شناسایی دقیق مشاغل سخت و زیانآور در استان تهران
سرپرست اداره کل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان تهران از افزایش توجه به وضعیت کارگران فعال در مشاغل سخت و زیانآور و برگزاری دورههای آموزش تخصصی برای کارگران و کارفرمایان خبر داد و گفت: با شناسایی دقیق مشاغل سخت و زیان آور میتوان اقدامات حمایتی مناسبتری برای کارگران در نظر گرفت.
به گزارش ایسنا، بر اساس تبصره ۲ ماده ۷۶ قانون بیمه تامین اجتماعی، کارهای سخت و زیانآور به شغلهایی گفته میشود که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده و فرد با انجام آن کار، فشار جسمی و روانی بیش از ظرفیت طبیعی را متحمل و در اثر آن به بیماری و عوارض آن مبتلا شود.
ماده یک آییننامه مشاغل سخت و زیانآور این مشاغل را که به آنها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است:
الف ـ مشاغلی که صفت سخت و زیان آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما میتوان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آنها را حذف کرد.
ب ـ مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با به کارگیر تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیانآوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان آوری آنها حفظ می شود. در واقع برخلاف مشاغل گروه “الف” که با بکارگیری تمهیدات ایمنی و تلاش کارفرمایان سختی کار کاهش مییابد، مشاغل گروه “ب” ماهیتا سخت و زیان آور هستند و این صفت در ذات آنها وجود دارد.
بر اساس اعلام سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران، مقرر شده دورههای آموزش تخصصی ویژه کارگران و کارفرمایان در زمینه شناسایی خطرات شغلی، استفاده از تجهیزات حفاظت فردی و رعایت استانداردهای ایمنی برگزار شود.طی ماههای قبل بسیاری از کارگران و کارکنان مشاغل سخت و زیانآور که متقاضی ثبت درخواست سختی کار بودند از طریق سامانه https://sakht.mcls.gov.ir نسبت به ثبت درخواست خود اقدام میکردند. این سامانه امکانی را فراهم میکرد تا صاحبان مشاغل سخت و زیانآور مراحل ثبت و پیگیری درخواست سختی کارشان را به شکل غیرحضوری دنبال و پس از ثبتنام کد رهگیری دریافت کنند.
اما مدتی بعد سامانه جدیدی تحت عنوان srk.mcls.gov.ir پس از تکمیل ذیل سامانه جامع روابط کار تشکیل شد و خدمت رسانی خود در حوزه مشاغل سخت و زیان آور را آغاز کرد تا متقاضیان پس از احراز هویت جهت ثبت درخواست در سامانه جدید اقدام کنند.
در همین راستا بهزاد سام دلیری ـ سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران اخیرا از افزایش توجه به وضعیت کارگران فعال در مشاغل سخت و زیانآور خبر داده و با تاکید بر اهمیت حفظ سلامت و ایمنی کارگران گفته است: در راستای اجرای سیاستهای دولت و با هدف بهبود شرایط کاری و زندگی کارگران، اقدامات گستردهای در استان تهران در حال انجام است و یکی از اولویتهای اصلی، شناسایی دقیق مشاغل سخت و زیانآور و ارزیابی دقیق شرایط کاری در این مشاغل است که امیدواریم با همکاری کارشناسان بهداشت حرفهای و بازرسی کار، پایشهای مستمر کارگاهها و واحدهای تولیدی انجام شود و در صورت مشاهده هرگونه تخلفی، برخورد قانونی صورت گیرد.
وی با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی تخصصی برای کارگران و کارفرمایان به عنوان یکی از برنامههای اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران تاکید کرد: این دورهها در زمینه شناسایی خطرات شغلی، استفاده از تجهیزات حفاظت فردی و رعایت استانداردهای ایمنی است و روندها باید بر اساس ارزیابی دقیق خطرات موجود در محیط کار و همچنین سطح سواد و مهارت کارگران طراحی شوند.
به گفته سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران، بهروزرسانی مداوم فهرست مشاغل سخت و زیانآور اقدامی ضروری برای تضمین سلامت و ایمنی کارگران به ویژه در مشاغلی است که با شرایط کاری سخت و زیانآور همراه هستند.
بهروزرسانی مداوم فهرست مشاغل سخت و زیانآور اقدامی ضروری برای تضمین سلامت و ایمنی کارگران به ویژه در مشاغلی است که با شرایط کاری سخت و زیانآور همراه هستند.
آنطور که سام دلیری گفته با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تغییر در فرآیندهای تولید، برخی مشاغل جدید ممکن است به این فهرست اضافه شوند و یا شرایط برخی مشاغل موجود تغییر کند که با شناسایی دقیق این مشاغل، میتوان اقدامات حمایتی مناسبتری را برای کارگران در نظر گرفت.
پیش از این و طبق اعلام اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران، بیش از ۱۵ هزار شاغل سخت و زیانآور مشمول بازنشستگی در استان تهران طی ۶ ماهه نخست امسال شناسایی شده بود.
همچنین از تعداد ۶۶۹۳ درخواست فردی و گروهی بررسی مشاغل سخت و زیانآور در کارگاههای مختلف استان تهران، تعداد ۱۵ هزار و ۳۳۲ عنوان تقاضا به عنوان شغل سخت و زیانآور شناخته شدند. ۲۸ کارگاه نیز به صورت گروهی درخواست بررسیهای خود را به اداره کار استان تهران ارائه کردند که این درخواستها شامل ۱۸۳۲ عنوان شغل بوده و از این تعداد، ۹۹۳ شغل سخت و زیانآور تشخیص داده شده است.
درحال حاضر برخی مشاغل از سوی وزارت کار تحت عنوان شغلهای با سختی کار بالا و مخل سلامت جسم و روان تعیین شده که به دلیل سخت بودن شرایط چنین کارهایی، سوابق بیمهای کارکنان و کارگران مشاغل با سختی کار بالا ۱.۵ برابر محاسبه میشود.
بر اساس ماده ۸۵ قانون کار، برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور رعایت دستورالعملهایی که از طریق شورای عالی حفاظت فنی جهت تأمین حفاظت فنی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جهت جلوگیری از بیماری های حرفهای و تأمین بهداشت کار و کارگر و محیط کار تدوین میشود، برای کلیه کارگاهها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.کارگاههای خانوادگی هم مشمول مقررات این فصل بوده و مکلف به رعایت اصول فنی و بهداشت کار هستند.
آموزشهای ایمنی، کمکهای اولیه، استفاده صحیح از تجهیزات حفاظت فردی، شناسایی علائم اولیه بیماریهای ناشی از کار و روشهای پیشگیری از آنها، از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
انتهای پیام