مخالفت تولیدکنندگان با حذف تلرانس؛ میتوان برای کنترل کم فروشی رقم را کمتر کرد
عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان اینکه درج تلرانس وزن روی کالا برای پیش بینی موارد جذب یا از دست دادن رطوبت و خطای دستگاه توزین است، گفت: سازمان ملی استاندارد بهتر است برای کنترل کم فروشی همان تلرانس را کنترل کنند و اگر از نظر سازمان استاندارد میزان تلرانس زیاد است، میتواند این رقم را کاهش دهد.
به گزارش ایسنا، روز گذشته رئیس مرکز اندازه شناسی و اوزان سازمان ملی استاندارد اعلام کرد که از این پس تولیدکنندگان باید وزن خالص محصول تولیدی را بر روی بسته بندی درج کنند و هرگونه درج وزن کالا با (تلرانس) کمینه یا بیشینه بر روی بستهبندی، غیر قانونی است و تولیدکنندگان موظفند تا دی ماه خطوط تولید خود را بر اساس وزن خالص محصول تنظیم کنند. موضوعی که به نظر میرسد مشکلاتی برای تولیدکنندگان ایجاد خواهد کرد.
در این رابطه آرمان خالقی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه تلرانسها در حدخطاهای احتمالی دستگاههای توزین صنعتی است، گفت: برای مثال ممکن است روی کالایی که ۵۰۰ گرم وزن دارد، رقم ۵±۵۰۰ درج شده باشد که یعنی اگر خطایی پیش بیاید و دستگاه توزین دقیق عمل نکند، تولیدکننده بتواند در مقابل مشتری پاسخگو باشد.
وی با بیان اگر وزن محصول با همین تلرانس اختلاف داشته باشد، منجر به اختلاف و شکایت خواهد شد، تصریح کرد: خود سازمان ملی استاندارد در بررسی دستگاههای توزین، برای دادن برچسب استاندارد همین موضوع تلرانس را رعایت میکند. سازمان ملی استاندارد از باسکول و ترازوهایی که در مغازهها، فروشگاهها و کارخانهها استفاده میشود بازرسیهای دورهای دارد و به آنها برچسب تاییدیه میدهد. بنابراین خود استاندارد هم تا حدی خطای دستگاههای توزین را پذیرفته است.
خالقی با بیان اینکه نوشتن تلرانس با توافق سازمان ملی استاندارد انجام و در استانداردهای ابلاغی اعلام میشود، تصریح کرد: این رقم بر مبنای خطاهای رایج و افت محصول نوشته میشود. در مواردی ممکن است محصول زمان تولید میزان رطوبتی داشته باشد که بعد از مدتی آن را از دست بدهد و این افت پذیرفته شده است. اما اگر این موضوع در نظر گرفته شود، به خاطر این موضوع شرکت باید جریمه بپردازد. واحد تولیدی نمیتواند پیش بینی کند با تغییرات دما و غیره محصول تا زمانی که به دست مصرف کننده میرسد، دقیقا چه وزنی خواهد داشت. در مقابل کالاهایی هم هستند که ممکن است بعد از مدتی وزن بیشتری داشته باشند. برای مثال اگر پودر ماشین لباسشویی بعد از تولید به استانی با رطوبت بالاتر ارسال شود، با توجه به داشتن جعبه کارتنی ممکن است وزن بیشتری پیدا کند. همچنین در مورد آرد و گندم ذاتا تغییر وزن و وجود ضایعات وجود دارد.
وی با بیان اینکه پافشاری بر این میزان دقت، باب شکایت بیشتر را باز میکند و در نهایت باید جریمهای به دولت پرداخت شود، اظهار کرد: تولیدکنندگان ترازوی طلافروشی ندارند که با این دقت محصول را اندازه گیری کنند. سازمان ملی استاندارد بهتر است برای کنترل کم فروشی همان تلرانس را کنترل کنند. اگر از نظر سازمان استاندارد میزان تلرانس زیاد است، میتوانند این رقم را کاهش دهند. این تلرانس برای پیش بینی موارد جذب یا از دست دادن رطوبت و خطای دستگاه توزین است.
به گفته عضو هیئت مدیره خانه صمت مشکلات دیگری هم از سال گذشته برای تولیدکنندگان ایجاد شده است؛ از جمله اینکه فارغ از اندازه محصول، نشان استاندارد باید درصد مشخصی از سطح بستهبندی را به خود اختصاص دهد و نام فرآورده باید بزرگتر از برند نوشته شود، اما مردم معمولا به برند اعتماد میکنند. این تکالیف غیرضروری و غیرعرفی است.
انتهای پیام