آخرین اخبار

لایحه بودجه 1404 انبساطی نیست


مسعود پزشکیان

به گزارش ایکنا، ، رئیس‌جمهور کشورمان در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی با مردم که شامگاه امشب، دوشنبه 12 آذرماه به صورت زنده پخش شد، ضمن تبریک روز قانون و مجلس و تسلیت ایام عزاداری حضرت زهرا(س)، درباره فعالیت بیش از 100 روزه دولت وفاق ملی، گفت: در این مدت 100 روز با فعالیت های مختلف مواجه بودیم. شب تحلیف اسماعیل هنیه را در خاک ما شهید کردند و بعد از آن با مشکلات مختلف درگیری ها و جنگ های منطقه روبرو شدیم و مقداری روند و آرامشی که در ادامه کار باید می داشتیم بهم خورد. سپس تلاش کردیم تا هیئت دولت را براساس نظرسنجی های مختلف از کارشناسان، احزاب و جناح ها انتخاب و به مجلس معرفی کنیم. 

وی ادامه داد: مجلس شورای اسلامی رأی استثنایی به تمام اعضای کابینه دادند و دولت شروع به کار کرد. از آغاز به کار مشکلاتی که داشتیم، بحث بدهی به گندمکاران، پرستاران و اعتراضات آنها و مشکلات بازنشسته ها و پاداش آنها بود که تلاش کردیم آنها را به طریقی حل کنیم. مبنای ما اجرای چشم انداز، قانون و سیاست ها بود. قانون برنامه را به هر کدام از وزرا ارائه کردیم تا برای هر کدام از بندها برنامه های عملیاتی خود را تدوین کنند. 

پزشکیان اظهار کرد: به سرعت مجبور به ارائه لایحه بودجه 1404 بودیم که در این راستا کارهای شبانه روزی از سوی کارشناسان و هیئت دولت انجام شد. کار مناسب در این زمان، هر آنچه در بودجه بود در اعداد و ارقام انجام دادیم. خیلی گفتند بودجه را انبساطی را نوشته ایم در حالی که اینجور نبود و مجلس محترم بررسی کردند و به کلیات بودجه رای دادند و از دیروز ارزیابی بودجه را شروع کردند. 

نهمین رئیس‌جمهور کشورمان به وفاق ملی اشاره کرد و گفت: برای نخستین بار استاندار سنی کرُد را در کردستان معرفی کردیم و استاندار عرب را در خوزستان و قشقایی را در استان فارس و بلوچ را در سیستان و بلوچستان معرفی کردیم و باور داشتیم همه قومیت ها و سلایق را براساس شایستگی بکار بگیریم این شکل گرفت. برای اولین بار است که تعداد خانم های به کار گرفته شده در وزارتخانه ها و سایر دستگاه ها بیش از دوره های گذشته است و تمام اینها بدون مساعدت و پشتیبانی مقام معظم رهبری امکان پذیر نبود اگر ایشان پشتیبانی نمی کردند در این روند ارزیابی ها خود به خود رد می شدند. این نگاه رهبر معظم انقلاب در ایجاد وفاق و همدلی موجب این روند شد. 

پزشکیان درباره بحث ناترازی انرژی، نفت و گاز، بنزین و نگرانی های ایجاد شده برای مردم از افزایش قیمت بنزین با توجه به سوابق، بیان کرد: واقعیت این است که ما با ناترازی های بسیار بدی مواجه هستیم؛ ناترازی گاز، برق، انرژی، آب، پول و محیط زیست داریم و تمام آنها در حدی هستند که امکان دارد با بحران روبرو شویم. در تابستان برق کارخانه ها قطع شده بود. قرار بود تولید امسال افزایش پیدا کند اما نه تنها افزایش پیدا نکرد بلکه کاهش هم داشت. برقی که در کشور استفاده می شود دو سه برابر سرانه انگلیس و المان و سایر کشورهاست. در کشورهای خارج هنگامی که وزیر بودم، در کانادا و کشورهای اروپایی جایی لوستر نمی بینیم اما خیلی راحت در یک اتاق چند تا لوستر گذاشته و چراغ های متعدد روشن می کنیم؛ نتیجه اینکه نیاز ما با توان ما همخوانی ندارد. 

رئیس دولت چهاردهم افزود: هنگامی که دولت را تحویل گرفتیم ذخایر گاز و نفت و گازوئیل و سوخت در نیروگاه ها سه و خورده ای میلیارد متر مکعب بود. اگر این به 700 مترمکعب برسد نمی توان سوخت به نیروگاه ها داد. اگر اکنون مراقبت نشود گاز باید قطع شود. 

وی درباره برنامه جامع دولت چهاردهم برای حل این مشکل، تأکید کرد: به نظر من که یک پزشک هستم برای دردها مسکن داده ایم و آنها را درمان نکرده ایم. روند ناترازی ها در دولت های قبلی به جایی رسیده که بحرانی شده است. الان چاه های نفت که باید گاز تزریق کنیم از آن گاز استخراج می کنیم یعنی نمی توان از آن نفت استخراج کنیم. اگر نتوانیم برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد. 

پزشکیان تصریح کرد: ما از نظر نفت و گاز در دنیا دارای جایگاه بالایی هستیم چرا باید به این وضع بیفتیم به دلیل اینکه درمان نکردیم. اگر سیستمی به درستی عمل نشود نباید درمان کرد یا باید مسکن تزریق کرد. گروه هایی در این زمینه از اقتصاددان ها و اساتید دانشگاه برای تغییر برنامه اقتصادی کشور شکل گرفتند؛ رشد اقتصادی، تولید، رشد سرمایه گذاری، ناترازی ها و ثبات اقتصادی، معیشت و ثبات در امنیت غذایی و درمان ناترازی ها و برنامه های اولویت دار صنایع یا کارهایی که پیشران اقتصاد و تولید هستند. 25 زیربرنامه برای آنها تدوین شده است و نهایتا باید مشکل ناترازی ها را حل کنیم تا به جایی نرسد که نتوان کاری کرد.  

وی ادامه داد:  ناترازی انرژی یک مجموعه است. ما نمی توانیم حقوق بازنشستگان، گندمکاران و پرسنل را بدهیم. هیچ کارشناسی در ایران و یا در دنیا این روند را قبول ندارد. درمان می خواهد اما این درمان را چگونه باید انجام داد. باید بنشینیم که با نگاه به معیشت و زندگی مردم این مداخله را انجام دهیم تا جلوی فشار و تورم را برای مردم بگیریم. 

پزشکیان اظهار کرد: کل اعتبار و ارزی که به دانشگاه ها می دهیم دو میلیارد دلار است. دانشگاهی که آینده کشور و جوانان ما را می سازد. ما می توانیم موقتا مسکن بزنیم تا از این جریان عبور کنیم اما هنگامی به بنزین دلار می دهیم و صادر می کنیم پشت سر آن تورم می آورد و این تورم به اقشار پایین فشار می آورد. تورم یعنی از جیب محرومین و کارمندان برداشتن اما اینکه چگونه باید عمل کنیم کارشناسان بررسی می کنند و واقعیت را می گوییم. 

نهمین رئیس‌جمهور کشورمان گفت: دیروز هم در جلسه غیر علنی مجلس اعداد و ارقام را بیان کردیم. واقعیت ها را که نمی توان پنهان کرد. کارخانه اگر کار نکند نمی توانیم مالیات بگیریم. اگر مالیات نگیریم باید پول چاپ کنیم و این یعنی تورم. چند سال پشت سر هم ما تورم 40 درصد داریم. 

پزشکیان بیان کرد: کل تورم 33 درصد است که تا پایان سال نیز در این حدود باقی خواهد ماند. 15 میلیارد دلار برای نهاده ها و کالاهای اساسی بدهند اما 12 میلیارد دلار است و 5 میلیارد دلار هم پیش خرید کردند و استجازه گرفتیم از مقام معظم رهبری که از صندوق برداریم و فعلا این مشکل را حل کنیم. چون پول نیست. اجازه برداشتن از صندوق، همین مسکن است. کل پولی که به دست دولت برسد 12 میلیارد دلار است اما پول مصرف انرژی 150 میلیارد دلار است. باید بپذیریم کارشناسان و متخصصان برای این مسئله راه حل پیدا کند و کاری کنیم اقشار متوسط روبه پایین مشکل پیدا نکنند و آن را درمان کنیم. 

خبر در حال تکمیل است.

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا