صنعت پرورش میگو اشتغالزا و اقتصاد محور
ایسنا/سیستان و بلوچستان پنج استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان، گلستان و سیستان و بلوچستان کانون های پرورش میگو در ایران به شمار می رود.
دراین میان استان سیستان و بلوچستان ( شهرستان چابهار ) با داشتن بیش از ۴۰ هزار هکتار اراضی پرورش میگو، مستعد و به لحاظ دارا بودن شرایط خاص فنی از پتانسیل بالقو و بالفعل ویژه ای در این زمینه برخوردار است.
قرارگرفتن سیستان و بلوچستان در مجاورت دریای عمان ظرفیت ویژهای را برای ایجاد مزارع پرورش میگو ایجاد کرده است.
مناطق پسا بندر، گواتر کنارک و چابهار بهعنوان نقاط مهم اقتصادی و آبزیپروری، صید و صیادی در جنوب سیستان و بلوچستان محسوب میشود.
پرورش میگو یکی از ظرفیتهای بالقوه این استان است که میطلبد با برنامهریزی دقیق و توجه به سرمایهگذاران از این ظرفیت غنی استفاده درست و جامع شود.
در یک کلام می توان گفت چابهار بهشت آبزی پروری ایران است و بالفعل شدن ظرفیتهای شیلاتی بهخصوص در حوزه تولید میگو همان گنج پنهان سواحل مکران است.
به گفته مدیرکل دامپزشکی سیستان و بلوچستان، صادرات میگو از استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰ درصد رشد داشته است.
غلامرضا سرگزی در گفت وگو با ایسنا، افزود: استان سیستان و بلوچستان دارای ظرفیتهای متنوع و بالقوهای در زمینه پرورش آبزیان است که در صنعت تولید میگو شامل سه مرکز تکثیر و دو سایت پرورش میگو (کشت و صنعت مکران و شهید صنعتی گواتر) است. این مراکز تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی و با حضور مسئول فنی بهداشتی مستقر فعالیت میکنند.
سرگزی ادامه داد: مراکز تکثیر استان بخشی از پست لارو موردنیاز مزارع پرورشی داخل و خارج استان را تأمین میکنند؛ همچنین در سال جاری تعداد ۱۴ هزار قطعه میگوی مولد به استان هرمزگان ارسال شده است.
وی خاطرنشان کرد: در مزارع پرورشی قبل از ذخیرهسازی بچهمیگو، نظارت بر روند آمادهسازی آنها در قالب کارگروه فنی بهداشتی استان انجام میشود که درصورتیکه مزارع دارای شرایط بهداشتی لازم برای ذخیرهسازی بچهمیگو را دارا باشند، مجوز ذخیرهسازی توسط اداره دامپزشکی صادر خواهد شد.
مدیرکل دامپزشکی سیستان و بلوچستان اظهار کرد: در سایت های پرورش میگوی استان در سال جاری تعداد ۷۶ مزرعه در قالب هزار و ۷۶ استخر و سطح زیر کشت هزار و ۱۶۹ هکتار به زیر کشت میگو رفتهاند که تاکنون به میزان ۲ هزار و ۴۸۱ تن میگو برداشت شده است.
وی گفت: با داشتن کیفیت و شرایط بهداشتی بسیار مناسب میگوی تولیدی و شرکتهای بستهبندی آبزیان استان، در فصل زراعی گذشته بیش از هزار و ۱۰۰ تن آن، به کشورهای قطر، مالزی، عراق، ترکیه، عمان، روسیه، امارات صادرات شده است که نسبت به مدت مشابه گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته و در سال ۱۴۰۳ سطح زیر کشت پرورش میگو نسبت به سال گذشته ۸ درصد افزایش داشته است که به همین تناسب افزایش تولید و صادرات آن رقم خواهد خورد.
وی افزود: پایش و مراقبتهای بیماریهای آبزیان بهویژه در زمینه بیماریهای اخطارکردنی بر اساس برنامه ملی راهبردی کنترل بیماری لکه سفید میگو و برنامه مراقبت از بیماری AHPND در مراکز تکثیر و سایت های پرورش میگو توسط کارشناسان اداره دامپزشکی انجام میشود.
سرگزی ادامه داد: در این راستا ۳۸ بازدید ارزیابی بهداشتی مراکز تکثیر و مزارع پرورش میگو قبل از آغاز فصل تولیدی ۱۴۰۳ و ۲۰۰ مورد بازدید در طول دوره تکثیر و پرورش انجام شده است.
وی بیان کرد: در این بازدیدها نمونهبرداریهای مدون از پیش مولدین، پست لاروهای تولیدی مراکز تکثیر، آب، غذا، بستر، منابع وحشی و لارو ورودی به سایت های پرورشی جهت انجام آزمایشات مولکولی و کشت میکروبی جهت پایش بیماریهای اخطار کردنی لکه سفید میگو و AHPND و به تعداد ۱۰۳۷ آزمایش انجام شده است و در این آزمایشات عوامل مسبب این بیماریها ردیابی نشده است.
مدیرکل دامپزشکی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: امسال علیرغم رخداد بارندگیهای سیلآسا و مشکلات بعدی آن، با افزایش نظارتهای بهداشتی و با همکاری بینبخشی دستگاههای متولی و همراهی موثر بهرهبرداران صنعت میگوی استان، برای سومین سال متوالی سالی عاری از بیماری را سپری کردیم.
سیستان و بلوچستان می تواند به بزرگترین تولید کننده صنعت آبزی پروری تبدیل شود
سرپرست اداره کل شیلات سیستان و بلوچستان نیز گفت: در حال حاضر سواحل جنوب استان از گواتر تا زرآباد با یکهزار و ۱۶۳ هکتار مزرعه پرورش میگو در ۲ سایت بزرگ کشت و صنعت گوردیم در کنارک و مجتمع گواتر در دشتیاری، سالانه ظرفیت تولید ۲ هزار تن میگو وجود دارد.
علی فاتحی جهانتیغ در گفت گو با خبرنگار ایسنا اظهارکرد: سیستان و بلوچستان بعنون یکی از قطبهای پرورش میگوی کشور سالانه ظرفیت تولید ۱۹۷ میلیون قطع پست لارو (بچه میگو) را دارد.
وی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان با داشتن ۳۲۰ کیلومتر نوار ساحلی یکی از مهمترین مناطق تولید پرورش میگوی کشور است، تصریح کرد: ۳۲ هزار هکتار مزرعه مستعد پرورش میگو در سواحل سیستان و بلوچستان وجود دارد که که با سرمایه گذاری بخش خصوصی و حمایت دولت و استفاده از روشهای نوین پرورش، میتوان در سال ۷۰ هزار تن میگو تولید کرد و استان را در آبزی پروری در کشور به بزرگترین تولید کننده این صنعت دریایی تبدیل کرد.
سرپرست اداره کل شیلاتسیستان و بلوچستان به برگزاری همایش اصلاح ساختار پرورش میگو در بندر چابهار با هدف تغییر الگوی پرورش میگو از حالت سنتی به صنعتی و بهرهوری بیشتر از این صنعت در بندر چابهار اشاره کرد و افزود: این همایش که با همکاری انجمن صفی میگو و مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور چابهار بمدت ۲ روز با حضور بهرهبردارن و مدیرانکل شیلات استانهای شمالی و جنوبی (استانهای بندری) در چابهار برگزار شد.
وی بیان کرد: آنچه که میتواند در تغییر ساختار پرورش میگو کمک کنند، مقابله با برخی از تهدیدها مثل بیماریها، انتقال تجربیات و استفاده از روشهای علمی نوین است که در آینده باعث رونق صنعت پرورشمیگوی در کشور می شود، هم امنیت غذایی را تضمین می کند.
همچنین معدنی ، مدیر کل دفتر میگوی سازمان شیلات ایران نیز در سفر به چابهار و بازدید از مزارع پرورش میگو به خبرنگار ما گفت: سند علمی و راهبردی برای رونق پرورش میگو در استانهای ساحلی کشور تدوین شد.
مدیر کل دفتر میگوی سازمان شیلات ایران افزود: این سند بمنظور بهره وری بهتر وبیشتر از صنعت آبزی پروری بویژه پرورش میگو، در مزارع زیرکشت، و مقابله با برخی از تهدیدهای محیطی از جمله بیماری مقابله با بیماری میگو ازمان کاشت تا برداشت است.
ویاظهار کرد: در سازمان شیلات ایران باتوجه به ظرفیتی که در سواحل کشور وجود دارد، یک چشم انداز بلند مدت تعیین شده است که براساس این چشم انداز ما باید به تولید ۱۶۰ هزارتن میگو برسیم.
معدنی ادامه داد: اگر ما براساس اخرین استانداردهای علمی حرکت نکنیم و اگر کار مطالعاتی وتحقیقاتی انجام نشود، ما هرگز به چشم انداز ۱۶۰هزار تن تولیدمیگو در سال نخواهیم رسید.
وی گفت: تولیدو تکثیر میگویکصعنت بسیار ارزشمند و سود آور است که در دنیا جایگاه و یژهای دارد، حتما باید برای ارز اوری و استفاده از این ظرفیت خدادادی باید ما در کشور برنامه داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: احداث مزارع جدید با استفاده از روشهای روز دنیا یکی از اولویتهای ما برای میگو پروری در سواحل ایران است که برای اینکار حتما باید زیرساختهای را لازم را آماده کنیم ودولت هم باید در این به تولیدکنندگان کمک کند.
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید