کشاورزی و دامپروری

تقویت صنعت بذر و اصلاح ارقام راهی برای تحقق امنیت غذایی است



به گزارش خبرنگار مهر، پیش از ظهر سه شنبه در هفتمین جشنواره ملی معرفی ارقام گیاهی که در سالن اجتماعات مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور مستقر در کرج برگزار شد، افزود: فرایند معرفی رقم، یک فرایند به نسبت طولانی است که حداقل میانگین ۱۰ سال برای معرفی یک رقم زمان می‌برد.

وی اظهار کرد: در همین راستا باید محققان از امروز برای ۱۰ سال آینده دور اندیشی کنند که در صورت تصمیم بر اصلاح یک رقم بذر چه مشکلاتی را در این مدت باید پشت سر بگذارند تا به رقم مورد نظر دست یابند.

وی بذر را یکی از صنایع بزرگ تجاری دانست که پایه و اساس آن ارقام گیاهی است، گفت: در تجارت صنعت بذر توان مالی پایینی داریم ولی در دنیا تجارت صنعت بذر ۶۰ میلیارد دلار است که تا سال ۲۰۳۰ میلادی به ۹۰ میلیارد دلار می‌رسد.

وی افزود: باید در بذرهای سبزی و صیفی به خودکفایی برسیم. خوشبختانه در بذر هیبرید ذرت، سال هاست که به خودکفایی رسیده‌ایم به طوری که صادرات بذر چغندر را هم داریم.

گل محمدی تصریح کرد: در بذرهای سبزی و صیفی جات مشکلاتی داریم که با تلاش محققان و امکاناتی که سازمان تات در خدمت دانشگاه‌ها، بخش خصوصی و شرکت‌های دانش بنیان قرار خواهد داد به اهداف برنامه هفتم خواهیم رسید.

وی به چالش‌های پیش رو برای رسیدن به امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: مهمترین آن بحث بحران آب، شوری خاک و آب، تغییر اقلیم، خشکسالی و تنش‌های زیستی است که اگر امروز به فکر نباشیم در آینده دچار مشکل خواهیم شد که یکی از راهکارهای مهم آن صنعت بذر و اصلاح ارقام است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی به تاریخچه اصلاح بذر اشاره کرد و افزود: در دنیا از اول سال ۲۰۰۰ میلادی به سمت کشت بافت و سلولی رفته و اکنون به سمت توالی‌های ژنتیکی برای اصلاح ژنتیکی می‌رود.

وی به کشورهای موفق در صنعت بذر اشاره کرد و اظهار کرد: می‌توانیم به این مهم دست یابیم تا وابستگی کمتر از ۲ درصدی به بذر را اصلاح کنیم؛ بلکه در تجارت و صنعت بذر وارد شده و صادرات را داشته باشیم.

وی گفت: یکی دیگر از چالش‌های مهم برای رسیدن به امنیت غذایی پایین بودن ضریب نفوذ این ارقام در بخش کشاورزی است که امیدواریم روزی در این سالن جشنواره نفوذ بذر را برگزار کنیم.

رئیس سازمان تات ادامه داد: چالش بعدی در حوزه بذر، بالا بودن درصد خودمصرفی بذرها توسط کشاورزان است که موجب می‌شود افزایش برداشت از منابع، بالا باشد که طبق بررسی‌های بعمل آمده اگر بتوانیم دانه را از کشت حذف و به جای آن بذر بکاریم حداقل کاهش مصرف ۱۰ درصدی منابع آبی را خواهیم داشت.

وی اضافه کرد: باید تلاش کنیم با همکاری تمام بخش‌ها چه ، معاونت‌های اجرایی و سازمان حفظ نباتات و چه بخش خصوصی صادرات بذر را سرعت ببخشیم همانطور که صادرات بذر چغندر قند نیز آغاز شده است.

گل محمدی گفت: برای اصلاح بذر یکی از منابع اصلی ژرم پلاسم هایی است که در بانک‌های ژن موجود هستند که اگر همکاری بین بخشیِ تمام بخش‌ها صورت بگیرد؛ سازمان تات در چارچوب قوانین و مقررات مرکز، ذخایر ژنتیکی ایران را در اختیار کشاورزان قرار دهد.

وی افزود: برگزاری این جشنواره را که با حضور تمام بخش‌های تحقیقات، دانشگاهی و بخش خصوصی به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم با همکاری یکدیگر تا چهار سال آینده، صادرات بذر را به ۲ برابر برسانیم.



منبع :مهر
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا