای در حدی بود که وزیر نیرو نیز به ایدههای این نوجوانان علاقه نشان داد و از آنها خواست ایدههایشان را به او ارائه کنند، لذا این نمایشگاهها نقش مهمی در آگاهیسازی و تبادل ایدهها دارند و امیدوارم این روند ادامه یابد.
انتهای پیام/
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید