نقشه اسرائیل برای ایجاد ناامنی غذایی در لبنان ناکام ماند
به گزارش برنا، رژیم صهیونیستی که از هشتم اکتبر ۲۰۲۳ مناطق کشاورزی جنوب لبنان را هدف بمبهای فسفری قرار داده بود از بیست و سوم سپتامبر (دوشنبه دوم مهرماه) نیز به طور عمدی به هزاران هکتار از زمینهای کشاورزی در جنوب لبنان آسیبزده است.
این رژیم متجاوز همچنین با بمباران تعدادی از گذرگاههای مرزی لبنان (از جمله گذرگاه المصنع در مرز با سوریه) که نقض آشکار قوانین بینالمللی و بشردوستانه است به دنبال ایجاد ناامنی غذایی است، اما مقامات لبنان تاکید دارند که هیچ محصولی از بازار کم نشده و برای اطمینان از تداوم در زنجیرههای تولید کار میکنند. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرده که که ۷۰ درصد بخش کشاورزی لبنان به طور مستقیم و غیرمستقیم تحتتأثیر قرار گرفته است، زیرا هزاران هکتار به طور کامل یا تقریباً به طور کامل از بین رفته و ۶۵ هزار درخت زیتون به طور کامل بر اثر بمباران با فسفر سفید ممنوعه در سطح بینالمللی و همچنین بمباران با بمبهای خوشهای، سوخته است که دولت و وزارت کشاورزی به زمان طولانی برای پاکسازی این مزارع وسیع نیاز دارد.
زمینهای کشاورزی در ۷۱۲ شهر و شهرک هدف گرفته شدهعباس الحاج حسن وزیر کشاورزی دولت پیشبرد امور لبنان در گفتگو با العربی الجدید اعلام کرد تعداد کل آتشسوزیهای زمینهای کشاورزی ناشی از حملات اسرائیل به ۱۵۱۸ آتشسوزی بزرگ و کوچک و تعداد کل شهرهای هدف تجاوزات رژیم صهیونیستی تا قبل از سپتامبر در استانهای جنوبی و نبطیه به ۵۶ شهر رسیده بود، اما از ۲۳ سپتامبر (آغاز تجاوز گسترده اسرائیل به لبنان) تعداد شهرهای هدف در تمامی استانها به ۷۱۲ شهر رسیده است. وی افزود: در استانهای جنوبی، مساحت زمینهای کشاورزی کاملاً سوخته بیش از ۳۲۲۰ دونم (یک دونم معادل هزار مترمربع) و مساحت زمینهای آسیبدیده (جنگل و کشاورزی) ۷۲۰۰ دونم بوده است افزون بر اینکه بیش از ۶۰ هزار درخت زیتون کهنسال در حملات اسرائیل نابود شد. از نظر انواع محصولات کشاورزی مورد هدف در لبنان، زیتون، کاج، بلوط، سیب، موز، مرکبات و گندم هستند؛ افزون بر اینکه بیش از ۲ هزار گلخانه کشاورزی هم آسیبدیده است؛ بنابراین ۳۲ درصد از زمینهای کشاورزی شامل جبل لبنان، عکار و شمال به طور مستقیم آسیب ندیدند و ۴۷ درصد به طور محدود در البقاع، بعلبک و الهرمل و در نتیجه توقف آبرسانی و برخی امورات کشاورزی آسیب دیدند و ۲۱ درصد مربوط به جنوب و النبطیه به طور مستقیم و زیاد آسیب دیدند.
به گفته وزیر کشاورزی لبنان اراضی زیر کشت درختان زیتون و درختان میوه در استانهای جنوبی و نبطیه ۶۲ درصد از کل سطح زیر کشت این دو منطقه را تشکیل میدهد که به این معنی است که خسارات ناشی از تجاوزات رژیم صهیونیستی بر. بخش کشاورزی، نهتنها در کوتاهمدت، بلکه در بلندمدت تأثیر خواهد گذاشت.
از نظر تلفات دام، تلفشدن بیش از یک میلیون پرنده مرغ، تلفشدن بیش از ۱۸ هزار رأس دام و واردآمدن خسارت کامل به ۵۲۰۰ کندو زنبورعسل (کندو) از جمله آن است درحالیکه ۲۰ هزار کندوی دیگر زنبورعسل آسیب جزئی دیده و بیش از ۱۰ هزار متر انبار علوفه و خوراک دام هم نابود شده است. الحاج حسن گفت: ما با سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در حال جویا شدن اوضاع ۲۲ هزار کشاورز در مناطق درگیری هستیم تا بدانیم هنوز در مناطق زیر بمباران یا در اماکن اسکان آوارگان هستند و راههای حمایت از آنها را بررسی میکنیم.
به گفته وزیر کشاورزی لبنان، محصولات زراعی جنوب ۲۵ تا ۳۵ درصد از تولید ناخالص داخلی لبنان را تشکیل میدهند از درختان میوه تا حبوبات، انگور و اکثر محصولات کشاورزی؛ اما در حال حاضر که وارد فصل سرما میشویم غیر از چهار استان النبطیه، جنوب و بخش زیادی از البقاع مرکزی و شمالی که در معرض بمبارانهای اسرائیل قرار دارد در دیگر مناطق نظیر عکار، الضنیه، نوار ساحلی، جبل لبنان، البقاع مرکزی و برخی مناطق البقاع شمالی کشاورزی درحالتوسعه است.
بمباران گذرگاهها، ناقض قوانین بین المللی
الحاج حسن افزود: اگر تجاوز اسرائیل به لبنان با سرعت ادامه یابد، امنیت غذایی تهدید میشود و لازم به ذکر است که اسرائیل تعدادی از گذرگاههای مرزی را بمباران کرد و این نقض آشکار قوانین بینالمللی و حقوق بشردوستانه است که میخواهد مرزها را ببندد و کشور را از همه طرف در تنگنا قرار دهد.
وی ادامه داد: ما اکنون معتقدیم که حتی اگر تولید ما اندکی کاهشیافته باشد، هیچ محصولی در بازارها کمیاب نشده است و تلاش میکنیم تا در زنجیرههای تولید تداوم داشته باشیم تا هیچ یک از محصولات را از دست ندهیم و بدون شک عملیات صادرات محصولات کشاورزی نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. اما امنیت غذایی تا کنون قابلقبول است، اما بالاخره نگرانیم که اگر سرعت حملات ادامه یابد، بخش کشاورزی هم متزلزل میشود.
امنیت غذایی منطقه در گرو امنیت لبنان است
وزیر کشاورزی لبنان در پایان تأکید کرد اگر امنیت غذایی لبنان شکننده شود امنیت غذایی کشورهای عربی متزلزل خواهد شد، زیرا امنیت غذایی بین کشورهای عربی یکپارچه است و اگر یک یا چند کشور امنیت غذایی نداشته باشند امنیت غذایی از کل منطقه برچیده میشود. (در سال ۲۰۲۱، چهار کشور امارات متحده عربی، قطر، ایالات متحده آمریکا و کویت نیمی از صادرات محصولات کشاورزی لبنان را به خود اختصاص دادند.
امارات بزرگترین مقصد صادرات بوده. صادرات محصولات کشاورزی به این کشور طی دوره ۲۰۱۹-۲۰۲۱ با افزایش ۵،۷ برابری به ۲۶۴ میلیون دلار رسیده و ۲۸ درصد از کل صادرات را تشکیل میدهد و از سال گذشته لبنان صادرات محصولات کشاورزی به ویژه خیار و گوجه به عربستان سعودی را هم از سر گرفت.
الحاج حسن گفت: اسرائیل پیش از جنگ هم بیش از ۳۰ هزار بار قطعنامه ۱۷۰۱ را از زمین هوا و دریا نقض کرده است. لبنان از ۸ اکتبر ۲۰۲۳ بیش از ۱۷ هزار شهید و مجروح داشته است آن هم در برابر چشم جامعه بین المللی که بی تفاوت نشسته است.
انتهای پیام/
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید