چرا توسعه تبادلات پولی_ بانکی دوجانبه با کشورهای منطقه حیاتی است؟ – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان
به گزارش خبرنگار مهر، بانک مرکزی در چند ماه اخیر در جهت دلار زدایی حرکت کرده است، راهکار بانک مرکزی ایجاد تبادلهای پولی دوجانبه برای کاهش حجم مبادلات تجاری دلار است.
روابط پولی دوجانبه با عمان
محمدرضا فرزین در دیدار وزیر تجارت، صنعت و توسعه سرمایه گذاری عمان بر توسعه روابط پولی با عمان تاکید کرد.
به گفته فرزین، برگزاری نشستهای تخصصی و فنی هیاتهای بانکی و اقتصادی دو طرف باید بستری برای افزایش حجم مبادلات مالی، اقتصادی و تجاری شود چراکه افق جدیدی در مناسبات ایران و عمان طی چند سال گذشته گشوده شده است و از این ظرفیت میتوان در توسعه مناسبات دوجانبه بانکی استفاده کرد.
توسعه روابط پولی بانکی ایران با کشورهای منطقه میتواند دستاوردهای زیادی داشته باشد، جالب است بدانید در ۸ ماه اول سال ۴۱ درصد بر مبادلات تجاری ایران و عمان افزوده شده است. توسعه روابط نفتی و حضور سرمایه گذاران عمانی در بخش گاز کشور میتواند این صنعت را بسیار بزرگتر از امروز کرده و منجر به ارزآوری و افزایش ثروت عمومی شود.
توسعه روابط پولی با قطر
در مهر ماه سال جاری نیز محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی با حضور در کشور قطر بر توسعه روابط پولی با این کشور تاکید کرد.
رئیسکل بانک مرکزی در این دیدار ضمن قدردانی از نقش قطر در انتقال منابع ارزی ایران، افزایش همکاریهای پولی، بانکی و اقتصادی را زمینهساز توسعه حداکثری و همهجانبه مبادلات تجاری ایران و قطر برشمرد و گفت: با توسعه روابط پولی و بانکی تهران – دوحه حجم تجارت میان دو کشور نیز رشد چشمگیری خواهد یافت.
توسعه روابط پولی با عراق
ایران در یک سال اخیر تلاش کرده با توسعه روابط پولی دوجانبه با عراق پرداخته تا زمینه برای افزایش مبادلات تجاری مهیا شود.
به گفته یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک ایران و عراق، «در چند سال آینده رسیدن به تجارت ۲۰ میلیارد دلاری بین دو کشور ایران و عراق امکانپذیر است. در حال حاضر روابط تجاری بین دو کشور از مرز ۱۰ میلیارد دلار عبور کرده است و سال آینده قطعاً بخش خصوصی ما میتواند روابط تجاری با عراق را به ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار برساند و این رقم میتواند بدون صادرات گاز و برق و خدمات فنی و مهندسی باشد.
ربیهاوی رایزن بازرگانی ایران در عراق نیز درباره راهکارهای اجرایی دولت عراق برای مبادله با دینار گفته است: «عراق پیشنهاد داده که تمام تعاملات مالی ما در عراق باید به دینار باشد و حتی فروشگاههای ترک در عراق باید با دینار تعامل کنند و لذا دلار از صحنه بازار رسمی و تعامل داخلی بازار عراق باید حذف شود که این مساله برای ایران مزیت محسوب میشود و لذا اولین پیشنهاد این بوده است که تجار به جای اینکه دلار بگیرند با دینار معامله کنند و دوم اینکه در بحث بانک تی بی آی عراق که در آنجا پول فروش گاز و برق ایران در آنجا بلوکه میشود از پول آن برای خرید کالاهای غیرتحریمی استفاده میکنیم زیرا آمریکاییها به تی بی آی و بانک مرکزی عراق اجازه دادهاند که جمهوری اسلامی ایران از این پول برای کالاهای غیر تحریمی استفاده کند که شامل ۷ قلم کالای اساسی، دارو و تجهیزات صنعتی غیر تحریمی میشود.
به گفته ربیهاوی، «در تعامل تجار عراقی با شرکتهای ایرانی صد در صد کالاهای غیر تحریمی تعامل میشود که این هم پیشنهاد دوم ما بود و موضوع سوم موضوع برخوردی است، حدود ۱۰ درصد از نیاز عراق تأمین میشود. ۴۵۰۰ قلم کالا به عراق صادر میشود که حدود ۱۰ درصد از مجموع واردات عراق است ما یک تلنگر به عراق بزنیم که متوجه شوند در تعامل تجاری با عراق موضوع قیمت برای ما بسیار مهم است تا از این طریق آن اختلاف ۱۰ درصدی قیمت ارز رسمی و آزاد را به ما برگردانند.
دلار زدایی در ارائه ارز اربعین
در سالهای پیش ارائه دلار به عنوان ارز به عنوان یک سیاست ثابت و پیش فرض اقتصادی لحاظ شده بود که در این دوره با موفقیت این سیاست جای خود را به سیاست ارز کشور مقصد یعنی دینار داد و نشان داد میتوان در بخشهای دیگر کشور نیز دلار زدایی اتفاق بیفتد.
توسعه روابط پولی با روسیه
ایران علاوه بر تبادلات پولی با کشورهای منطقه و کشورهای حاشیه خلیج فارس به توسعه روابط پولی و مالی با روسیه نیز میاندیشد و در این راستا قدمهای بلندی برداشته شده که تاکنون این فعالیتها رخ نداده بود.
در تیر ماه سال جاری رئیسکل بانک مرکزی نوشت: «جلسهای خوب و سازنده با همتای خودم در روسیه، خانم الویرا نابیولینا داشتم. هر دو بر سر توسعهی روابط پولی مشترک اتفاق نظر جدی داشتیم و بر همین اساس نقشهی راه عملیاتی را تنظیم کردیم. بهکارگیری پولهای ملی در روابط دوجانبه و تقویت نظام تسویه دوجانبه بخشی از این نقشه عملیاتی است.»
توسعه روابط پولی دوجانبه چرا مهم است؟
در شرایط کنونی و با قیمتهای فعلی ریال ایران، سرمایه گذاری کشورهای حاشیه خلیج فارس در ایران جذاب شده و باید ایجاد زیرساختهای پولی و بانکی جدید حضور سرمایه گذاران خارجی در ایران را تسهیل کرد.
بیشترین مانع چند سال اخیر برای سرمایه گذاری خارجی در ایران، تحریمها بوده و روابط پولی دوجانبه و خارج از چارچوب دلار میتواند این مانع مهم و سنگین را از میان بردارد.
بخش معدن در ایران یکی از موارد مهمی است که نیاز به سرمایه گذاری خارجی دارد و منافع زیادی نیز برای شرکتهای خارجی به همراه خواهد آورد، مورد دیگری که میتواند منجر به شکوفایی اقتصاد ایران شود، سرمایه گذاری خارجی در بخش ترانزیت و کریدور است.
لازمه همه این نوع سرمایه گذاری ها انتقال پول آسان و راحت بوده و ایجاد تبادلات پولی دوجانبه میتواند این مهم را عملیاتی کند.