نگاه به درون؛ راه برونرفت از مشکلات اقتصادی
مسائل اقتصادی، امروز یکی از اولویتهای نخست کشور است ورهبر انقلاب نیز درمراسم تنفیذ دکتر پزشکیان در مردادماه امسال به این موضوع تاکید کرده بودند؛ با اینحال کارشناسان یکی از اصلیترین مشکلات اقتصادی کشور را که به معیشت مردم آسیب زده مسائل داخلی میدانند و تاکید دارند برای حل مشکلات این مسائل حل شود. کارشناسان میگویند اقتصاد باید به بخش خصوصی و مردمی سپرده شود و کلید حل آن را باید درداخل جستوجو کرد نه درمذاکرات.عبدالناصرهمتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز میگوید: درشرایط کنونی اقتصاد ایران، چارهای جز توانمندسازی بخش خصوصی و تغییر صحنه حکمرانی اقتصاد برای مشارکت آحاد جامعه در اقتصاد و استفاده حداکثری از سرمایهها و ظرفیتهای عظیم ملی و ظرفیتهای داخلی وجود ندارد.
حل مشکلات نیازمند تدبیر
جعفر قادری، نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درخصوص اینکه چرا مذاکره راهحل مشکلات اقتصادی کشور نیست، به جامجم گفت: علت مشکلات اقتصادی و نوسانات نرخ ارز در کشور این است که نتوانستیم نقدینگی را به سمت بخش تولید و اقتصاد مولد هدایت کنیم. وی افزود: دستگاههای مختلف میتوانند از طریق شرکتهای عام پروژه، نقدینگی را به سمت بخشهای تولیدی هدایت کنند یا اینکه بانک مرکزی اجازه انتشار اوراق ارزی را بدهد تا بتوانیم مشکلات واحدهای ارزی نیمهتمام را حل کنیم. اگر مردم اطمینان داشته باشند که نقدینگیشان به سمتی میرود که میتواند سبب رونق تولید شود و زمینه را برای حفظ قدرت خریدشان فراهم کنند، سراغ ارز و خرید سکه نخواهند رفت. این نماینده مجلس تاکید کرد: اگر الان مردم چنین کاری را انجام نمیدهند و به سمتی میروند که منافع خودشان را جدای از منافع جامعه دنبال میکنند، دلیلش این است که ما راه را برای آنها باز نکردهایم، درحالیکه این حجم از واحدهای نیمهتمام در کشور وجود دارد و اگر به بهرهبرداری برسد، سبب تنوع درآمدهای ارزی میشود و از اقتصاد تکمحصولی خارج خواهیم شد.وی ادامه داد: باید ظرفیتهای مردمی را پای کار بیاوریم و مردم در اقتصاد نقش ایفا کنند. باید واحدهای صنعتی بزرگ را با مشارکت مردم فعال کنیم. اگر این کار انجام شود دلیلی ندارد که منتظر دیگران در خارج از کشور باشیم که به ما روی خوش نشان بدهند و بخواهند با اقتصاد ما بازی کنند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: اگر مسئولان جهادی اقدام کنند و مشکلات واحدهای تولیدی حل شود، برخی از مشکلات حل خواهد شد. امروز بسیاری از مسائل ما ارتباطی با تحریمها ندارد، البته برخی موانع و وجود دارد ولی اینکه برای تامین مالی از روشهای غیرتورمی استفاده نمیکنیم تا مشکل نقدینگی واحدهای تولیدی حل شود، ارتباطی به تحریم ندارد.قادری گفت: متاسفانه برخی مدیران دولتی نمیتوانند مسائل را حل کنند و مشکلات را به گردن تحریمها میاندازند در صورتیکه عمده مشکلات از تحریمها نیست و به بیتدبیری مدیران برمیگردد که نتوانستند از ظرفیتهای کشور استفاده کنند.
ریشه بسیاری از مشکلات، داخلی است
سیدجواد حسینیکیا، نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با جامجم درخصوص راهکار حل مشکلات اقتصادی کشور اظهار کرد: وزیر نفت چند روز پیش اعلام کرد که صادرات نفت ایران به بیشترین رقم ۱۰ سال گذشته رسیده که نشان میدهد تحریمها نتوانستند مانع فروش نفت ایران شود. امروز ایران در برخی حوزهها جزو کشورهای اول تا دهم جهان قرار دارد و در حوزههای مختلف نقشآفرینی میکند که نشان میدهد ایران یک کشور بزرگ و مقتدر است. وی افزود: ما امروز در مسائل معیشتی و اقتصادی مشکل داریم و این مشکل هم به موضوعات داخلی مربوط است. ضعف ما این است که نمیتوانیم نقدینگی جامعه را به سمت فعالیتهای تولیدی و ایجاد اشتغال ببریم و نتوانستیم ارزش پول ملی را افزایش دهیم و شفافیت را در داخل ایجاد کنیم. اینها ضعفهای داخلی ماست و ربطی هم به مسائل خارجی ندارد.حسینیکیا ادامه داد: امروز بنگاههای تولید ما با ۴۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت فعالیت میکنند و باید ناترازیها رفع شود تا ظرفیت خالی این بنگاهها فعال شده و ظرفیتهای صادراتی فراهم شود. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: امروز خودتحریمیها سبب مشکلات کشور شده است و نه تحریمهای بینالمللی. تحریم داخلی مانع فعالیتهای اقتصادی و عمرانی شده و مشکلات ما را بیشتر کرده است.
نیازمند اصلاحات ساختاری
وحید شقاقیشهری، استاد اقتصاد دانشگاه در گفتوگو با جامجم در مورد اینکه چرا راهکار حل مشکلات اقتصادی، مذاکره نیست؟ پاسخ داد: بخشی از مشکلات کلیدی کشور، مسائل داخلی است و بدون اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران حل نخواهد شد؛ حتی اگر تحریمها هم برداشته میشد باز فرجی حاصل نمیشد. البته ممکن است در کوتاهمدت انتظارات تورمی فروکش کند ولی این موضوع حلال مشکلات کشور نیست. وی تاکید کرد: الان اقتصادی داریم که همچنان حکمرانی اقتصادی، نهادها و ساختارهای آن مبتنی بر نفت اداره میشود ولی مسأله این است که به دلیل ناترازی دیگر نفتی نیست که بفروشیم. این کارشناس اقتصادی گفت: برای حل مشکلات باید اصلاحات اقتصادی انجام شود و مقام معظم رهبری هم بارها تاکید کردهاند که باید به بخش خصوصی میدان داده شود و این بخش (اقتصاد مردمی) وسط میدان بیاید ولی اقتصاد دولتی فضا را بر بخش خصوصی و مردمی شدن اقتصاد بسته و محیط کسبوکار مناسب برای حضور بخش خصوصی فراهم نیست و در مقابل انحصارها و شبهدولتیها حضور دارند. در این شرایط رقابتی در اقتصاد ایران شکل نمیگیرد، لذا در چنین محیطی امکان مقاومت در برابر تحریمها بهشدت کاهش پیدا میکند. شقاقیشهری با تاکید بر اینکه چارهای جز اصلاحات ساختاری در درون اقتصاد ایران نداریم، بیان کرد: صحنه اقتصاد ایران باید تغییر کند و فضا به نحوی باشد که برای فعالیت اقتصاد مردمی فراهم شود که جز با بهبود محیط اقتصاد کلان مقدور نیست.
منبع خبر: جام جم آنلاین
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید