نسخه بهزراعی کشت در شرایط کمآبی ارائه شد
به گزارش برنا، مریم حسینی با تشریح آخرین دستاوردهای موسسه تحقیقات برنج کشور در حوزه بهنژادی اظهار کرد: اصلاح و معرفی رقم «هستی» حاصل پژوهش مشترک موسسه تحقیقات برنج کشور با سازمان انرژی اتمی (پژوهشکده کشاورزی هستهای) است.
وی با بیان اینکه این رقم جدید برنج «هستی» خوش کیفیت و متحمل به تنش خشکی بوده و کمآبی اواخر فصل کشت و کار را تا حدود چهار هفته تحمل میکند، بیان کرد: حفظ پایداری تولید در شرایط تنش خشکی و تغییرات اقلیمی پیش رو، هدف موسسه تحقیقات برنج کشور برای معرفی برنج هستی است.
وی با اشاره به معرفی رقم جدید دیگر با نام «امید» اضافه کرد: این رقم از انواع پرمحصول بوده و به طور متوسط در هر هکتار شالیزار هشت تن شلتوک تولید میشود، متحمل به بیماری بلاست است؛ هدف از معرفی این رقم نیز افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش تولید برنج ایرانی است.
حسینی؛ «توکا» را دیگر رقم جدید برنج عنوان و اظهار کرد: این نوع نیز حاصل ترکیب ۲ ژنوم محلی شامل؛ علی کاظمی و طارم دیلمانی است و حدود یک تا ۱.۵ تن بیشتر از رقم محلی محصول میدهد و تا حدی متحمل به خوابیدگی و ورس است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور بیان کرد: هدف از معرفی رقم برنج توکا نیز محافظت از ذخایر ژنتیکی ارقام محلی و بالابردن عملکرد ارقام محلی برای کشاورزانی است که به کشت آنها علاقمندند.
وی در ادامه از معرفی رقم جدید برنج «طارم مازند» خبر داد و گفت: این نوع حاصل خالصسازی توده محلی طارم و هدف از اصلاح و معرفی آن حفظ ژنوم تودههای محلی و تولید بذر طبقات رسمی برای عرضه وسیع به کشاورزان است.
حسینی اضافه کرد: افزایش عملکرد در واحد سطح، کیفیت مناسب ارقام معرفی شده و در نهایت رسیدن به تولید پایدار و امنیت غذایی از اهداف محوری معرفی ارقام جدید توسط موسسه تحقیقات برنج کشور است.
این مقام مسئول در ادامه با تشریح سایر اقدامات انجام شده در موسسه تحقیقات برنج کشور در بخش بهزراعی بیان کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی و تنشهای خشکی دستورالعمل بهزراعی کشت در شرایط کم آبی به کشاورزان ارائه شدهاست.
وی در این زمینه توضیح داد: در این روش آبیاری تناوبی در شرایط کمآبی در سطح وسیع در استانهای گیلان و مازندران عملیاتی شد و بدین منظور دستورالعمل بهزراعی یعنی کنترل آفات، بیماریها، علفهای هرز و کوددهی آن متناسب با آبیاری تناوبی تنظیم و به کشاورزان ارائه شد.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور اضافه کرد: با تدوین دستورالعمل بهزراعی کشت در شرایط کمآبی که همه متخصصان و محققان موسسه تحقیقات برنج کشور در آن نقش آفرین بودند؛ محققان و کارشناسان به صورت عملیاتی در کل فصل در کنار کشاورزان بوده وآموزش و پایش مداوم برای اجرای این دستورالعمل در مزارع انجام شد.
وی در ادامه ارائه نشریه فنی تغذیه گیاه از دیگر اقدامات انجام شده موسسه در حوزه بهزارعی عنوان کرد که در آن چگونگی کوددهی، میزان و زمان مصرف و استفاده از نوع کود در قالب کتاب و نشریه فنی به کشاورزان ارائه شدهاست.
حسینی اظهار کرد: بر این اساس در صورتی که کشاورزان کود را در زمان مناسب، مقدار مشخص و طبق دستورالعمل در مزرعه استفاده کنند علاوه بر برداشت محصول مناسب؛ ساقههای برنج نیز نسبت به خوابیدگی و بیماریها مقاومت بیشتری خواهند داشت و در نهایت محصول بیشتری برداشت می شود از این رو توجه به دستورالعمل به زراعی تغذیه گیاه به کشاورزان عزیز توصیه میشود.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور بیان کرد: شیوهنامه ارتقاء سلامت اکوسیستم شالیزار به روش مدیریت تلفیقی در شالیزارهای کشور نیز تهیه شده و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است، این دستورالعمل روشی برای کنترل غیرشیمیایی آفات و بیماریهای برنج است.
وی اظهار کرد: روش مدیریت تلفیقی ضمن سالمتر ماندن اکوسیستم به حفظ حشرات مفید و بهبود خاک و آب کمک میکند تا در مدت زمان طولانی با یک اکوسیستم پایدار و سالم تولید برنج انجام شود.
حسینی اضافه کرد: شیوهنامه این روش نوشته و در سطح وسیع اجرایی شد؛ نظارت بر اجرای این روش نیز در پنج هزار هکتار از اراضی شالیزاری استانهای گیلان، مازندران و گلستان توسط کارشناسان موسسه انجام گرفت.
وی در ادامه بیان کرد: علاوه بر موارد ذکر شده یکی از دستاوردهای این موسسه، شناسایی آفات نوظهور در شمال کشور و راههای کنترل آنهاست که توسط متخصصان و کارشناسان موسسه تحقیقات برنج کشور انجام شدهاست.
وی بیان کرد: تمامی این موارد به صورت نشریه فنی، دستورالعمل و شیوهنامه در تالار ترویج کشاورزی؛ رایگان در اختیار همگان قرار دارد و این موسسه آماده پاسخگویی به سئوالات کشاورزان و سایر بهره برداران است.
انتهای پیام/
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید