صنایع به دلیل کمبود سوخت بهطور موقت ۵۰ درصد از ظرفیت خود را کاهش میدهند
به گزارش خبرنگار برنا، محسن ذبیحی، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر با حضور در برنامه میز اقتصاد، درباره وضعیت توزیع برق در واحدهای تولیدی و شهرکهای صنعتی کشور گفت: با توجه به شرایط کنونی کشور، شاهد ناترازی در میزان تولید واحدهای نیروگاهی و تقاضای مصرف برق هستیم. این ناترازی بهویژه در فصل زمستان و در ساعات پیک مصرف بیشتر مشهود است.
وی با اشاره به ظرفیت منصوب نیروگاهی کشور، توضیح داد: در حال حاضر، ظرفیت تولید برق نیروگاهها در شرایط عادی قادر است که تقاضای مصرف برق را تأمین کند. او تصریح کرد: با توجه به ظرفیت منصوب نیروگاهی کشور، اگر سوخت مورد نیاز برای نیروگاهها تأمین شود، مشکلی از نظر تأمین برق نخواهیم داشت و واحدهای تولیدی میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
ذبیحی همچنین توضیح داد: در روزهای گذشته، تقاضای مصرف برق به بیش از ۴۷ هزار مگاوات در ساعات شب رسیده است که به دلیل سرد شدن هوا، پیک مصرف در این زمانها بهطور قابل توجهی افزایش یافته است. در حالی که در تابستان پیک مصرف برق در طول روز به دلیل کارکرد سیستمهای سرمایشی افزایش مییابد، در فصل زمستان به علت سرما، مصرف در شب بیشتر میشود.
معاون توانیر افزود: ظرفیت نیروگاهها بهطور کلی فراتر از ۴۷ هزار مگاوات است، اما مشکلی که در حال حاضر وجود دارد، تأمین سوخت کافی برای نیروگاهها است. ما بهطور مستمر در تلاش هستیم تا سوخت مورد نیاز نیروگاهها را تأمین کنیم و در صورت تأمین سوخت، مشکلی در تأمین برق نخواهیم داشت.
وی در ادامه به تأثیر کاهش دما بر مصرف سوخت و تأمین انرژی اشاره کرد و گفت: در بررسیهای اخیر، مشاهده کردیم که میانگین دمای کشور در تاریخ ۲۶ آذرماه سال جاری، ۲.۵۳ درجه سانتیگراد بوده، در حالی که در سال گذشته، همین تاریخ میانگین دما ۸.۷۶ درجه سانتیگراد بوده است. این تغییرات دمایی باعث افزایش مصرف سوخت در بخش خانگی میشود و در نتیجه تأمین سوخت برای نیروگاهها با چالش روبهرو میشود.
ذبیحی خاطرنشان کرد: اگر دمای کشور تنها دو درجه سانتیگراد کاهش یابد، میتوان سوخت بیشتری به نیروگاهها ارسال کرد و این امر میتواند به تأمین بهینه تقاضای مصرف برق کمک کند.
معاون توانیر تأکید کرد: در صورت کمبود تولید برق، این کمبود به بخشهای مختلف جامعه، از جمله واحدهای صنعتی، ادارات، بخش کشاورزی و همچنین خانوارها تحمیل خواهد شد.
وی افزود: در حال حاضر تمامی تلاشها بر این است که بتوانیم این مشکلات را مدیریت کنیم و برق مورد نیاز تمامی بخشها تأمین شود.
وضعیت توزیع برق و تأمین سوخت برای صنایع در شرایط خاص کنونی
این مقام مسئول در خصوص شرایط کنونی تأمین برق و سوخت در کشور و تأثیر آن بر واحدهای تولیدی و صنعتی، توضیحاتی ارائه کرد و گفت: هفته جاری، کشور شرایط خاصی را تجربه کرده است. بهطور خاص، در تاریخ ۲۴ یا ۲۵ آذرماه، در جلسهای که با همکاران دیسپاچینگ گاز داشتیم، اعلام شد که میانگین وزنی دما در کشور تنها نیم درجه سانتیگراد است. این موضوع نشاندهنده شرایط ویژهای است که در چند روز گذشته داشتیم و تأثیر زیادی بر مصرف انرژی در بخشهای مختلف، از جمله خانگی و صنعتی، گذاشته است.
ذبیحی توضیح داد که با توجه به افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و کمبود سوخت برای نیروگاهها، شرکت توانیر در هفته جاری درخواست کرده است که بهطور موقت برخی صنایع از مدار تولید خارج شوند.
وی افزود: با توجه به شرایط خاص این هفته و بالا رفتن مصرف گاز در بخش خانگی، درخواست کردیم که برخی صنایع بهطور موقت از مدار خارج شوند. بهویژه از روز شنبه، در تعامل با صنایع، تصمیم گرفته شد که بهطور موقت قطع کامل برق صنایع را تبدیل به قطع ۵۰ درصدی کنیم.
وی همچنین به وضعیت خاص فعالیت صنایع اشاره کرد و گفت: طبق توافقات صورت گرفته، این مدل قطع کامل برق از دیروز (دوشنبه) اجرایی شد. ما با صنایع توافق کردیم که بهجای قطع برق کامل، تنها ۵۰ درصد از توان تولید آنها کاهش یابد. البته باید توجه داشت که تقریباً ۷۰ درصد صنایع ما در ساعات پایانی روز (از ساعت ۴ بعدازظهر تا ۵ بعدازظهر) فعالیت خود را بهطور کامل متوقف میکنند و تنها به فعالیتهای سرایداری و نگهبانی ادامه میدهند. این صنایع معمولاً تکشیفته هستند و از ساعت ۵ بعدازظهر تعطیل میشوند.
ذبیحی در ادامه به صنایعی که دو یا سه شیفته فعالیت میکنند اشاره کرد و گفت: ۳۰ درصد باقیمانده از صنایع، که یا دو شیفته یا سه شیفته هستند، همچنان در ساعات بعدازظهر فعالیت دارند. بهطور خاص، بخشهایی که دو شیفت دارند تا ساعت ۱۰ شب کار میکنند و برخی صنایع نیز که شیفت شب دارند، بهطور کامل فعالیت خود را ادامه میدهند.
معاون توانیر به درخواست خود برای قطع برق صنایع در ساعات خاص اشاره کرد و گفت: در واقع، آن ۹۰ درصد از صنایع در ساعات خاص یعنی بین ۵ بعدازظهر تا ۱۲ شب بهطور موقت قطع خواهند شد تا تأمین سوخت برای نیروگاهها به حد مطلوب برسد و بتوانیم تقاضای مصرف برق را بهتر مدیریت کنیم.
مدیریت بار صنایع خارج از شهرکها با تجهیز ۶۵ درصد به کنترلهای هوشمند
وی با اشاره به عدم اجرای کامل برنامه مدیریت بار در همه نقاط کشور گفت: در برخی مناطق تا ۳۰ درصد و در برخی دیگر تا ۵۰ درصد برنامهها اجرایی شد که این امر بسته به تعامل و همکاریهای محلی متفاوت بود.
ذبیحی با تأکید بر شرایط خاص و دشوار مدیریت انرژی در کشور افزود: هیچ کشوری برای یک بازه کوتاهمدت، مانند یک یا دو هفته، سرمایهگذاری هنگفت در حوزه تأمین سوخت یا برق انجام نمیدهد. این موضوع به دلیل هزینههای بالا و ماهیت خاص شرایط غیرممکن است.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت صنایع خارج از شهرکهای صنعتی تصریح کرد: در حال حاضر ۶۵ درصد از صنایع خارج از شهرکها به کنترلهای هوشمند مجهز شدهاند و تحت مدیریت قرار دارند. اما ۳۰ تا ۴۰ درصد این صنایع هنوز به سیستمهای کنترلپذیر مجهز نیستند و مدیریت این بخشها بیشتر متکی به همکاری این واحدها است.
توافق مدیریت بار تنها برای عبور از شرایط پیک فعلی است
این مقام مسئول با اشاره به توافقات صورتگرفته برای مدیریت بار در شرایط پیک فعلی، اظهار داشت: توافق کنونی صرفاً برای عبور از این شرایط خاص برنامهریزی شده است و به هیچ عنوان دائمی نیست. پس از گذر از این دوره، روال عادی دوباره برقرار خواهد شد.
وی با تأکید بر موقت بودن این شرایط خاطرنشان ساخت: اگر همین فردا تولید انرژی به وضعیت عادی بازگردد، برنامه فعلی متوقف شده و شرایط به حالت اولیه بازمیگردد. پیشبینی ما این است که این برنامه تنها برای ۱۰ روز تا دو هفته ادامه داشته باشد و پس از آن، با کاهش مصرف سوخت خانگی و تأمین سوخت بیشتر برای نیروگاهها، شرایط بهبود خواهد یافت و تخفیفهایی در این برنامه اعمال خواهد شد.
ذبیحی اظهار داشت: این برنامه، واکنشی به شرایط ویژه افزایش مصرف و پیک بار است و هدف اصلی آن، عبور ایمن و پایدار از این دوره کوتاهمدت با حداقل چالش برای بخشهای مختلف مصرف است.
امالمسائل صنعت برق، ناترازی مالی است
ذبیحی در خصوص سامانه صدف و مشکلات مرتبط با مولدهای اضطراری اظهار داشت: سامانه صدف بهعنوان بستری مشترک برای حوزههای برق صنعت، پخش و پالایش، صنعتگران و مشترکان طراحی شده است. در این سامانه، مولدهای اضطراری مشترکان به کنترلهای هوشمند مجهز میشوند که کارکرد مولدها را ثبت و بر اساس آن، میزان سوخت موردنیاز محاسبه و تایید میشود. این اطلاعات در سامانه ثبت شده و به بخش پالایش ارجاع داده میشود تا سوخت موردنیاز تحویل مشترکان شود.
وی با اشاره به مشکلات ساختاری صنعت برق گفت: بحث ناترازی انرژی یک مسئله چندوجهی است که بهتنهایی در حوزه برق یا گاز قابل حل نیست. اما مهمتر از آن، ناترازی مالی صنعت برق است که اگر اقتصاد برق طی سالهای گذشته ساماندهی میشد، امروز شاهد چنین مشکلاتی نبودیم.
ذبیحی درباره وضعیت تابستان آینده نیز خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط موجود، پیشبینی میکنیم که تابستان سال آینده نیز با ناترازی مواجه خواهیم بود. از همین حالا باید سازوکارهای لازم برای مدیریت این شرایط، از جمله توسعه انرژیهای تجدیدپذیر مانند نیروگاههای خورشیدی، اجرایی شود تا بتوانیم از کمک بخش خصوصی و صنعتگران در این مسیر بهره ببریم.
صنایع کوچک با استفاده از سامانههای خورشیدی از مدیریت بار معاف میشوند
معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر، درباره برنامههای مدیریت بار برای صنایع کوچک توضیح داد و گفت: اخیراً نامهای به شرکتهای توزیع ابلاغ شده است که بر اساس آن، صنایع کوچک بسته به میزان کارکردشان میتوانند از مدیریت بار معاف شوند. بهعنوان مثال، یک واحد صنعتی که یک شیفت فعالیت میکند، با واحدی که دو یا سه شیفت کار میکند، از نظر مصرف انرژی تفاوت دارد. به همین دلیل، به این صنایع اعلام شده است که اگر ظرفیت سامانههای خورشیدی خود را متناسب با میزان کارکردشان افزایش دهند، از مدیریت بار در شرایط فعلی و تابستان آینده معاف خواهند شد.
ذبیحی با تأکید بر اهمیت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر افزود: بهترین راهکار برای شرایط فعلی توسعه سامانههای خورشیدی است. همکاران ما در حال مذاکره با صنایع و شهرکهای صنعتی هستند تا این امکان را برای آنها فراهم کنند. واقعیت این است که ناترازی انرژی همچنان وجود دارد و باید با برنامهریزی صادقانه و دقیق برای آن چارهاندیشی کنیم.
وی اظهار داشت: همکاری صنایع و شهرکهای صنعتی در توسعه ظرفیتهای خورشیدی نه تنها به رفع مشکلات ناترازی کمک میکند، بلکه راهکاری پایدار برای مدیریت بار و کاهش فشار بر شبکه برق در فصول پرمصرف خواهد بود.
ادامه دارد…
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید