مولدسازی انفال به جای افزایش نرخ ارز؛ بهترین شیوه جبران کسری بودجه
خسرو غنیزاده، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با ایکنا، درباره ارتباط نرخ ارز با کسری بودجه اظهار کرد: متأسفانه سالهاست دولتها با به کار گرفتن شیوه منسوخ شده و زیانبار افزایش نرخ ارز با هدف جبران کسری بودجه، اقتصاد ایران را متورمتر از قبل کردهاند و قدرت خرید مردم را کاهش دادهاند. بازی با نرخ ارز، طلا و سکه فقط به نفع سوداگرانی است که در چند جبهه به ارزش پول ملی این کشور شبیخون زدهاند.
وی با بیان اینکه افزایش نرخ ارز قدرت خرید مردم را نصف کرده است، افزود: باید به جرئت گفت در کجراههای قرار گرفتیم که محصول اشتباهات مکرر در سیاستهای پولی و مالی است. باید پذیرفت با افزایش نرخ ارز، طلا و سکه هرچند دولت موفق به جبران کسری بودجه البته تا حدودی خواهد شد ولی این رویه تولید را ضعیف کرده و پول را بیارزش میکند.
با پدیده گرانفروشی مواجه هستیم
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: امروز به جای پدیده کمفروشی با پدیده گرانفروشی روبهرو هستیم؛ به هر حال وقتی ارزش پول ملی کاهش پیدا کند، مدام کالاها گران میشوند و این گرانفروشی از ارزش پول نشئت میگیرد چون پول، اعتباری است که مستمراً با تنزل ارزش مواجه شده و از چند طریق اقتصاد ملی را متحمل آسیب میسازد.
غنیزاده با اشاره به گره خوردن پول ملی به دلار گفت: چاپ پول بیپشتوانه، افزایش پایه پولی، افزایش نرخ ارز توسط دلالان و بانک مرکزی، اضافهبرداشت از ذخایر بانک مرکزی، سودهای تعیینی (و نه تحققی)، ارزشگذاری دفتری دارایی توسط بانکها و یا خلق اعتبار توسط شبکه بانکی و تشکیل حباب روانی انتظار تورمی، فشار هزینههای تولید و افزایش قیمت فروش، وجود عاملان غیرمولد در مسیر تولید تا مصرف که حاشیه کاذب سود ایجاد میکنند و در درآمد بخش مولّد بهصورت تحمیلی سهیم میشوند؛ از جمله مواردی به حساب میآیند که به گرانفروشی دامن زده و متأسفانه همه اینها هم از سیاستهای اشتباه دولتها در شیوه تأمین کسری بودجه از طریق افزایش نرخ ارز نشئت میگیرند.
وی تصریح کرد: دولتها قرار است تا کجا این بازی را ادامه دهند؟ آیا در بلندمدت اثرگذار خواهد بود؟ همه اینها پرسشهایی هستند که پاسخ مشخصی دارند. بازی با نرخ ارز فقط اثرگذاری موقتی به دنبال دارد و در بلندمدت جامعه را فقیرتر میکند، هزینههای خدماترسانی را افزایش میدهد و به همین دلیل فقرا از این خدمات محروم خواهند شد و اغنیاء نفع اصلی را میبرند و در نهایت شکاف اجتماعی به گسست اجتماعی تبدیل میشود. سوداگران علاقهای به افزایش ارزش پول ملی ندارند و سودشان در این است که پول ملی روز به روز کاهش پیدا کند تا به درآمدهای دلاری هنگفتی دست یابند و لذا دولت باید مراقب باشد به دام این افراد و سیاستها و تفکرات اشتباه اقتصادی نیفتد.
روش منسوخ افزایش نرخ ارز جواب نمیدهد
این کارشناس اقتصادی با ارائه راهکاری گفت: دولت به جای اینکه روش منسوخ افزایش نرخ ارز را با هدف جبران کسری بودجه به کار گیرد بهتر است به روشهای کارآمدی مانند زکات و انفال روی بیاورد. متأسفانه در سیستم پولی و بانکی کشور به تقلید کورکورانه از سیستم بهره و ربوی غرب پرداختهایم و در این رویه چنان افراط و تفریط شده که مدافعان اقتصاد غرب میگویند اقتصاد ایران هم باید کاملاً سرمایهداری شود؛ به عبارت بهتر گاه آن چنان در مسائل اقتصادى قائل به آزادى مىشوند که فرآیند آن نظام سرمایهدارى ظالمانه است و گاه چنان سلب آزادى مىکنند که نتیجه آن نظام کمونیسم و گرفتارىهاى آن است. مهم یافتن خط اعتدال و اقتصاد اسلامی و پول اسلامی و پول با پشتوانه و ثابت ماندن بر آن است.
غنیزاده اظهار کرد: خلق پول از هیچ که باعث کاهش ارزش پول ملی و نوسان ارز پول میشود به دلایل فقهی، خلاف شرع و حرام است. اینکه نرخ ارز افزایش پیدا میکند به معنای کاهش ارزش پول ملی و تبدیل آن به یک کاغذ بیارزش است. اگر میخواهیم به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم و اعتماد مردم را به پول ملی احیاء کنیم و بعد به سمت تقویت تولید داخلی پیش برویم؛ انجام این امر بدون اصلاح نظام پولی و مالی و رفتن به سمت پول اسلامی و بازار سرمایه اسلامی امکانپذیر نیست.
بهترین شیوه جبران کسری بودجه
وی گفت: بهترین شیوه برای جبران کسری بودجه، مولد کردن ثروت عظیم انفال است. مولدسازی انفال واجب الهی است و دولت باید به آن توجه داشته باشد. چرا باید در کشوری که یک درصد جمعیت جهان و هفت درصد منابع جهان را در اختیار دارد، فقر وجود داشته باشد؟ چون به حکم الهی به درستی عمل نمیشود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه قطعاً راه تحقق اصلاح نظام اقتصادی؛ اصلاح نظام پولی و احیاء مالیات اسلامی یعنی زکات بر مال و ثروتهای کنز شده است، اظهار کرد: بر این اساس میتوان نتیجه گرفت حفظ ارزش پول و قدرت خرید مردم مظلوم مصداق امانتداری و يک پيمان لازمالوفاست و باید در حکومت جمهوری اسلامی ایران رعایت شود ولی متأسفانه به این پیمان به درستی عمل نشده است. روزانه ۷ هزار میلیارد تومان خلق پول جدید انجام میشود که همین خلق پول عامل افزایش نرخ ارز و تورم است.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید