چرا کشور ما دچار ناترازی انرژی شده است؟
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا ، مانا نصرالهی درباره درباره ناترازی انرژی در کشور اظهار داشت: ناترازی انرژی زمانی اتفاق میافتد که عرضه و تقاضا با هم همخوانی نداشته باشند. مصرف بیش از حدمعمول، نوسانات در تولید منابع انرژی به ویژه انرژیهای تجدیدپذیر داشته باشیم و هرکدام از این عوامل باعث ایجاد مشکلات و بحران اقتصادی در کشور میشود.
وی رشد تقاضا و افزایش جمعیت را از جمله دلایل اصلی ایجاد ناترازی انرژی عنون کرد و گفت: ما از یک سو رشد تقاضا داریم و از سوی دیگر منابع انرژی از جمله سوخت فسیلی مثل نفت و گاز محدود شده و استخراج مصرف آن نیز به دلیل توسعهنیافتگی دچار اشکلاتی است.
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران با بیان اینکه عدم وجود سیاستهای موثر برای مدیریت انرژی و توسعه زیرساختها باعث ایجاد این ناترازی شده است، تصریح کرد: موضوع دیگر نوسانات قیمتی در بازار است، قیمت انرژی در دنیا تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل سیاسی و جنگهای منطقهای قرار دارد که خود در پروسه مصرف تاثیرگذار است.
وی کمبود انرژی، افزایش قیمت، مسائل زیست محیطی را از عمده پیامدهای ناترازی انرژی عنوان کرد و افزود: مباحث مطرح شده تنها در ایران اتفاق نمیافتد بلکه در اکثر کشورها رخ میدهد. به عنوان مثال با شروع جنگ اوکراین حتی آلمان که جزء کشورهای توسعه یافته بوده مجبور به استفاده از سوخت زغال سنگ شد این در حالیست که آلمان به موضوعات زیست محیطی بیشتر اهمیت میدهد یا اینکه ما در فصل زمستان مصرف مازوت داریم.
نصراللهی به راهکارهایی برای برون رفت از ناترازی انرژی اشاره کرد و افزود: اکنون راندمان تولید برق از پنلهای خورشیدی در دنیا حدود ۳۶درصد است، باید توسعه منابع تجدیدپذیر در اولویت اساسی مسئولان باشد با توجه به اینکه ما در کشور ۳۰۰ روز آفتابی و مناطقی همچون کویر لوت و یا پتانسیل تولید انرژی بادی در استان سیستان و بلوچستان را برای توسعه تجدیدپذیرها داریم اگر از این موقعیت به موقع استفاده کرده بودیم اکنون این امکان را داشتیم که علاوه بر تامین برق مورد نیاز کارخانجات برق مازاد را نیز صادر کنیم.
وی ادامه داد: مبحث دیگر بهینهسازی مصرف انرژی است نه اینکه تنها فرهنگ صرفهجویی را نهادینه کنیم بلکه بهینه و درست مصرف کردن را در جامعه پیادهسازی کنیم. متاسفانه در کشور ما درست مصرف کردن جا نیفتاده است. همچنین موضوع دیگر متنوعسازی سبد سوخت و مدیریت تقاضا است. به عنوان مثال کشور ژاپن با وجود اینکه در دنیا بهترین فناوری روز دنیا را دارد باز هم از بخاری نفتی استفاده میکنند. آنها براین باورند که در یک فصلی از سال میشود از منابع ارزان استفاده کرد.
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران همچنین گفت: در بحث ساخت و سازها بخشنامههایی وجود دارد که سازمان نظام مهندسی و ناظران باید آن را در ساخت وسازها لحاظ کنند. واقعیت امر این است که ما در کشور مشکل قوانین نداریم چیزی که در این بین مسئولان از آن غافل شدند اجرای این قوانین است که متاسفانه روی کاغذ مانده است.
وی با اشاره به اینکه تاسیسات و تجهیزات جایگاه مهمی در مدیریت مصرف انرژی و کاهش هدررفت انرژی دارند، گفت: باید در استفاده از سیستمهای سرمایشی و گرمایشی بهینهسازی انرژی لحاظ شود. بحث دیگر کاهش هدررفت انرژی است که متاسفانه تاسیسات موجود در کشور ناکارآمد بوده به گونهای که عایقبندی و بکارگیری سیستمهای قدیمی باعث اتلاف و هدررفت انرژی میشود؛ چراکه این تاسیسات هیچوقت بروزرسانی و بهینه نمیشوند و همکاری و اعمال تشویقی نیز از سوی مسئولان دیده نمیشود که افراد بتواند از تاسیسات و فناوری روز استفاده کنند.
نصراللهی یادآور شد: تاسیسات و تجهیزات جایگاه مهمی در مدیریت مصرف انرژی و کاهش هدررفت انرژی دارد و باید در استفاده از سیستمهای سرمایشی و گرمایشی بهینهسازی انرژی لحاظ شود.
وی با تأکید براینکه در استفاده از منابع تجدیدپذیر کوتاهی کردیم، اظهار داشت: اگر از این منابع به موقع در کشور استفاده میکردیم کشور دچار ناترازی انرژی نمیشد. از سوی دیگر توجه به تاسیسات فقط کاهش هدررفت انرژی و صرفهجویی اقتصادی نیست؛ بلکه روی کیفیت زندگی و محیط زیست نیز تاثیر دارد.
عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران با تأکید براینکه ناترازی انرژی موضوعی نیست که یکباره در کشور اتفاق افتاده باشد، گفت: این ناترازی سالیان سال است که در کشور رخ داده و ما درگیر آن شدیم. متاسفانه دولتمردان ما طی این سالها به این مقوله توجه اساسی نداشتند. همچنین سرمایهگذاری در اسناد بالادستی به شدت پایین و رو به صفر بوده است. از سوی دیگر دولتها با تصمیات عجولانه و اتخاذ سیاستهای اشتباه به این موضوع دامن زدهاند. ما مقررات و سیاستی در کشور نداریم که یک شرکت براساس مقررات فعالیتهای خود را پیش ببرد، بنابراین همیشه دچار چالش در این زمینه هستیم.
وی تاکید کرد: از جمله چالشها اینکه زیرساخت مناسبی برای جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی نداریم متاسفانه به حدی قوانین دست و پاگیر در کشور وجود دارد که اجازه نمیدهد سرمایهگذار واقعی ورود کند.
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید