آخرین اخبار

نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان؛ بستری برای هدایت درآمدهای مالیاتی به مناطق کمتر برخوردار


به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا، مالیات به عنوان مهم‌ترین منبع درآمدی دولت‌ها مطرح است که می‌تواند زمینه را برای اجرای پروژه‌های عمرانی و زیرساختی در کشور فراهم کند. بسیاری از کشورهای دنیا از محل درآمدهای مالیاتی اداره می‌شوند. در این کشورها، در راستای ایجاد فرهنگ مالیاتی تلاش شده است. پرداخت مالیات به یک امر معمول تبدیل شده و کوتاهی در این بخش یک ضدارزش به حساب می‌آید.

در کشور ما نیز طی سال‌های اخیر اقداماتی در راستای اصلاح نظام مالیاتی کشور به اجرا گذاشته شد. در همین ارتباط، مقابله با فرار مالیاتی را شاهد بودیم و دریافت مالیات حقه از همگان در دستور کار قرار گرفت.

نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان؛ بستری برای هدایت درآمدهای مالیاتی به مناطق کمتربرخوردار

مالیات‌ستانی موضوعی پرچالش محسوب می‌شود. اگر دولت نتواند ارتباط موثری با مالیات¬دهندگان برقرار کند و به شفاف‌سازی محل هزینه‌کرد مالیات بپردازد، مشکلات اجتماعی و سیاسی بروز خواهد کرد. در همین راستا، سازمان امور مالیاتی کشور با هدف مردمی‌سازی نظام مالیات به اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان مبادرت کرده است.

طرح مورد بحث به صورت منحصر به فردی در کشورمان به اجرا گذاشته شده است. قبلاً در دهه 60 طرحی مشابه این طرح به اجرا گذاشته شد که طی آن مالیات‌دهندگان محل هزینه‌کرد مالیات‌شان را مشخص می‌کردند. در آن طرح، پروژه‌ها توسط دولت پیشنهاد داده نمی‌شد و همین امر نوعی نابسامانی ایجاد کرد. اما در طرح نشان‌دار کردن مالیات، پروژه‌ها به مودی پیشنهاد داده می‌شوند و امکان انتخاب در میان آن‌ها وجود دارد.

نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان؛ بستری برای هدایت درآمدهای مالیاتی به مناطق کمتربرخوردار

فرامرز شاهسواری، نماینده مردم هشترود و چاراویماق در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا درباره اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان مبنی بر این که مالیات‌دهندگان می‌توانند محل هزینه‌کرد یک درصد از مالیات پرداختی‌شان را به صورت برخط و مستقیم در سامانه مشخص کنند، اظهار داشت: این طرح مناسب و خوبی است. این که پروژه‌ها با هماهنگی شورای برنامه‌ریزی ملی و استانی مشخص شود و مالیات‌دهندگان بتوانند از بین این موارد انتخاب کنند که مالیات پرداختی‌شان کجا هزینه شود، اقدام بسیار مناسبی است. 

وی ادامه داد: طرح نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان به ویژه به نفع مناطق محروم و کمتر برخوردار است. معمولاً در بودجه توجه خاصی به تأمین اعتبار برای مناطق محروم نمی‌شود و این استان‌ها مورد توجه جدی قرار نمی‌گیرند. اغلب به شهرهای بزرگ و تأمین اعتبار برای آن‌ها توجه می‌شود. این که در طرح نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان، اولویت تخصیص اعتبار با مناطق محروم است، مثبت ارزیابی می‌شود و می‌تواند کمک‌کننده باشد.

وی ادامه داد: اکثراً شهرهای بزرگ پرداخت مالیات بیشتری دارند. از آنجائیکه در شهرهای کوچک و کمتر برخوردار زمینه فعالیت اقتصادی زیادی وجود ندارد و تبعاً مودیان مالیاتی زیادی هم در این مناطق حضور ندارند، پرداخت مالیات اندک است. بنابراین، اگر قرار باشد درآمدهای مالیاتی هر شهر صرفاً در همان شهر به کار بیفتد، نسبت به شهرهای کمتر برخوردار اجحاف می‌شود و مجدداً رونق بیشتر کلان‌شهر و محرومیت شهرهای کوچک را شاهد خواهیم بود.

نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان؛ بستری برای هدایت درآمدهای مالیاتی به مناطق کمتربرخوردار

نظر شاهسواری را درباره این موضوع که از محل اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات توسط مودیان، قریب به 2 هزار پروژه اعتبار دریافت کرده‌اند و بیش از 1300 پروژه به صورت کامل تأمین اعتبار شده‌اند، پرسیدیم و وی در پاسخ گفت: یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مالیات‌دهندگان و کسانی که پولی به دولت پرداخت می‌کنند، این است که مبالغ کجا هزینه می‌شود. هر چقدر بتوانیم روند تخصیص اعتبارها را شفاف‌سازی کنیم، بهتر است. وقتی مالیات‌دهندگان ببینند که از محل پرداخت مالیات آن‌ها، پروژه‌ها به بهره‌برداری رسیده‌اند، این امر در افزایش انگیزه‌شان برای مالیات‌دهی اثرگذار است. در نظر گرفتن اولویت تخصیص اعتبار برای پروژه‌های مناطق محروم توسط مودیان در طرح نشان‌دار کردن مالیات اقدام درستی به شمار می‌رود.

این نماینده مجلس در پایان تأکید کرد: اینکه بیش از 351 هزار مودی در طرح نشان‌دار کردن مالیات شرکت کرده‌اند و به طور مثال بالغ بر 1.2 همت از مالیات های مشاغل برای تامین مالی پروژه‌های حوزه زیرساخت حمل و نقل (احداث راه، رفع نقاط حادثه خیز و…) توسط مودیان انتخاب شده است، نشانه مثبتی به شمار می‌رود و نشان‌دهنده اثرگذاری طرح است.

انتهای پیام/ 

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا