آخرین اخبار

«وعده صادق» آغاز تحول بنیادین در معادلات منطقه است


به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسن ابوترابی‌فرد، خطیب جمعه تهران در خطبه اول نماز جمعه تهران، ۱۴ اردیبهشت‌ماه که در دانشگاه تهران برگزار شد، با عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع)، ضمن توصیه خود و دیگران به رعایت تقوای الهی و ادب در محضر ذات اقدس احدیت، گفت: یاد و نام معلم شهید آیت الله استاد مرتضی مطهری را گرامی می‌دارم. شخصیتی که در مدرسه انسان ساز قرآن و عترت تربیت شد و با کوله باری از دانش و معرفت، تقوا و ورع و بینش عمیق اجتماعی و سیاسی و درک درست از واقعیت های فکری در جامعه، حدود نیم قرن در راه اعتلای فکری، عقلانی و علمی جامعه اسلامی قلم زد و با دستیابی به مقام رفیع و شامخ شهادت به لقای خدای سبحان شتافت. لذا روز شهادت ایشان، روز معلم نامگذاری شد. 

وی در ادامه به جایگاه علم و تعلیم و تربیت در نگاه قرآن و نبی مکرم اسلام(ص) پرداخت و گفت: نخستین کریمه مبارکه که بنا بر اذعان مفسرین بر پیامبر اسلام(ص)  نازل شده است با واژه مقدس قرائت؛ قلم و علم و تعلیم و تربیت آغاز شده است «اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ، خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ، اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ، الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ».

دانش؛ معجزه اسلام و پیامبر اکرم(ص) 

وی افزود: پیام اول پیامبر خاتم(ص) برای بشریت، دانش و اساسا معجزه ایشان علم و دانش است نخستین کلمه که بر قلب ایشان نازل می شود، قرائت است؛ قرائتی که راه را برای سعادت بشر هموار می کند، قلم و کتابتی که در مسیر خلق کلمه طیبه و جامعه پاک و دنیای آراسته به علم و عمل صالح نقش ایفا میکند. قرائتی که با نام خدا آغاز میشود «اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ، خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ، اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ، الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ».

خطیب جمعه تهران بیان کرد: در اینجا خداوند در بالاترین سطح لطف و کرامت به پدیده ها یاد می شود زیرا انسان را آراسته به یک گوهر گرانبها به اسم قلم نموده است. میتوان ازاین کریمه مبارکه استفاده کرد که قلم پدیدهای است که تنها در اختیار انسان است. انسان در میان همه پدیدهها از این نعمت بزرگ مند است. قلم است که راه را برای خلق دانش و علم هموار میکند و راه را برای ارتقای جامعه بشری در پرتو علم هموار میکند.

ابوترابی‌فرد اضافه کرد: در واقع قلم است که نقش انتقال علم را برعهده دارد؛ «عَلَّمَ بِالْقَلَمِ». به تعبیر علامه مجلسی خداوند در پرتو قلم راه را برای فراگیری تمام علوم برای انسان هموار کرده است و انسان در میان همه پدیدهها، از بالاترین ظرفیت و استعداد برای فراگیری دانش برخوردار است؛ «وَعَلَّمَ ءَادَمَ ٱلأَسمَآءَ كُلَّهَا». خداوند معلم بدون واسطه انسان و انسان شاگرد اوست و این حضرت آدم(ع) است که دانش را از معلم هستی فرا میگیرد. تمام حقایق غیبی عالم را دریافت میکند. بعد این دانش و علم به ملائکه نیز عرضه میشود اما آنها قابلیت فراگیری این مرتبه از علم را ندارند.

خطیب جمعه تهران اظهار کرد: برخی از محققان اهل تفسیر میفرمایند «دانشی که به ملائکه عرضه شد میتواند انسان کامل باشد که مظهر اسمای حسنای الهی است». این جایگاه انسان است. بشر از این قابلیت برای فراگیری علم برخوردار است و انبیا(ص) آمدهاند که انسان عالم، جامعه آراسته به علم ایجاد و در پرتو علم، تحول عظیم در حیات انسانی در تمام ابعاد مادی و معنوی خلق کنند.

امام جمعه موقت تهران ابراز کرد: جامعه آراسته به قسط که انسان های عادل آن را به پا می دارند دستاورد آراستگی به علم و تصمیمات مبتنی بر دانش یعنی قول سدید است. قول سدید و کلام متقن یعنی سخن و تصمیم با بالاترین پشتوانه علمی یعنی کلمه طیبه.

جایگاه علم در مدرسه امام صادق(ع)

ابوترابی‌فرد بیان کرد: از این منظر «وعده صادق»، قول سدید بود که استحکام علمی و منطقی و پشتوانههای قوی کارشناسی و یک تجربه طولانی علمی آن را همراهی می کرد. وجود مبارک امام صادق(ع) در کلمات و سخنان خویش جایگاه علم و معلم را تبیین و تعریف میکنند. به بیان شیخ مفید وجود مبارک امام صادق(ع) نخستین مدرسه علمی را با حضور 4 هزار دانشجو در مدینه منوره در رشتههای متنوع علمی، تأسیس کردند. جابر بنحیان با بیش از 200 اثر ارزنده شاگرد این مدرسه است. 

خطیب جمعه تهران ابراز کرد :علم و دانش در مدرسه امام صادق(ع)، از جایگاهی استثنایی و ویژه برخوردار است. پیامبر اعظم(ص) میفرمایند «دانشمندترین انسان، انسانی است که توانایی داشته باشد از ظرفیتهای علمی انسانها بالاترین بهره را ببرد». این است که رهبر معظم انقلاب میفرمایند «ما از فراگیری علم و دانش بشری هیچ ابایی نداریم و استقبال میکنیم»؛ این سخن امام صادق(ع) است. باید برای حرکت در مرز دانش و علم، بالاترین دستاوردهای بشری را به کار گرفت. 

وی تصریح کرد: این است که معلم در ایران اسلامی باید در بالاترین سطح احترام و تکریم باشد. ارزش انسانها به دانش و علم است و دانش تراز انسان و جامعه را تعریف میکند. سکاندار هوشمند انقلاب که بر توسعه علمی و احترام به نهاد علم، دانشگاه و حوزههای علمیه تأکید دارند در پرتوی این واقعیت است. امام صادق(ع) میفرمایند «تمام پدیدههای عالم برای انسان در حال تحصیل علم؛ دانشجو، محصل، دانشآموز، معلم و استادی که در مسیر اعتلای علمی است، استغفار میکنند حتی ماهیان دریا». 

خطیب جمعه تهران بیان کرد :امام صادق(ع) میفرمایند: «طلب علم فریضه»؛ دانشجویان، معلمان، استادان و نهاد آموزش و پرورش که انسانی حاصل تلاش این نهاد آموزشی است و معلم ستون فقرات آموزش و پرورش است. این جایگاه علم در مدرسه دین است.

وی گفت: امیدوارم دولت سیزدهم جایگاه آنها را در منزلتی که شایسته آنها است، تعریف کند. همانطور که در روایت میفرمایند «علم را از دانشمندان و علما فراگیرید، دانشی که فراگرفتهاید به خواهران و برادران خویش بیآموزید» باید در محضر عالم حضور یافت و به تولید علم همت گماشت و از فضای ترجمه به تحقیق و پژوهش و خلق دانش و علم گام گذاشت. 

ابوترابی فرد تصریح کرد: لذا جامعه اسلامی، جامعهای است که یا درحال تحصیل علم یا در حال انتقال دانش و معارف به دیگران است. این جامعه، اینگونه پویا است. امیدوارم در این مسیر گام برداریم و با الهام از استاد شهید مطهری که عمر خود را برای فهم معارف و آراستگی به علم و عمل و حل در چالشهای فکری در حوزه و دانشگاه و تلاش برای پاسخ به چالشها سپری کرد در این راه گام برداریم.

وی ادامه داد: شهید مطهری پیش از پیروزی انقلاب و در اوایل دهه 50، به قم تشریف میآاوردند و دو جلسه منظومه داشتند و من محضر ایشان میرفتم. در جلسهای نگرانیهای خودم را از چالشهای فکری آن روز که در تهران و جوامع علمی مطرح بود، محضرشان عرض کردم، مطالب را تصدیق کردند اما پاسخ دادند «من قم نمیآیم، منظومه تدریس نمیکنم مگر اینکه حوزه به دانشی آراسته شود و این چالشها را درک کند و بتواند پاسخ دهد». ایشان عالم و محقق برای حل چالشهای جامعه و برون رفت از تنگناها تربیت میکرد.

بنابراین گزارش؛ حجت‌الاسلام والمسلمین ابوترابی‌فرد در خطبه‌ دوم نماز جمعه تهران ضمن توصیه خود و دیگران به رعایت تقوا گفت: در هفته گذشته دومین دور از اجلاس بین‌‌المللی ایران و آفریقا برگزار شد. این اجلاس مهم که با ابتکار دولت سیزدهم برگزار شد با حضور نمایندگان عالی رتبه از کشورهای قاره ثروتمند آفریقا و با حضور 30 تن از اساتید آفریقایی برگزار شد. در ابتدا از رئیس جمهور و وزیر صمت و تلاش موفق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در رگزاری این اجلاس تشکر می کنم و بر شکل‌‌گیری دبیرخانه این اجلاس در وزارت صمت و پیگیری این تصمیمات تشکر تأکید دارم.

وی ادامه داد: قاره آفریقا با حضور بیش از 54 کشور، بیش از 30 درصد از ذخایر طبیعی جهان، 40 درصد از ذخایر طلا و 90 درصد از ذخایر پلاتین را دارا است. براساس گزارش بانک بین‌المللی پول در میان 10 کشوری که در سال 2023 بالاترین سرعت و شتاب را در رشد اقتصادی داشتند، شش کشور آفریقایی قرار دارد. لذا تحکیم رابطه با این قاره کهن، ثروتمند و دارای انسان‌‌های آراسته به فضیلت دانش که در طول قرون گذشته مورد ستم استکبار جهانی قرار گرفته‌اند، یک ضرورت است. 

به کارگیری تعداد محدودی از کارت‌های تهاجمی در وعده صادق 

خطیب جمعه تهران با اشاره به عملیات وعده صادق، بیان کرد: در فضای جنگ شناختی که وضعیت میدان را رسانه‌‌ها و روایت‌‌ها تعریف می‌‌کنند، حماسه وعده صادق، بیش از هر حماسه دیگری، نیازمند روایت فتح است. باید به آن پرداخت و بنده به دو نگاه متفاوت به حجم این عملیات توجه می‌کنم.

امام جمعه موقت تهران اضافه کرد: فرمانده سپاه پاسداران تصریح کردند «این عملیات می‌‌توانست بسیار گسترده باشد اما ما عملیات محدودی را انجام دادیم، در اندازه شرارت دشمن خبیث» اما از نگاه تحلیلگران نظامی، وعده صادق، عملیات بسیار گسترده‌ای است. وعده صادق، آغاز تحول بنیادین در منطقه و معادلات سیاسی منطقه است. در این نبرد درخشان رژیم صهیونیستی، آمریکا، انگلیس، فرانسه و کشورهای همسو با آنها از تمام کارت‌های دفاعی خود استفاده کردند و تمام ظرفیت دفاعی خود را به کار برده‌اند اما ایران از تعداد محدودی از کارت‌های تهاجمی بهره گرفت. این نشان دهنده وضعیت میدان است.

ابوترابی‌فرد گفت: وعده صادق و تهاجم ایران یک تابوشکنی و اقدام سنجیده از جنس هشدار بود اما از نظر راهبردی، مقیاس، دامنه و پیچیدگی، عملیاتی بسیار قابل توجه بود. ایران قدرتمند فرماندهی خود را در پیچیده‌ترین و گسترده‌ترین عملیات پهپادی و موشکی در بالاترین سطح به نمایش گذاشت.

سوگ فروریختن افسانه شکست ناپذیری رژیم صهیونیستی

امام جمعه موقت تهران اظهار کرد: صهیونیست‌ها که با عملیات طوفان الاقصی نخستین شکست اطلاعاتی، امنیتی و نظامی بزرگ را تجربه کردند با اشتباه محاسباتی در حمله موشکی به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران که در حقیقت بخشی از خاک ایران است با عملیات پیروزمندانه وعده صادق در سوگ فروریختن تار و پود افسانه شکست ناپذیری خود نشستند و عصر جدیدی در منطقه آغاز شد که بازیگران اصلی آن پیروان پیامبر اعظم(ع)، ملل شجاع، مقتدر و صبور امت اسلامی و ستون فقرات آن محور مقاومت است.

وی ادامه داد: نیروهای مسلح کشور و فرمانده مقتدر هوافضای سپاه انقلاب اسلامی با استفاده از تعداد محدودی از نسل‌‌های قدیمی پهپادها، موشک‌‌های کروز و بالستیک با کلاهک بارشی، موفق شدند با تکنیک‌‌های نوین و پیچیده پرتابه‌‌های خود را از دیواره‌‌های آتش هشت لایه آمریکا و متحدان او و دیواره‌های چهار لایه رژیم صهیونیستی عبور داده و به اهداف تعیین شده اصابت دهند. این کار بزرگ فرزندان سلحشور امام(ره) و بازوان قدرتمند فرماندهی نیروهای مسلح و رهبر معظم و حکیم انقلاب اسلامی است.

ابوترابی‌فرد بیان کرد: به گزارش شبکه الجزیره رژیم اسرائیل موفق به سرنگونی موشک‌های پهپادهای ایرانی نشد و پرنده‌‌هایی که رهگیری شدند به لطف سامانه‌‌های آمریکا و متحدان او بود. باید متذکر شد موشک‌‌هایی که با هدف اصابت به هدف شلیک شدند با حجم بالاتر از انتظار به اهداف تعیین شده، دقیقا اصابت کردند. این عملیات اثبات کرد، ایران می‌‌تواند هر نقطه از عمق سرزمین‌‌های اشغالی را هدف قرار داده و رژیم متجاوز و کودک کش صهیونیستی را تنبیه کند.

وی تصریح کرد: این است که از نگاه کارشناسان غربی فکر و خیال و تصور پاسخ سخت‌‌تر ایران، نقش مهمی در ایجاد تزلزل در اسرائیل برای عملیات هجوم جدی علیه ایران داشت. پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی یک اقدام راهبردی، استراتژیک و دارای ابعاد گسترده دفاعی، امنیتی، سیاسی، اقتصادی و حتی حقوقی است. وعده صادق از نظر کارشناسان و تحلیلگران نظامی دارای پیامدهای میان مدت و بلند مدت است که به برخی از آنها اشاره می‌‌کنم.

خطیب جمعه تهران گفت: اول اینکه این عملیات ترکیبی، نظامی و سیاسی، نگاه تمامی قدرت‌های کوچک و بزرگ را معطوف به خود کرد و علاوه بر دستیابی به تمامی اهداف تعریف شده به عنوان رزمایش بزرگ فرامرزی تجربه‌های ارزشمندی را برای ساختار دفاعی کشور و محور مقاومت ایجاد کرد.

امام جمعه موقت تهران ادامه داد: دوم؛ اقدام دفاعی ایران با کاهش اعتبار بازدارندگی کشورهای غربی، ضریب امنیت کشور و منطقه و محور مقاومت را ارتقا بخشید. به بیان رئیس بخش خاورمیانه اندیشکده هادسن «این رخداد به معنای شکست آمریکا در بازدارندگی بود. سوم؛ به اذعان کارشناسان نظامی وعده صاق نمونه برجسته از نبرد فضایی چندلایه بود که برتری جمهوری اسلامی را در طراحی، فرماندهی و مدیریت میدان و انهدام اهداف به نمایش گذاشت. عملیاتی که هزینه بیش از 3 میلیارد دلاری را برای صهوینیستها و متحدان به همراه داشت.

ابوترابی‌فرد افزود: چهارم؛ شناسایی قابلیت‌های دفاعی و نظامی صهیونیست‌ها و متحدان در میدان که نقش تعیین کننده‌ای در ارتقای ظرفیت تهران و محور مقاومت ایفا خواهد کرد. پنجم؛ در بُعد سیاست داخلی عملیات وعده صادق، تلاش دشمن را در حوزه جنگ شناختی برای اعتمادزدایی، ایجاد شکاف اجتماعی، تحمیل تفکر ناامیدی، ناکارآمدی و نادیده انگاری پیشرفت‌‌های انقلاب اسلامی و تخریب واقعیت با چالش جدی مواجه ساخت و در نهایت ششم؛ وعده صادق، فرصت استثنایی برای ارائه گوشه‌‌ای از توانمندی‌‌های کشور در زمینه تولید فناوری‌‌های نظامی به ویژه در صنایع هوا فضا بود که می‌‌تواند در حوزه خلق ثروت برای ایران نقش تعیین کننده ای داشته باشد.

پیام عملیات وعده صادق به جهانیان

وی درباره پیام های عملیات وعده صادق به جهانیان گفت: اول؛ در راهبرد دفاعی جمهوری اسلامی ایران، توسعه و گسترش جنگ تعریف نشده و ایران برای ارتقای امنیت به ویژه برای منطقه و کشورهای اسلامی و همسایگان اهمیت بسیار قائل است و ارتقای امنیت را ارتقای سطح بازدارندگی می‌‌داند. دوم؛ هر قدرتی علیه ایران اقدام کند با پاسخ سخت مواجه خواهد شد و هیچ مماشاتی در کار نیست. سوم؛ آمریکا و متحدان غربی او از شکست‌‌های خود در افغانستان، عراق، سوریه و یمن و جنگ هشت ساله و تحریم‌‌های طولانی علیه جمهوری اسلامی درس بیاموزند و با نگاه درس‌‌آموز به تغییر معادلات سیاسی و نظامی در منطقه و شکست‌‌های خفت‌‌بار رژیم کودک‌‌کش و خبیث در راهبرد سیاسی و نظامی خود تجدید نظر کرده و خطاهای محاسباتی گذشته را تکرار نکنند. واقعا صدها میلیارد دلار هزینه و علیه مردم منطقه اعم از مسلمانان، مسیحیان و یهودیان چه دستاوردی برای غرب داشته است؟!

ابوترابی فرد افزود: چهارم؛ تنها راهبرد برای امنیت منطقه فراخوان مردم شریف فلسطین و تشکیل یک حکومت مستقل فلسطین با مراجعه به آرای مردم فلسطین هست اعم از مسلمانان، مسیحیان و یهودیان است.  

خطیب جمعه تهران بیان کرد: تمامی این پیشرفت‌‌های فناورانه و گستره فناوری‌‌های نوین به دست توانای چهره‌های فرهیخته علمی و نهاد علمی و دانشگاه‌ها و با هدایت هوشمندانه رهبر حکیم انقلاب اسلامی در شرایطی بدست آمده که نظام جمهوری اسلامی ایران به دلیل استقلال طلبی و سیاست «نه شرقی نه غربی» در شدیدترین تحریم‌‌های بین‌‌المللی قرار دارد و صرفا با بهره‌‌گیری درست از ظرفیت نهاد علم و توانمندی متخصصان داخلی به دست آمده است.

ابوترابی‌فرد در پایان گفت: بی شک با احساس غرور ملی، تقویت خودباروی، امید و استفاده از ظرفیت‌‌های انباشته شده کشور و زیرساخت‌‌های شکل گرفته در طول چهار دهه گذشته و تحکیم وحدت ملی و انسجام اسلامی می‌‌توان بر چالش‌‌های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی پیروز شد و ایران را در جایگاه دیگری از قدرت مشاهده کرد. امیدوارم با نگاه درست به این ظرفیت و تلاش مدیران ارشد نظامی کشور برای ارتقای این جایگاه بازدارندگی دفاعی، ایران مقتدر از همه چالش‌‌ها با قدرت عبور کند و شاهد عزت روز افزون امت اسلامی و ملت عزیز ایران باشیم.

 

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا