تولید و تجارت

فروش سالانه ۲۰ میلیارد نخ سیگار قاچاق در کشور



به گزارش خبرگزاری مهر، طبق اظهارات مقامات وزارت صمت، «لوازم‌یدکی خودرو»، «لوازم‌خانگی»، «لوازم آرایشی و بهداشتی»، «پوشاک» و «دخانیات»، به‌عنوان پنج اولویت نخست این وزارتخانه در رابطه‌با طرح‌های مبارزه با قاچاق کالا در کشور هستند؛ بر همین اساس، مقابله با کالای قاچاق و تقلبی از خردادماه سال گذشته با تمرکز بر بازار دخانیات وارد فاز جدیدی شده است.

هر چند مقدار واقعی قاچاق مشخص نیست؛ اما از مابه‌التفاوت تولید و مصرف، می‌توان تخمینی از میزان واردات قاچاق این کالا به کشور را برآورد کرد، بر همین اساس و با فرض مصرف ۸۰ میلیارد نخ و تولید ۶۸ میلیارد نخ سیگار در کشور، قاچاق انواع سیگار در سال گذشته به بیش از ۱۰ میلیارد نخ می‌رسد. بر همین اساس، حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد بازار دخانیات در اختیار برندها و تولید قانونی داخلی و ۱۵ تا ۲۰ درصد در اختیار قاچاق است. با این حساب، میزان محصولات قاچاق و تقلبی در گروه کالایی دخانیات بسیار بالاست.

در همین رابطه، اخیراً محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزیر صمت گفته است: فروش انواع محصولات دخانی در تمام واحدهای توزیعِ عمده و خرده‌فروشی می‌بایست با شناسه کالا صورت پذیرد؛ همچنین با اجرای طرح شناسه کالا نباید شاهد وجود کالاهای قاچاق در بازار باشیم؛ زیرا بر اساس شناسه کالای الصاقی، برخوردها با عرضه‌کنندگان محصولات دخانی قاچاق در بازار تسهیل خواهد شد.

بازار مملو از سیگار و تنباکوی قاچاق، جعلی و تقلبی

در همین زمینه، ، رئیس انجمن تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات دخانی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: حدود یک ماه پیش وزارت اطلاعات با همکاری نسبت به برخورد با تعدادی از سرشبکه‌های قاچاق محصولات دخانی اقدام قابل‌توجهی انجام داد؛ اما از آن تاریخ به بعد هیچ‌گونه نظارت و برخوردی در سطح عرضه با محصولات دخانی قاچاق و همچنین با مرکز اصلی عرضه محصولات دخانی قاچاق در استان‌ها مشاهده نمی‌شود، به همین دلیل در حال حاضر بازار مملو از سیگار و تنباکوی قاچاق، جعلی و تقلبی است.

مشکلات تولیدکنندگان محصولات دخانی

تاجدار در خصوص تولید محصولات دخانی در کشور بیان کرد: شرایط تولید به دلیل مشکلات متعدد تولیدکنندگان در تأیید ثبت سفارش مواد اولیه، تأیید کوتاژهای ترخیص مواد اولیه و غیره در وزارت صمت تا پروسه طولانی تخصیص و تأمین ارز از سوی بانک مرکزی و همچنین مسیرهای قرمز ترخیص مواد اولیه، کارشناسان مجازی و غیره در گمرکات، سرعت تولید دخانیات در داخل کشور را به‌شدت کند کرده و به طور هم‌زمان هزینه‌های تولید را نیز بالا برده است.

وی ادامه داد: افزایش میزان دریافت مالیات از تولیدکنندگان داخلی در قالب قوانین متعدد از جمله قانون بودجه سالانه، قانون ارزش‌افزوده و قانون برنامه ۵ ساله نرخ تولیدات داخلی را در مقایسه با کشورهای اطراف به‌شدت افزایش داده و بازار را در اختیار قاچاقچیان قرار داده است.

فروش سالانه ۲۰ میلیارد نخ سیگار و ۵۰۰۰ تن تنباکو قاچاق در کشور

رئیس انجمن دخانیات در پایان با ابراز امیدواری به اینکه سیاست‌گذاران این حوزه شرایط تولید محصولات دخانی در کشور را تسهیل کنند، گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده در انجمن دخانیات، سالانه بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد نخ سیگار و بیش از ۵۰۰۰ تن تنباکو، قاچاق و جعل می‌شود.

به گزارش مهر، بنا بر اعلام سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، در سال گذشته بیش از ۵ هزار و ۷۰۰ پرونده مظنون به قاچاق در سطح عرضه به ارزش بیش از ۹ هزار میلیارد تومان تشکیل شده که به لحاظ تعداد پرونده‌ها، نزدیک به ۳۷ درصد پرونده‌ها مربوط به کالاهای دخانی می‌شود.

از طرف دیگر، برخی بررسی‌ها نشان می‌دهد که به لحاظ ارزش، تنها ۳ تا ۸ درصد از مجموع سیگارهای قاچاق، کشف و ضبط می‌شوند و مابقی به‌راحتی در داخل کشور توزیع و مصرف می‌شود. بااین‌حال، اجرای طرح مقابله با قاچاق سیگار در سطح عرضه از سوی وزارت صمت که با مشارکت سایر دستگاه‌های مسئول آغاز شده است، می‌تواند موجب کاهش واردات کالای دخانی قاچاق به کشور شود.



منبع ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا