مواجهه کارگر با مخاطرات ناشی از کار در یک شیفت بیش از ۲۸هزار ثانیه است
به گزارش خبرگزاری مهر، علی مظفری، سرپرست اداره کل بازرسی کار در کارگاه آموزشی تدوین توصیه سیاستی چشمانداز صفر (کارگروه مقاوله نامه ۱۵۵ و کار شایسته) گفت: این نشست پیش درآمدی است بر یک رویداد ملی بزرگ در حوزه چشمانداز حادثه صفر (zero vision) که رویکرد اتحادیه بینالمللی تأمین اجتماعی در پیشگیری از حوادث شغلی محسوب میشود.
وی افزود: امیدوارم خروجی این کارگاه در آینده مسیری را فراهم کند که بتوانیم در کشور شاهد پویشی همگانی به منظور پیشگیری از حوادث کار باشیم.
مظفری با اشاره به مواد قانون کار در خصوص ایمنی و بهداشت کار، ادامه داد: یک کارگر در یک شیفت کاری ۲۸ هزار و ۸۰۰ ثانیه با مخاطرات ناشی از کار مواجه است؛ اینکه انتظار داشته باشیم در همه این ثانیهها این فرد خطایی را که منجر به آسیب به خودش و دیگران نشود نیازمند ایجاد شرایط ایمن در محیط کار است.
سرپرست اداره کل بازرسی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: به همین دلیل، به رغم نظارتها و آموزشهای مستمر، همچنان این امکان وجود دارد که خطاهای انسانی منجر به آسیب شغلی شود.
وی افزود: همان طور که در چشمانداز صفر تعریف شده است، باید به نحوی شرایط کارگاه را ایمن کرد که خطای سهوی کارگر منجر به آسیب جانی وی و سایر کارگران نشود، به این منظور باید مؤلفههای موجود در کارگاه را ایمن کنیم که این موضوع شامل تجهیزات داخل کارگاه، روند تولید ایمن و مواد اولیه ایمن نیز میشود.
مظفری تاکید کرد: توصیه ما این است که اگر تجهیزات کارگاه ناایمن است به جای اینکه چیزی را کنترل و مراقبت کنیم باید شرایط و تجهیزات داخل کارگاه را ایمن کنیم.
وی گفت: مسیر و رکن شرایط ایمن داخل کارگاه از تنظیم استانداردهای اجباری میگذرد و متأسفانه در این حوزه خلأ داریم.
وی با تاکید بر اینکه پیشگیری از حوادث کار مستلزم تدوین استانداردهای اجباری برای تجهیزات ماشینآلات درونکارگاهی است، توضیح داد: در محیط کارگاه باید به دنبال استانداردهای اجباری باشیم، هر چند دنیا به سمت استانداردهای تشویقی حرکت میکند اما ما باید به این نکته توجه کنیم که استانداردهای تشویقی زمانی موضوعیت دارد که کارگر امکان انتخاب یک محصول را داشته باشد.
مظفری افزود: وقتی مخاطب کارگر است و کارگر حق انتخابی ندارد، نمیتوانیم استانداردهای تشویقی را توسعه دهیم. به همین منظور باید از ترویج استانداردهای اجباری در سطح تجهیزات کارگری حمایت کنیم.
سرپرست اداره کل بازرسی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یادآور شد: استانداردهای اجباری نه تنها میتواند تولید داخل را ایمن کند بلکه از ورود تجهیزات غیر استاندارد از مبادی گمرکی کشور و ورود آنها به کارگاهها که عامل ایجاد حادثه هستند نیز جلوگیری میکند.
مظفری تصریح کرد: مسیر پیشگیری از حادثه و رکن چشمانداز حادثه صفر قطعاً از مسیر تجهیزات و ماشین آلات و روشهای استاندارد گذر خواهد کرد.