ضرورت حفاظت مشارکتی از یوز پلنگ ایرانی
نوید زمانی در گفتوگو با ایسنا با انتقاد از تکثیر یوزپلنگ در اسارت، اظهار کرد: یوزپلنگ در اسارت نمیتواند جفتگیری کند؛ از مجموع چهار قلاده یوز پلنگ با اجرای طرح یوز در قفس سه توله در شرایط سزارین متولد شد که توانایی زیست نداشتند و تلف شدند.
وی با تاکید براینکه تکثیر در اسارت، نابودی یوز پلنگ ایرانی را به دنبال داشت، خاطرنشان کرد: اولویت حفاظت از این گونه در حال انقراض حفاظت مشارکتی با استفاده از ظرفیت علاقمندان به محیط زیست است.
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان ادامه داد: یکی دیگر از چالشهایی که باید برای حفاظت از گونه یوز پلنگ ایرانی نیاز است برطرف شود، وجود سگهای بیصاحب که به صورت گلهای در نزدیگی زیستگاه یوز پلنگ زندگی میکنند و باید آنها از زیستگاه این جانور دور کنیم چون این سگها به صورت گلهای به یوز پلنگ و تولهاش حمله کرده و آنها را دوره کرده و از بین میبرند.
زمانی با بیان اینکه برای حفاظت از یوز پلنگ ایرانی اقدامات خوبی انجام شده است، افزود: جمعآوری سگهای ولگرد از زیستگاه یوز پلنگ مشارکت مردمی را میطلبد.
وی گفت: در کشور چهار میلیون سگ ولگرد وجود دارد که عقیمسازی آنها به لحاظ هزینهای که صرف میشود مقرون به صرفه نیست و از مردم میخواهیم از غذا دادن به سگهای بلاصاحب خود داری کنند و البته مدیریت پسماند در این مسیر نیز ضرورت دارد.
سگهای بلاصاحب تهدیدی برای سلامت انسان محسوب میشوند
استادیار محیط زیست و حیات وحش دانشگاه لرستان بابیان اینکه در مواردی مشاهده شده که این سگها با گرگ جفتگیری داشته و دو رگه سگ و گرگ نیز ایجاد شده است، تصریح کرد: جمعیت سگهای بلاصاحب تهدیدی برای سلامت انسان محسوب میشود براساس آماری که داده شده ۸۰ انسان سال گذشته توسط سگهای ولگرد و دو رگههای سگ و گرگ از بین رفتند که تنها ۱۳ مورد آنها در استان همدان اتفاق افتاد.
عضو هیات علمی محیط زیست و حیات وحش دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان تاکید کرد: با این اوصاف چنانچه زیستگاه یوز پلنگ محافظت شود این گونه تکثیر خواهد داشت.
زمانی بیان کرد: تخریب زیستگاه این گونه در معرض انقراض با فعالیتها نظامی، کشاورزی، عمرانی (جادهسازی) از بین رفته است و شرایط زیستگاه در غرب کشور به گونهای نیست که یوز در آنجا زیست کند.
وی بر حفاظت از یوز پلنگ ایرانی تاکید داشت و با بیان اینکه این گونه چتری چنانچه حفاظت شود چون گستره زیستگاهش زیاد است نشان از سالم بودن زیستگاه دارد، یادآور شد: حفاظت از یوز پلنگ ایرانی یعنی حفاظت از یک سوم مساحت کشورمان ایران؛ با حفاظت از این گونه سایر گونههای جانوری نیز حفظ خواهند شد.
ایجاد تورهای حیات وحش با حضور محیطبانان و لیدرهای طبیعتگری برای آگاهیبخشی
استادیار محیط زیست و حیات وحش دانشگاه لرستان با بیان اینکه اگر از گونهای زیستی حفاظت میشود میخواهیم زیستگاه خودمان حفظ شود، گفت: ضرورت دارد ذخایر وحشی را به عنوان ذخایر ژنتیکی برای اکنون و آینده حفظ کنیم.
زمانی در خصوص حفاظت مشارکتی با بیان اینکه یکی از کارکردهای حفاظت از گونههای در معرض انقراض به ویژه یوز پلنگ ایرانی استفاده از ظرفیت متخصصان و نخبگان و پتانسیل استانهای مختلف است، تصریح کرد: باید جوامع محلی به کمک فعالان زیست محیطی و دوستداران حیات وحش بیاییند این مهم اتفاق بیفتد.
عضو هیات علیم دانشگاه لرستان خاطرنشان کرد: نیاز است برای افزایش آگاهی مردم و دانشجویان تورهای حیات وحش با حضور محیطبانان و لیدرهای طبیعتگری تشکیل و از زیستگاه و طعمههای یوز پلنگ ایرانی بازدید شود.
وی با بیان اینکه وسایل نقلیه، سگ چوپان، ساربانان شتر، راهآهن و ناآگاهی جوامع محلی از عواملی هستند که در نابودی یوز پلنگ ایرانی نقش داشتند و دارند، گفت: ایجاد یک مرکز حفاظتی و رسانهای تحت عنوان ساعتی با یوز ایرانی در مدارس میتواند در امر حفاظت مشارکتی مردم موثر باشد.
انتهای پیام
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید