نامه خونین بورس / چه کسانی به رانت اطلاعاتی ۱۷ اردیبهشت دسترسی داشتند؟
به گزارش اقتصادآنلاین؛ در ابتدای این مصوبه شماره و تاریخ به چشم نمیخورد و از دید فعالان بازار این مساله ابهام اصلی این مصوبه است. در نامه نرخ گاز خوراک ۷۰۰۰ تومان، گاز سوخت پتروشیمی و گاز سوخت پالایشگاه و خوراک احیا فولاد، ۴۰۰۰ هزار تومان، گاز سوخت فلزات ۳۰۰۰ تومان، گاز سوخت سیمان ۱۰۰۰ تومان و سایر صنایع ۶۰۰ تومان به ازای هر مترمکعب در نظر گرفته شده است. ۱۰ درصد تخفیف هم برای تولیدکنندگان متانول در نظر گرفته شده است.
در انتهای نامه ابهام جدیدی نیز شکل گرفته و مجدد صحبت از سقف شده است. مشخص نیست نرخهای تعیین شده سقف نرخها مانند سال گذشته است و یا نرخ ثابت است.
آیا قرار است ۴ هاب مربوط به فرمول گاز خوراک حذف شود؟ با این شرایط مزیت رقابتی صنایع به صورت کامل از بین خواهد رفت و کاملاً بر خلاف دغدغه مقام معظم رهبری تولید لطمه خواهد خورد. به طور مثال صنعت متانول با توجه به قیمت فعلی متانول به شدت تحت فشار خواهد گرفت.
نکته جالبی که توجه فعالان بازار را به خود جلب کرد تاریخ جلسه هیئت وزیران است که همزمان با ریزش اردیبهشت ماه بازار است. چه کسانی این رانت اطلاعاتی را داشتهاند و سهامداران را متضرر کردهاند؟
به نظر میرسد کسری بودجه دولت در بلند مدت شرکتها را تحت تاثیر قرار خواهد داد و از سال ۱۳۹۷ تا کنون با آغاز مجدد تحریمها به مرور مزیتهای رقابتی صنایع در حال از دست رفتن است. در چنین شرایطی بازار سرمایه نمیتواند محل مناسبی برای سرمایه گذاری باشد و نتیجه این سرمایه گذاری، حرکت نقدینگی به سمت داراییهای غیرمولد است.
سیاستگذاران باید بدانند افزایش قیمت گاز، صنایع ایران را بیشتر از اروپا تحت تاثیر قرار داده است و جمله زمستان در حال آمدن است بیشتر شامل حال سهامداران بورس تهران است. یک روز افشای زیان خودرو زمستان بازار است؛ یک روز قیمتگذاری دستوری در فروش محصولات از بورس کالا و امروز قیمتگذاری دستوری در خرید مواد اولیه از وزارت نفت.