92 درصد تأمین مالی توسط بانکها انجام میشود
در «همایش تأمین مالی تولید از بنگاهداری به بنگاهسازی» مطرح شد
به گزارش خبرنگار ایکنا، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی صبح امروز، شنبه 26 آبان ماه در همایش «تأمین مالی تولید از بنگاهداری به بنگاهسازی» درباره راهکارهای تحقق رشد اقتصادی هشت درصد گفت: دولت برای تحقق رشد هشت درصدی تلاش بسیاری میکند ولی معضل اساسی و تنگنای اصلی پیش روی آن، مشکل در تأمین مالی است؛ به عبارت بهتر رشد پایدار تأمین مالی در کشور وجود ندارد و باید این مشکل برطرف شود.
وی به نقش مهم بانکها در تأمین مالی اشاره و تأکید کرد: امروز بانکها نقش مهمی در تأمین مالی دارند؛ طوری که ۹۲ درصد تأمین مالی توسط بانکها صورت میپذیرد و هفت درصد هم از طریق بازار سرمایه و یک درصد هم توسط سایرین و سرمایهگذاری خارجی هم که مدتهاست سهم خود را از دست داده است و لذا مشاهده میکنیم که بانکها چقدر در حوزه تأمین مالی تأثیرگذارند؛ درصورتی که اگر دیگر ارکان تأمین مالی به خوبی کار میکردند امروز بانکها متحمل فشار نمیشدند.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: نظام بانکداری ایران باید از استانداردهای لازم برخوردار باشد تا امکان تأمین مالی غیرتورمی برای آنها فراهم شود. باید توجه داشت تأمین مالی مبتنی بر پایه پولی و منابع بانک مرکزی تورم به همراه دارد و برای اقتصاد و تولید زیانبار است. پرسشی که در اینجا مطرح میشود آن است که تأمین مالی غیرتورمی توسط بانکها چگونه انجام میشود؟ به این پرسش باید اینگونه پاسخ داد که تأمین مالی و خلق پول به سبک چرخه معیوب در دهه ۹۰ تورم را به همراه دارد ولی اگر تأمین مالی پایدار و غیر تورمی باشد قطعاً اثرات مثبتی به دنبال خواهد داشت. وقتی تأمین مالی کشور کاملاً متمرکز بر تأمین مالی بانکها باشد قطعاً نظام بانکی دچار انحرافات خواهد شد و خلق هزار و ۲۰۰ همت پول جدید نتیجه انحرافات است.
فرزین با اشاره به نقش مردم در تأمین مالی جمعی گفت: مشارکت مردم در تأمین مالی افزایش داشته به عنوان مثال در گذشته مشارکت مردم در تأمین مالی ۱۴ درصد بوده ولی این میزان به ۲۳ درصد افزایش یافته و این رشد نشان میدهد که عامه مردم دسترسی بهتری به منابع بانکی دارند البته باید در نظر داشت در این مقوله بهتر است به رشد نقدینگی هم توجه شود؛ چون اگر تأمین مالی افزایش نقدینگی را به همراه داشته باشد، قطعاً تورم تشدید خواهد یافت.
وی با بیان اینکه طبق قانون برنامه هفتم باید کفایت سرمایه هشت درصد باشد ولی متأسفانه در حال حاضر منفی یک درصد است و برای مثبت شدن این تراز باید 1100 همت پول جدید تزریق شود تا کفایت سرمایه ۸ درصدی محقق شود، گفت: از سوی دیگر اضافهبرداشت بانکها از بانک مرکزی به یک معضل تبدیل شده که رقم آن بالغ بر ۴۷۰ همت است و اگر با پولی که از بازار بین بانکی برداشت میکنند را به این رقم اضافه کنیم تقریباً به چیزی حدود ۷۵۰ همت هم میرسد.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه اصلاح نظام بانکی یک امر لازم و ضروری است، اظهار کرد: ۱۴ بانک زیان انباشته دارند که باید اینها اصلاح شوند و برای اصلاح هم نیازمند منابع جدید هستیم و همچنین لازم است به این منظور مطالبات بانکها از دولت تعیینتکلیف شود و از همه مهمتر اینکه داراییهای منجمد که همه آنها دولتی نیستند به بخشهای خصوصی تخصیص داده شوند.
فرزین درباره تسهیلات تکلیفی گفت: ما مخالف تسهیلات تکلیفی نیستیم ولی با اعدادی که وضع شده مخالف هستیم؛ مثلاً امسال ۱۵۰۰ همت پول جدید باید خلق شود تا جوابگوی تسهیلات تکلیفی از جمله مسکن و ازدواج باشیم.
وی با اشاره به اینکه بانکها باید کار تخصصی کنند، گفت: در هیچ کشوری همه بانکها کارهای مشترک انجام نمیدهند بلکه دستهبندی میشوند و حتی این موضوع در قانون بودجه 1404 دیده شده و در بخش نظارت این قانون خیلی به ما کمک خواهد کرد. بانک مرکزی درحال دستهبندی بانکهاست و در این اقدام مشخص خواهد شد چه بانکهایی وارد دوره گریز میشوند و چه بانکهایی باید اصلاح شوند.
رئیس کل بانک مرکزی درباره انحلال بانکها اظهار کرد: افزایش سرمایه یکی از راههای جلوگیری از انحلال است و جز یکی دو بانک در بانکهای خصوصی که معضلات عمده دارند برنامه اصلاحی دو یا سه ساله برایشان نوشتهایم و باید در یک زمان مشخص به کفایت هشت درصد برسند در غیر این صورت منحل میشوند.
فرزین با اعلام خبر تلاش وزرات اقتصاد برای تهیه اساسنامه بانک توسعه گفت: این اساسنامه بانکها را به سمت تخصصی شدن پیش میبرد چون معتقدیم ادامه بنگاهداری همه بانکها به تداوم مشکلات نظام بانکی منجر خواهد شد و از سوی دیگر کسی که میخواهد بانکداری کند باید پول بیاورد چه دولت باشد چه غیر دولتی.
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید