ارتباطات و فن آوری اطلاعات

مهاجرت و قهر مدنی پژوهشگران تولید علم را کاهش داد



به گزارش خبرنگار مهر، دکتر علیرضا زالی در بیست و پنجمین جشنواره ابوریحان بیرونی که امروز سه شنبه یازدهم دی ماه در دانشکده پزشکی برگزار شد، با اشاره به سهم اندک پژوهش از تولید ناخالص داخلی گفت: متاسفانه در حال حاضر مجموع پولی که در کشور از درآمد داخلی اختصاص داده می‌شود، کمتر از نیم درصد است؛ در صورتی که قرار بود این مبلغ ۴ درصد باشد.

وی افزود: همین هزینه اندک هم در توسعه پژوهش مصرف نشده و این مبلغ بیشتر در پژوهش‌های ناکارآمد و غیر آکادمیک اختصاص داده شدند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به ‌گذاری آمریکا در دانشگاه‌های برتر دارای رتبه زیر ۱۰۰ این کشور، تاکید کرد: بدون هزینه و سرمایه‌گذاری، پژوهش ابتر است. سرمایه‌گذاری اندک و هزینه‌های قطره چکانی در پژوهش با سیاست‌های راهبردی پژوهش کشور همسویی ندارد.

زالی در مورد مشکلاتی که مهاجرت نیروی انسانی ایجاد کرده است، گفت: در سال‌های اخیر مهاجرت نیروی نخبه انسانی، خروج پژوهشگران و قهر مدنی پژوهشگران سبب شده تولیدات علمی کشور کم شود. عربستان، برزیل و هلند حول و حوش رتبه علمی ما هستند و برای رسیدن به رتبه‌های بالاتر باید سیاستگذاری‌های ما در کشور دچار دگردیسی شود.

وی با اشاره به ظرفیت ماده ۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان گفت: دانشگاه‌ها در این سال‌ها نتوانستند از مواهب قانون جهش دانش بنیان استفاده کنند. باید برای شادابی شرکت‌های دانش بنیان برنامه‌ریزی کنیم.

به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شناسایی اولویت‌های پژوهش کشور باید در هماهنگی با عرصه‌های جهانی باشد. برخی سال‌ها ناهماهنگی با پژوهش‌ جهانی سبب شد ما از عرصه‌های جهانی عقب بمانیم. در لبه‌های دانش هنوز در مراحل در اولیه پژوهش هستیم و میتوان برای آن برنامه‌ریزی کرد.

وی به انتخاب ترامپ در آمریکا و نقش او در توسعه هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: یکی از ایده‌های انتخاباتی ترامپ فناوری‌های نوین بود. همچنین انتخاب ایلان ماسک به عنوان یک فناور جسور در دولت افق‌های روشنی برای هوش مصنوعی ترسیم.

زالی به ظرفیت استفاده از فناوری‌های همگرا اشاره کرد و ادامه داد: همچنین جوایز نوبل فضای جهانی پژوهش را ترسیم می‌کند. اگر می‌خواهیم به مرجعیت برسیم باید در این مسیر این پژوهش‌ها حرکت کنیم.

وی با اشاره به اهمیت نیروی انسانی در توسعه پژوهش گفت: ما در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حوزه جذب پسادکتری و سرباز نخبه محدود نداریم و در حال برنامه ریزی برای جذب ۳۰۰ عضو هیئت علمی جوان تازه نفس هستیم. حتی اگر مجبور به فروش دانشگاه باشیم، جذب نیروی انسانی اهمیت دارد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: علاوه بر نیروی انسانی زیر ساخت نیز اهمیت دارد. ما به دنبال راه‌اندازی ریسرچ ویلیج research village و همچنین برج پژوهش در دانشگاه هستیم.

وی اظهار کرد: در ۲، ۳ سال اخیر یک نگاه غیر متوازن ملی در کشور شکل گرفت و به مقاله بی توجهی شد. پژوهش و فناوری دو بال یک مجموعه هستند. برخی صحبت‌ها باعث شد پژوهشگران حس کنند اعتبار پژوهش در نگاه مسئولین کم شده است‌؛ باید این نگاه اصلاح شود.

وی به ارتباط دانشگاه با صنعت اشاره کرد و گفت: باید برنامه‌ریزی کنیم که شرکت‌های ریسک پذیر به سمت سلامت بیایند. این شرکت‌ها کم‌ترین مشارکت را در حوزه سلامت داشته‌اند.

زالی با بیان اینکه مهاجرت نیروی انسانی موضوع جدی است، گفت: باید زمینه همکاری این نیروها در کشور فراهم شود که یک ظرفیت آن شرکت‌های دانش بنیان است.



منبع مهر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا