کشاورزی و دامپروری

خودکفایی در کشاورزی؛ لازمه استقلال و اقتدار سیاسی



به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، در آستانه فرا رسیدن سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره) در ۱۴ خردادماه، علیرضا مهاجر، معاون وزارت جهاد کشاورزی و حجت ورمزیار، کارشناس ارشد کشاورزی با حضور در برنامه میز اقتصاد عصر جمعه شبکه خبر، به بررسی دیدگاه‌های امام خمینی ره در زمینه کشاورزی و نیل به خودکفایی پرداختند.

در ابتدای این برنامه، ورمزیار با بیان اینکه دیرزمانی ایران تأمین کننده مواد غذایی مورد نیاز خود بود، اما با سیاست‌های اجرا شده در ، در جزئی‌ترین اقلام غذایی نیز به بیگانگان وابسته شد، تصریح کرد: حضرت امام همانگونه که بارها فرمودند، دغدغه تأمین محصولات اساسی مورد نیاز جامعه در داخل کشور را داشتند، چرا معتقدند بودند این امر، لازمه استقلال اقتصادی و به تبع آن استقلال سیاسی است.
وی افزود: علاوه بر این، کشاورزی در دین اسلام نیز از جایگاه متعالی برخوردار است و احدایث فروانی در تقدس کشاورزی و اهمیت این شغل وجود دارد.
این کارشناس کشاورزی یکی دیگر از دلایل توجه حضرت امام ره به کشاورزی را اهمیت آرمانی فقر زدایی و برقراری عدالت اجتماعی خواند و افزود: مبتنی بر این موارد بود که حضرت امام به درستی بر اهمیت بخش کشاورزی تاکید داشتند.

ورمزیار با اشاره به عملکرد موفق جهاد سازندگی در ارتقا کشاورزی و توجه به روستاها گفت: متأسفانه این دیدگاه که وزارت کشاورزی مسئول افزایش تولید است و مسئولیتی در قبال معیشت کشاورز ندارد، بار دیگر مطرح می‌شود و این درحالی است بی توجهی به جایگاه اجتماعی و معیشت کشاورزان بر خلاف دیدگاه امام و مغایر با تراز انقلاب است.

وی افزود: ما هم باید دنبال بهبود معیشت کشاورزان باشیم و هم به رشد تولید توجه کنیم. اگر کشاورز توانمندتر شود، آموزش ببیند و سطح بهره وری بالا برود، هم رشد تولید خواهیم داشت و هم اینکه معیشت کشاورزان بهبود می‌یابد.

ورمزیار با اشاره به توفیق عملکرد جهاد سازندگی در دهه‌های گذشته، تصریح کرد: با فعالیت‌های جهاد سازندگی، کشور ما در تأمین لبنیات خودکفا شد و این امر با احداث و مدیریت واحدهای کوچکی رخ داد که هم اشتغالزایی می‌کردند و هم افزایش تولید را به همراه داشتند.

وی با اشاره به چند نمونه از بیانات رهبر کبیر انقلاب درباره ظرفیت‌های کشاورزی ایران، افزود: اگر چنین دیگاهی مورد توجه قرار می گیرفت و با شناسایی ظرفیت‌ها و مدیریت مناسب، به کشاورزی توجه می‌شد، ما اکنون گرفتار مسائلی مانند کمبود دانه‌های روغنی و گندم نبودیم.

این کارشناس کشاورزی درباره وضعیت منابع آبی بخش کشاورزی اظهار داشت: اگر بهره وری بالا برود با همین کم آبی نیز می‌شود به خودکفایی رسید.

وی با انتقاد از ایجاد محدودیت‌های بیشتر برای تأمین آب کشاورزی، گفت: ما آب را از کشاورزی می‌گیریم و به بخش صنعت که آب بهای بهتری می‌دهید می‌دهیم.

ورمزیار در ادامه به برخی عملکردهای مسئولان در دهه اخیر اشاره کرد و گفت: به یاد داریم که برخی‌ها گفتند خودکفایی مزخرف است و آشکارا از به زبان راندن این کلمه نیز هراس دارند و عارشان می‌آید از کلمه خودکفایی استفاده کنند و می‌بینیم که در برنامه هفتم نیز بجای اصطلاح خودکفایی، کلمه خوداتکایی را بکار برده اند.

وی افزود: این درحالی است که کشورهای صنعتی با رونق بخشی به کشاورزی و آبادکردن این بخش، به توسعه رسیده اند.

ورمزیار تبدیل شدن روستاها به گردشگاه و سکونتگاه را سرانجام برخی از سیاست‌های مدیریت بخش کشاورزی دانست.

مهاجر: در بحران دیدیم که گندم، همیشه خریدنی نیست
در ادامه برنامه میز اقتصاد، علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه تا پیش از انقلاب بخش بزرگی از مواد غذایی کشور از لبنیات گرفته تا گوشت و مرغ از خارج وارد می‌شد، به تکرار برخی اشتباهات پس از انقلاب اشاره کرد و گفت: این بی توجهی‌ها باعث شد در زمینه مرغ ما گرفتار نژاد وارداتی رأس و آربوراکرز شویم که از نطفه گرفته تا خوراک آن باید وارداتی باشد و در عمل صد در صد وابسته شدیم.

وی افزود: این درحالی است که جهاد سازندگی اساساً برای همین کارها تشکیل شد و با همین فعالیت‌ها و پیگیری‌های مقام معظم رهبری بود که در گندم خودکفا شدیم، اما با توقف کار، پایداری حاصل نشد.

مهاجر در ادامه از افزایش چشمگیر تولید گندم خبر داد و گفت: ما در سال ۱۴۰۰ حدود ۴ و نیم میلیون تن و پارسال ۷.۵ میلیون تن گندم تولید کردیم اما امسال از ابتدای فصل برداشت تاکنون ۳.۵ میلیون تن گندم خریداری شده که نسبت به پارسال ۴۶ درصد بیشتر است و نشان می‌دهد که با برنامه ریزی، همت کشاورزان و رحمت الهی می‌توانیم خودکفا شویم.

معاون وزارت جهاد کشاورزی گفت: تا پیش از انقلاب کشور ما در محصولات اساسی زراعی مانند گندم، علوفه، دانه‌های روغنی، شکر و برنج وابسته بود اما اکنون با رشد جمعیت و نیز میزبانی چندین میلیون مهاجر، حدود ۹۰ درصد مواد غذایی مورد نیاز، تولید داخل است.

وی با بیان اینکه در دولت‌های گذشته نیز رونق در بخش کشاورزی داشتیم، اما هم سطح با آنچه که در ذهن امام بود، نبود، افزود: دیدگاهی مطرح است که می‌گوید نیاز نیست ما خودکفا شویم و می‌توانیم از خارج مواد مورد نیاز را بخریم، اما بحران اخیر اوکراین نشان داد که در مواقع نیاز هیچ کشوری به ما گندم نمی‌دهد و همه کشورها به فکر منافع خود خواهند بود.

مهاجر تصریح کرد: اینکه حضرت امام (ره) تاکید کرده اند که وابستگی اقتصادی، وابستگی‌های دیگری به دنبال می‌آورد بدان معنی است که ایشان دقیقاً این موضوعات را پیش بینی کرده بودند.

وی درباره تأمین نیازهای داخلی و خودکفایی افزود: خودکفایی خیلی کار سختی نیست، به این جهت که ما در محصولات اساسی مثل غلات و یکسری محصولات صنعتی مثل دانه‌های روغنی، پنبه و شکر به راحتی می‌توانیم خودکفا بشویم و مشکلی در این زمینه نداریم، ما در گندم سال آینده انشاالله خودکفا می‌شویم ولی مهم برنامه ریزی است که بتوانیم این خودکفایی را برای همیشه پایدار نگه داریم.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: پایداری خودکفایی گندم یکی از برنامه‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی است و برنامه ریزی هم کردیم از سال ۱۴۰۰ شروع کردیم سال به سال هم این تولید دارد افزایش پیدا می‌کند علیرغم این که ۲۵ استان ما نسبت به سال گذشته و نسبت به سال ماقبل آن خشکسالی را پشت سر می‌گذارد.

مهاجر در پایان گفت: ما دو مشکل داریم یکی این که بقیه دستگاه‌ها باید به بخش کشاورزی کمک کنند، چون همه کشاورزی که در دست وزارت جهاد کشاورزی نیست، آب دست است، زمین دست کشاورز است، پول دست سازمان مدیریت است، صادرات و واردات در جای دیگر است، قدرت دست وزارت کشور است و ما بیشتر جنبه ارشادی، توصیه‌ای برای کشاورزان و برنامه ریزی می‌کنیم برای کشاورزی، اما برخی محصولات مثل شکر وقتی با ارز با قیمت دولتی وارد کشور می‌کنید دیگر توقع نداشته باشید کشاورز ما بتواند رقابت بکند با ارزی که قیمت آن نصف ارز واقعی در داخل کشور است.



منبع :مهر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا