اقتصاد > آب و انرژیانرژی

مصرف انرژی در ایران ۳.۵ برابر میانگین جهانی/ واردات گاز نداریم



به گزارش خبرنگار مهر، مدیرعامل شرکت ملی گاز امروز در نشست خبری گفت: با توجه به همه محدودیت‌ها و تلاش مجموعه‌های مختلف گازی، وضعیت گاز کشور پایدار است. همچنین میزان گازی که به شبکه تحویل داده می‌شود مناسب است.

وی افزود: مصرف کنندگان اصلی شامل بخش خانگی، صنایع غیر عمده، حمل نقل و کشاورزی می‌شود که مصرف این بخش در پیک مصرف ۸۵ درصد گاز تحویلی به شبکه است.

توکلی اضافه کرد: پس از آن گاز صنایع عمده مانند پتروشیمی، فولاد و… را تأمین می‌کنیم که در این بخش نزدیک به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعب ناترازی وجود دارد که باید سوخت جایگزین برای آن در نظر گرفت اما صنایع رغبتی به دریافت آن ندارند.

وی ادامه داد: در زمستان بخش‌های اولویت دار از ۲۳۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۰ میلیون مترمکعب می‌رسد.

توکلی با اشاره به اینکه در هیچ کجای دنیا سبد انرژی وابستگی ۷۰ درصدی به گاز ندارد، خاطر نشان کرد: همین امر موجب شده میزان گاز تحویلی ما و کشور چین برابری کند که دو دلیل دارد یکی تنوع سبد انرژی و دیگری بهینه سازی.

وی با اشاره به اینکه اکنون توده هوای سرد استان‌های شمالی را تحت تأثیر قرار داده است، اضافه کرد: تفاوتی که این توده با سایر توده‌های سرد دارد تحت تأثیر قرار دادن ۱۱ استان شمالی کشور است. برآورد شده هر یک درجه کاهش دما از طرف مشترکین خانگی ۲۵ میلیون متر مکعب در کاهش مصرف گاز تأثیر می‌گذارد یعنی با یک فاز عسلویه برابری می‌کند.

به گفته معاون وزیر نفت در امور گاز، ۷۵ درصد از منابع تولید گاز کشور در جنوب است و اکنون برودت هوا در شمال کشور است که باید گاز به این بخش انتقال یابد.

وی ادامه داد: زمانی که صنایع به علت محدودیت انرژی دچار خسران می‌شوند مردم نیز باید کمک کنند تا مصرف ما در حد نرم جهانی باشد زیرا مصرف انرژی در کشور ما ۳.۵ برابر میزان جهانی است.

به گفته توکلی، گاز تحویلی ما گاز مشخصی است و سومین تولید کننده دنیا هستیم اما ۷۲ درصد از سبد مصرفی انرژی متعلق به گاز است.

وی در پاسخ به سوال مهر مبنی بر چگونگی وضعیت واردات و سوآپ گاز با کشورهای همسایه خاطرنشان کرد: برای زمستان امسال حتماً یکی از مباحثی که دنبال می‌کنیم بحث واردات گاز است، در مرحله نهایی شدن یک قرارداد در این زمینه هستیم که البته حجم بالایی ندارد.

توکلی تصریح کرد: در حال حاضر هیچ واردات یا سوآپ گازی نداریم.

مدیر عامل شرکت ملی گاز خاطر نشان کرد: بر اساس پیش‌بینی سازمان هواشناسی که از ابتدای آبان هم مشاهده شد، زمستان امسال نزدیک به ۴ درجه سردتر خواهد بود و این به معنای افزایش ۱۰۰ میلیون مترمکعبی مصرف روزانه گاز کشور است.

به گفته توکلی، اجرای خط لوله گاز از کریدور دریایی هنوز بین ایران و روسیه بررسی و تعیین‌تکلیف نشده و حتی ممکن است اولویت نخست نباشد و انتقال گاز از طریق خشکی انجام شود.
وی همچنین درباره اجرای طرح انتقال گاز ایران به پاکستان بیان کرد: اینکه در پاکستان چه اراده‌ای برای اجرای این طرح وجود دارد در حوزه اختیار بنده نیست که نظر بدهم، اما ایران تعهد خود را در اجرای این خط لوله انجام داده است.

مدیرعامل در پایان با اشاره به گازرسانی به نیروگاه‌ها یادآور شد: سال ۱۴۰۲ مقدار گازی که باید تحویل مبادی صادراتی می‌شد، از سوی طرف مقابل دریافت نشد و از سویی سال گرم‌تری بود، همین موضوع سبب شد گاز بیشتری در شبکه بماند و سوخت بیشتری هم تحویل نیروگاه‌ها شود، به همین دلیل گفته می‌شود تحویل گاز به نیروگاه‌ها در نیمه نخست امسال کمتر از پارسال بوده اما نباید ملاک گازرسانی به نیروگاه‌ها، حجم تحویلی در سال ۱۴۰۲ باشد، زیرا در همین زمان امسال، ۸۳ درصد سبد گاز، به نیروگاه‌ها داده شده است

وی ادامه داد: حفظ حقوق مردم صرفاً در تأمین گاز خانگی نیست، وقتی در تابستان برق صنایع به دلیل هدر رفت انرژی قطع شود و یا در زمستان هم صنایع از لحاظ مصرف گاز محدود شوند این موضوع به نوعی تضییع حقوق مردم است چرا که اثر کلی بر اقتصاد کشور دارد پس لازم است این آگاهی بخشی صورت پذیرد که بدمصرفی مستقیم بر اقتصاد کشور تأثیرگذار است.

توکلی از شروع مذاکرات جدی بین ایران و روسیه در خصوص تجارت گازی دو کشور خبر داد و گفت: هنوز جزئیات میزان واردات گاز از روسیه و نحوه انتقال و تحویل آن نهایی نشده است، اما با توجه به تاکید برنامه هفتم و اسناد بالادستی، برای تبدیل ایران به هاب ترانزیت و تجارت گاز منطقه، توسعه تجارت گازی با روسیه در دستور کار است و دو طرف نیز در این زمینه عزم و اراده دارند.

به گفته وی، شبکه گاز شبکه مویرگی است که می‌تواند. فرصت‌های خوبی در بخش تجارت گاز ایجاد کند.

مدیرعامل شرکت ملی گاز خاطرنشان کرد: از ابتدای استخراج تا مصرف پرتی انرژی وجود دارد تا حدی در دنیا پذیرفته شده است که عدد آن در کشورهای مختلف متفاوت و در کشور ما زیر ۴ درصد است نزدیک به ۳۰ میلیون مشترک گاز در کشور وجود دارد که تا زمان رسیدن گاز به مشترکان بخشی از آن هدر می‌رود.



منبع مهر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا