آخرین اخبار

شکل‌گیری «امت اسلامی»؛ بن‌مایه اقتدار جهان اسلام


شکل‌گیری «امت اسلامی»؛ بن‌مایه اقتدار جهان اسلام

به گزارش ایکنا، رشید جعفرپور، قائم مقام معاون فرهنگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و مدرس دانشگاه در یادداشتی ضمن برشمردن توانمندی‌های جهان اسلام برای تبدیل شدن به یک قدرت برتر، یکی از بن‌مایه‌های این اقتدار را شکل‌گیری امت اسلامی برشمرده است. متن کامل یادداشت را در ادامه می‌خوانیم: 

از زمان انعقاد پیمان وستفالی (۱۶۴۸) تا کنگره وین (۱۸۱۵) را دوره نظم وستفالی می‌نامند که زمینه فروپاشی امپراتوری‌ها و شکل‌گیری دولت‌های ملی فراهم شد. در این بازه زمانی کم‌کم ایده «دولت – ملت» باعث استقلال کشورهای مختلف شد. 

تنوع قومیت‌ها، زبان‌ها، فرهنگ‌ها، نسل‌ها و … باعث شد در جغرافیای سرزمینی هر کشور، دولتی شکل بگیرد و اگر چه این تقسیم‌بندی و مرزکشی جغرافیایی برای اداره جوامع کمک خوبی بود اما جدایی و اختلافات متعدد مرزی، قومیتی و هویتی را تشدید کرد. در مناطقی مانند غرب آسیا و شمال آفریقا که کانون اصلی تکوین و بالندگی دین مبین اسلام بود بذر تفرقه و اختلاف توسط دشمنان اسلام کاشته شد. 

راه‌اندازی انواع جنگ‌ها در دو قرن اخیر و کشتن هزاران مسلمان به بهانه تفرقه و اختلاف مذهبی ثمره چند قرن دشمنی استعمار است. اکنون که در اغلب مناطق جهان فضای نسبتاً آرامی وجود دارد وجود غده سرطانی رژیم صهیونیستی و چنگ‌اندازی ظالمانه آن رژیم منحوس به مناطق فلسطین، لبنان، سوریه و توطئه‌های متعدد آن رژیم با حمایت آمریکا و غرب نشان از آن دارد که آشوب در این منطقه از اهداف راهبردی جبهه استکباری است.

با توجه به آسیب‌دیدگی جهان اسلام، به ویژه منطقه غرب آسیا از تفرقه و جدال، ایده «تشکیل امت اسلامی» راه منطقی برون‌رفت جهان اسلام از ضعف و تفرقه است. جهان اسلام با داشتن جغرافیای سیاسی گسترده که شامل بیش از ۵۷ کشور است، و بیش از دو میلیارد مسلمان، ظرفیت‌های عظیم انرژی اعم از نفت و گاز، ‌مندی از چند تنگه راهبردی از جمله سوئز، باب المندب، هرمز و …، برخوردارری از ظرفیت‌های عظیم توریسم مذهبی و تاریخی، داشتن بازار بسیار بزرگ اقتصادی و تجاری و مهم‌تر از همه هویت مشترک غنی تمدنی – اسلامی می‌تواند با شکل‌دهی به امت اسلامی، به بزرگترین قدرت جهانی تبدیل شود و در معادلات جهانی در جایگاه راهبردی مهمی نقش‌آفرینی نماید. 

آنچه که اکنون بیش از همه ضروری می‌نماید این است که مسلمانان جهان به اهمیت و ضرورت این هویت مشترک برای شکل‌گیری امت اسلامی پی ببرند و از این ایده در سطوح مختلف تبیینی و عملی دفاع نمایند.

به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی «ما امروز نیازمند تشکیل امّت اسلامی هستیم؛ یعنی باید دنبال این برویم. چه کسی می‌تواند در این زمینه کمک کند؟ دولت‌ها می‌توانند تأثیر بگذارند؛ البتّه انگیزه در دولت‌ها خیلی قوی نیست. آنهایی که می‌توانند این انگیزه را قوی کنند، خواصّ دنیای اسلامند؛ یعنی همین شماها: سیاستمداران، علما، دانشمندان، دانشگاهیان، طبقات بانفوذ و صاحب فکر، شعرا، نویسندگان، تحلیلگران سیاسی و اجتماعی، اینها می‌توانند اثر بگذارند.» 

ایده امت اسلامی شاکله کشورهای اسلامی و مسلمانان را به نحوی قوام می‌بخشد که در آینده‌ای نزدیک، تحولات جهانی بدون حضور و نقش‌آفرینی مسلمانان رقم نخورد. 

همچنین طبق برآوردهای جمعیتی، رشد جمعیت مسلمان نسبت به همه ادیان در دنیا رشد سریع‌تر و معنادارتری است. بنابراین انسجام مسلمانان با هر مذهب و گرایشی در هرکجای دنیا، و با هر سلیقه‌ای علیرغم اختلافات ظاهری می‌تواند به ایده امت اسلامی کمک نموده و در قوام آن مؤثر باشد.

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا