۸۰ درصد جمعیت تهران تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار گرفتند
به گزارش خبرنگار برنا، همایش پساب و فرصت های سرمایهگذاری در بورس انرژی امروز ۱۸ دی ماه ۱۴۰۳ در تصفیهخانه جنوب تهران با حضور اصحاب رسانه و مسئولین برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، عباسعلی مصرزاده مدیرعامل شرکت فاضلاب شهر تهران، با اشاره به تاریخچه اجرای سیستم فاضلاب در این کلانشهر گفت: از سال ۱۳۲۷، همزمان با اجرای لولهکشی آب در تهران، ضرورت جمعآوری اصولی و دفع بهداشتی فاضلاب نیز مطرح بود. اما در آن زمان، به دلیل کوچک بودن شهر، کمبود منابع مالی و عدم وجود مشکلات زیستمحیطی گسترده، امکان اجرای همزمان این طرح وجود نداشت. این موضوع تا سال ۱۳۷۴ که نخستین عملیات اجرایی طرح فاضلاب در تهران آغاز شد، به تعویق افتاد.
وی افزود: طرح فاضلاب تهران با بازنگریهای متعدد، در پنج فاز اجرایی تعریف شده است. این طرح شامل ۲۵۰ کیلومتر خط انتقال، بیش از ۸۰۰۰ کیلومتر شبکه، ۲۲ واحد تصفیهخانه و بیش از یک میلیون فقره انشعاب است. تاکنون پیشرفتهای قابل توجهی در بخشهای مختلف این طرح حاصل شده است. بهطوریکه ساخت تصفیهخانهها ۶۲ درصد، اجرای تونلها و خطوط انتقال فاضلاب ۸۰ درصد، و لولهگذاری شبکه فاضلاب نزدیک به ۹۲ درصد پیشرفت داشته است.
مصرزاده خاطرنشان کرد: در حال حاضر، ۸۰ درصد از جمعیت شهر تهران تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار دارند و برنامهریزیهای لازم برای تکمیل این طرح در مناطق باقیمانده در حال انجام است. مناطقی از مرکز و غرب تهران شامل مناطق ۶، ۷، ۱۱، ۱۲، ۲۱ و ۲۲ شهرداری تهران، که هنوز پوشش کامل ندارند، در اولویت اجرایی قرار دارند.
وی با اشاره به اهمیت خطوط اصلی شبکه گفت: طرح فاضلاب تهران شامل ۴۰ کیلومتر تونل فاضلاب است که بخشی از آن، تونل سنتی از خیابان شهید عراقی تا تصفیهخانه و بخشی دیگر، تونل مکانیزهای است که از تقاطع آیتالله سعیدی و ۳۰ متری جی تا محدوده عوارضی تهران-ساوه در مجاورت روستای فیروزبهرام امتداد دارد. اجرای این تونل مکانیزه با فناوری پیشرفته، تهران را از بسیاری از شهرهای جهان متمایز کرده است.
مدیرعامل شرکت فاضلاب شهر تهران تأکید کرد: تکمیل این پروژه نهتنها گامی بزرگ در حل مشکلات زیستمحیطی تهران است، بلکه با تولید پساب و مدیریت بهینه منابع آب، پتانسیل بالایی برای بهرهبرداریهای آینده ایجاد میکند. امیدواریم با همکاری همه نهادهای ذیربط و مردم، هرچه زودتر به نقطه پایانی اجرای طرح فاضلاب تهران برسیم.
مدیرعامل شرکت فاضلاب شهر تهران، در تشریح جزئیات تصفیهخانهها و میزان تولید پساب در پایتخت اظهار داشت: در حال حاضر، ظرفیت تولید پساب در مناطق مختلف تهران به ارقام قابل توجهی رسیده است. بهعنوان نمونه، تصفیهخانه جنوب تهران با تولید ۳۱۵ میلیون مترمکعب (MCM) در سال و تصفیهخانه غرب تهران با حدود ۱۹۰ MCM سهم عمدهای در این تولید دارند.
وی افزود: تصفیهخانههای محلی نیز نقش مهمی در مدیریت منابع آبی تهران دارند. بهعنوان مثال، تصفیهخانه محلاتی با ظرفیت ۲ MCM، تصفیهخانه قیطریه با ۱.۵ MCM، و تصفیهخانه زرگنده با ۷ MCM در حال بهرهبرداری هستند. تصفیهخانه زرگنده تا پایان سال آینده به دو برابر ظرفیت کنونی ارتقا خواهد یافت. همچنین، ساخت بزرگترین تصفیهخانه جنوب تهران که ظرفیت آن بالغ بر ۸۴ میلیون مترمکعب یا ۲۰۰۰ لیتر بر ثانیه است، تا نیمه اول سال آینده تکمیل خواهد شد.
برنامههای توسعه تصفیهخانهها
مصرزاده با اشاره به طرحهای آینده گفت: ساخت تصفیهخانههای خرگوشدره، جنوب غرب تهران و شرق تهران (آفتاب) در سال ۱۴۰۴ آغاز خواهد شد و تا سال ۱۴۰۶ به بهرهبرداری خواهد رسید. این طرحها بخشی از چشمانداز توسعه پایدار شبکه فاضلاب پایتخت هستند که نیازهای آبی و زیستمحیطی شهر را برآورده میکنند.
مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران در ادامه با تأکید بر وضعیت بحرانی منابع آبی کشور تصریح کرد: میانگین بارش در ایران تنها یکسوم میانگین جهانی است و با کاهش نزولات جوی و افزایش دما، نیاز به مدیریت بهینه منابع آبی بیش از پیش احساس میشود. تولید پساب استاندارد و استفاده از آن در بخشهای کشاورزی، صنعتی و فضای سبز یکی از راهکارهای کلیدی برای مقابله با بحران آب است. اگر این پسابها وجود نداشتند، کشاورزی در حاشیه تهران بهطور کامل متوقف میشد.
بهرهوری اقتصادی پساب در صنعت و کشاورزی
وی با اشاره به تولید سالانه ۳۵۰ میلیون مترمکعب پساب در تهران گفت: این حجم معادل روزانه یک میلیارد لیتر است. با مدیریت بهینه این منابع، میتوان بهرهوری اقتصادی در بخش صنعت را افزایش داد و به توسعه اشتغال و اقتصاد آب کمک کرد. همچنین، تولید پساب استاندارد نیازمند تأمین منابع مالی پایدار است که با کمک نهادهایی همچون بورس انرژی میتوان به آن دست یافت.
مصرزاده اظهار امیدواری کرد: با ادامه همکاریهای بینبخشی و استفاده از ظرفیتهای قانونی، تکمیل طرحهای باقیمانده از جمله تصفیهخانههای جنوب غرب و شرق تهران تا سال ۱۴۰۶ به بهرهبرداری برسد.
تولید برق از گاز حاصل از تصفیه فاضلاب؛ گامی نو در مدیریت انرژی
مدیرعامل شرکت فاضلاب شهر تهران از دستاوردهای مهم این شرکت در تولید برق از گازهای متانی حاصل از تصفیه فاضلاب خبر داد و گفت: «پدر حال حاضر، در یکی از شهرهای ایران، نیروگاهی با ظرفیت ۷.۵ مگاوات به بهرهبرداری رسیده و ۲.۵ مگاوات دیگر نیز در حال تکمیل است. با اتمام فازهای ۷ و ۸ تصفیهخانه، این ظرفیت به ۱۰ مگاوات خواهد رسید. این نیروگاهها برق تولیدی را به شبکه توزیع تزریق میکنند.
نقش نیروگاههای فاضلاب در کاهش آلودگی هوا
وی افزود: در تصفیهخانه غرب تهران که دومین تصفیهخانه بزرگ پایتخت است، نیروگاهی با ظرفیت ۷ مگاوات در حال بهرهبرداری است. این اقدام نهتنها به تأمین انرژی و کاهش ناترازی برق کمک میکند، بلکه از انتشار گازهای گلخانهای و آلودگی هوا نیز جلوگیری میکند. استفاده از گازهای متانی بهجای انتشار در هوا، نقش مهمی در کاهش آلودگی زیستمحیطی ایفا میکند.
آغاز تولید محصولات ثانویه از فاضلاب
مدیرعامل شرکت فاضلاب همچنین از تولید محصول جدیدی به نام «بایوچار» در فرایند تصفیه فاضلاب خبر داد و گفت: این محصول که از پسماند فرایند تصفیه تولید میشود، بهعنوان یکی از فرآوردههای فرعی ارزشمند، امروز برای اولین بار در تابلو بورس انرژی عرضه خواهد شد. با تولید این محصول، چرخه تصفیه فاضلاب تکمیل میشود و بازدهی آن در حوزههای مختلف افزایش مییابد.
وی در پایان با اشاره به اهمیت این پروژهها خاطرنشان کرد: تولید برق از فاضلاب گامی نو در جهت مدیریت پایدار منابع انرژی و کاهش اثرات زیستمحیطی است. این دستاوردها با حمایت و همکاری نهادهای مختلف محقق شده و انشالله زمینهساز توسعه پایدار در شهر تهران خواهد بود.
انتهای پیام/
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید