تاکید وزیر جهاد کشاورزی بر اجرای کاشت یک میلیارد درخت
به گزارش خبرنگار مهر، سال گذشته بود که وزیر وقت جهاد کشاورزی عنوان کرد یکی از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم کاشت یک میلیارد درخت است. در ابتدا ذکر این عدد بسیار بزرگ به نظر میرسید اما هنگامی که نگاهی به میزان تولید کربن در کشور داشته باشیم متوجه میشویم این تعداد درخت عدد بسیار کوچکی از حجم آسیبی است که صنایع به محیط زیست و منابع طبیعی وارد میکنند. کشورهای برای کمک به کاهش کربن در کره زمین متعهد به کاشت میلیاردها درخت شده اند به عنوان مثال چین قرار است ۸۰ میلیارد درخت بکارد.
نقدهایی به این حجم کاشت نهال وارد است اینکه آب مورد نیاز این تعداد با توجه به خشکسالی و کم آب در ایران خود به مشکلات این حوزه دامن میزند. از دیگر انتقادها به این طرح این است که سالها گذشته چنین طرحهایی در استانهای مختلف عملیاتی شد اما در حال حاضر چند درصد از این نهالهای کاشته شده تبدیل به درخت شدهاند. به گفته کارشناسان محیط زیست بخش زیادی از این درختان از بین رفتند زیرا نگهداری از نهالهای کاشته شده امری مهمتر و ضروریتر از کاشت نهال است. در این راستا سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکید دارد بر اساس مطالعات انجام شده نهالها بر اساس اقلیم استانهای مختلف تهیه شده و با مردمی کردن طرح در واقع این خود افراد هستند از نهالهای کاشته شده محافظت و نگهداری میکنند. بنابراین میتوان خوش بین بود این طرح همچون پروژههای قبل با شکست مواجه نخواهد شد.
بر اساس رئیس سازمان منابع طبیعی کشور کاشت یک میلیارد درخت در مدت ۴ سال به انجام خواهد رسید و سالانه ۲۵۰ میلیون نهال در کشور کاشته خواهد شد. طرح امسال کلید خواهد خورد و تا پایان سال ۱۴۰۵ یک میلیارد درخت در کشور از سوی مردم کاشته خواهد شد.
به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، محمدعلی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی با حضور در قرارگاه کاشت یک میلیارد درخت اظهار کرد: مسیر اجرای این طرح راهی بیبازگشت است، چون مطالبه مردمی و حاکمیتی است.
وی با اشاره به اقلیم کشور افزود: متوسط بارندگی و طبیعت خشک و نیمه خشک ایران، لزوم اجرای چنین طرحی را دو چندان میکند، به طوری که مجریان طرح با کشت گونههای سازگار با مناطق مختلف کشور و مقاوم به کمآبی، با ایجاد فضای سبز از منابع موجود، به نفع طبیعت بیشترین بهره را به وجود میآورند.
نیکبخت با یادآوری وضعیت قبلی نهالستانهای کشور گفت: پیش از این اغلب نهالستانها تعطیل و متروکه بود و از ۳۰ درصد ظرفیت موجود استفاده میشد که با اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در حال حاضر ۱۰۰ درصد ظرفیت نهالستانها مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
وی در ادامه تصریح کرد: طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری از جمله طرح جامع آبخیزداری و طرحهای کوچک تأمین آب، به نوعی مکمل و پشتوانهی طرح کاشت یک میلیارد درخت است که باید در دولت و مجلس نسبت به تأمین اعتبار آن توجه بیشتری شود. بنابراین در کنار نگاه بزرگ به طرح کاشت یک میلیارد درخت، به آبخیزداری و آبخوانداری به عنوان نگهدار و پشتیبان ایجاد فضای سبز هم باید نگاه جامع داشت.
وی اقتصادی بودن را یکی از عوامل جذب مشارکت مردمی در اجرای طرح برشمرد و گفت: هم در تولید نهال و هم کاشت و برداشت باید این طرح برای مردم سودآور باشد.
به گفته نیکبخت، الحاق پیوست فضای سبز در طرحهای عمرانی مانند راهسازی از عوامل پیشبرد طرح است که اگر از گذشته تا حال مورد توجه قرار گرفته بود؛ امروز شاهد کریدورهای سبز در جادهها و مسیرهای مواصلاتی بودیم.
وزیر جهاد کشاورزی بر مشارکت فعال سازمان بسیج مردمی در ادامه اجرای طرح تاکید کرد و به کارگیری توان نهادههای دولتی، سازمانهای مردمنهاد، شرکتها و مؤسسات زیر مجموعه وزارت را خواستار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، تیر امسال معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از اختصاص ردیف بودجه مستقل به مبلغ حدود ۲۴۰ میلیارد تومان به طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت از سوی سازمان برنامه و بودجه خبر داد که این ردیف بودجه مستقل برای تأمین، کاشت و مراقبت از نهالهای منابع طبیعی در عرصههای مختلف و در قالب طرح کاشت یک میلیارد درخت بوده است.